Zwolle – Weinig allochtonen kennen de term ‘mantelzorg’, want hoe zwaar het ook kan zijn, zorgen voor hulpbehoevende familieleden is in veel culturen simpelweg niet meer dan normaal. De film ‘Allochtone mantelzorgers’ maakt hen bewust van de ondersteuningsmogelijkheden en laat zien dat met hulp vragen niets mis is.
Dinsdag 24 april om 13.30 uur is er een première in woonzorgcentrum De Havezate aan de Gombertstraat 350 in Zwolle. Tot de genodigden behoren de mensen die hebben meegewerkt aan de dvd, zoals de geïnterviewden, de producenten en de vertalers. Bovendien zijn organisaties die te maken hebben met allochtonen en allochtone mantelzorgers van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij Steunpunt Informele Zorg (SIZ) in Zwolle. In de film, die Maaike Ganzeboom van Entertrainment in opdracht van SIZ produceerde, worden drie families van verschillende nationaliteiten gefilmd en geïnterviewd. Allen wonen in Zwolle.
Een Irakese man die zorgt voor zijn chronisch zieke ouders, een Turkse moeder met een dochter die moeilijk contact maakt en een Chinese man die lange tijd de zorg voor zijn ouders droeg.
“Onze bedoeling is dat allochtone mantelzorgers zich herkennen in deze mensen”, zegt Güler Cumert, coördinator informele zorg bij (SIZ). Na bewustwording volgt het doorbreken van het taboe. “Allochtonen vragen niet snel hulp aan mensen buiten de familie. Ze willen het zelf oplossen”, zegt Cumert. “Met de film laten we zien dat je door hulp te vragen de zorg langer volhoudt en de hulpvrager langer thuis kan blijven wonen. Wij van SIZ ondersteunen mantelzorgers door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden, vrijwilligers in te zetten in de thuissituatie of informatie over ziektebeelden en voorzieningen te geven.”
Ook Ganzeboom merkte tijdens de interviews dat allochtonen niet snel om ondersteuning vragen. “Bijvoorbeeld omdat ze niet weten of ze ervoor moeten betalen of doordat ze niet goed Nederlands spreken.” De film, die ongeveer 15 minuten duurt, heeft ondertiteling in vijf talen: Chinees, Arabisch, Turks, Engels en Nederlands. Cumert benadrukt dat de dvd beschikbaar is voor diverse doelgroepen. “Bijvoorbeeld voor thuiszorginstanties, wijkcentra, inburgeringscursussen en scholen.”
Organisaties kunnen de dvd voor 12,50 euro bestellen bij Steunpunt Informele Zorg: (038) 422 52 00 of info@informelezorgzwolle.nl.