Lintjesregen voor 10 Zwollenaren

Zwolle – Vrijdagmorgen reikte burgemeester Henk Jan Meijer tijdens de Lintjesregen ter gelegenheid van Koninginnedag in het stadhuis een Koninklijke onderscheiding uit aan tien Zwollenaren. Zes van de gedecoreerden werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en vier tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_26.jpg

Ridders werden: dhr. J. Lenting, dhr. N.J.B. van der Sprong, dhr. G.G. Callenbach, dhr. J. Rosenberg, dhr. J. van Slageren en dhr. J. Vonhof. De leden: dhr. H. Lubbinge, dhr. J.E. Hielckert, dhr. J. Bosscher en mw. T.J.M. Hülsmann-Nijmeijer. Het programma werd onderbroken met een muziekoptreden van de Zwolse band Muppetstuff en de rappers Rico en Typhoon. Na het uitdelen van de onderscheidingen was er een afsluitende receptie in de burgerzaal. Lees verder voor een overzicht van de gelukkigen in volgorde van uitreiking, met een samenvatting van de bijzondere verdiensten voor de samenleving.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_16.jpg
 Mr. Bevrijdingsfestival Zwolle en Ridder Niek v.d. Sprong

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_10.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_13.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_01.jpg

Kandidaten

1.   De heer H. Lubbinge (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) 75 jaar.

De heer Lubbinge is Zwollenaar, maar meer nog een Drent in hart en nieren, geboren en getogen in Zuidwolde. Maar op de eerste plaats is hij een sociaal en loyaal mens op wie je zelden tevergeefs een beroep doet. Een vrijwilliger die al jarenlang actief is voor de samenleving. Vijftig jaar lang was hij (bestuurs)lid van de Drentse vereniging ‘Oes Drenthe’ voor het behoud van de geschiedenis en folklore van Drenthe.

In zijn vrije tijd heeft hij zich ook voor andere instellingen ingezet, onder andere voor Yarden. Ook daar heeft men hem leren kennen en waarderen als een betrokken man waar je op kunt rekenen.

In Berkum waar hij woont, is de heer Lubbinge lid van de Country Line Dance.

Van aanvang aan heeft hij zich opgeworpen als contactpersoon en regelt hij alle voorkomende hand- en spandiensten voor de dansersgroep. Maar ook bij de Rommelmarktcommissie in de wijk is hij al jaren lang aanspreekpunt en sinds enkele jaren voorzitter.

De heer Lubbinge is in alle opzichten een ‘mensenmens’. Sociaal en altijd bereid een ander de helpende hand toe te steken. Ook in de privésfeer. Voor zijn vrijwillige inzet voor de samenleving is hij onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_02.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_03.jpg

2. De heer J.E. Hielckert (Lid in de Orde van Oranje-Nassau), 71 jaar.

De heer Hielckert is geworteld in Nederlands Indië en getekend door de Tweede Wereldoorlog en de revolutie daar. Toch heeft hij de negatieve oorlogservaringen als kind en militair in Nieuw-Guinea weten om te zetten in iets positiefs.

Al ruim 20 jaar zet hij zich in voor de belangenbehartiging van de Indische gemeenschap in Zwolle en maakt hij zich hard voor het herdenken en doorgeven van de ‘eigen geschiedenis’. Met succes. In 1991 kreeg de herdenking op 15 augustus voor het eerst gestalte in het Ter Pelkwijkpark en vanaf dat moment groeide de aandacht voor een lang vergeten oorlog en haar veteranen in Zwolle. In 2001 was het ‘eigen monument’ in Park Eekhout een feit. Daarmee worden militaire- en burgerslachtoffers herdacht die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. De Parkschool heeft het monument geadopteerd. De heer Hielckert verzorgt er gastlessen over de lang vergeten oorlog in Oost-Azië.

Sinds vorig jaar draagt hij ook bij aan het in goede banen leiden van de dodenherdenking. In navolging van andere steden in ons land, hebben Zwolse veteranen onder zijn aanvoering – het initiatief genomen ook in Zwolle een Sociëteit voor Oud-Militairen te starten. Later was de heer Hielckert medeoprichter van de Stichting Oud Militairen Zwolle. Hij draagt bij aan het besef dat erkenning en waardering van veteranen van maatschappelijk belang is.

Voor zijn verdiensten voor de Indische gemeenschap en de bewustwording van huidige en volgende generaties van de oorlog in Oost-Azië, is de heer Hielckert benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_04.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_05.jpg

3. De heer J. Lenting (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) 70 jaar.De heer Lenting heeft hart voor mensen. Mensen in nood, mensen die asiel zoeken.

In de loop der jaren kwamen mensen uit verschillende landen op zijn pad en op dat van zijn familie, want voor menig asielzoeker was zijn gezin als het erop aan kwam een liefdevolle thuishaven.

Het geloof is in het leven van de heer Lenting een belangrijk richtsnoer. Zo was hij onder andere actief voor de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en het gereformeerd onderwijs. Jarenlang was hij bovendien vrijwillig coördinator Oost-Europa bij De Verre Naasten, een organisatie die kerken en christelijke instellingen in het buitenland ondersteunt op het gebied van zending, hulpverlening en training.

De heer Lenting was verantwoordelijk voor het onderhouden van relaties met diverse kerken en instellingen in Oost-Europa. Met zijn kennis en ervaring was hij in staat mensen uit hun isolement te helpen en projecten vlot te trekken. Vaak vervulde hij een diplomatieke, bemiddelende rol in interkerkelijke conflicten. Ervaring die hem ook van pas komt als bestuurder en adviseur van de Stichting Fundament.

Tevens heeft hij zich ingezet voor samenwerking tussen diverse partijen die vanuit de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt in Nederland banden met partners in Oost-Europa hebben. Meer dan eens had hij een onafhankelijke inbreng in de behandeling van complexe vraagstukken van interculturele hulpverlening.

Op grond van zijn verdiensten voor een menswaardige en saamhorige samenleving in Nederland en Oost-Europa, is de heer Lenting onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_06.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_07.jpg

4. De heer J. Bosscher (Lid in de Orde van Oranje-Nassau), 64 jaar.

Al van jongs af aan wilde de heer Bosscher maatschappelijk werker worden. In zijn latere loopbaan op het gebied van arbeidsbemiddeling en personeelszaken kon hij die warme belangstelling voor mensen kwijt.

Naast zijn werk heeft hij zich onder meer ingezet voor de Nederlands Hervormde kerk en het Christelijk vormingswerk en de integratie daarvan in het beroepsonderwijs. Ook was hij langdurig vrijwillig actief voor vakbond CNV Uit alles blijkt dat de heer Bosscher mensen een warm hart toedraagt. Ook in de sport, want de voetbalsport is bij uitstek een sport die mensen raakt en verbroedert.

Al op 18-jarige leeftijd werd hij scheidsrechter. Nog steeds is hij voor district Oost van de KNVB een onmisbare duizendpoot: met evenveel enthousiasme zowel bestuurlijk als uitvoerend bezig. Al jarenlang is de heer Bosscher waarnemer en bestuurslid van het Overleg Orgaan Zwolse Voetbalverenigingen. Sinds enkele jaren ook rapporteur, scheidsrechtercoach en regioafgevaardigde.

Daarnaast is hij al ruim 25 jaar een allround vrijwilliger bij voetbalvereniging CSV’28. De vereniging heeft haar thuisbasis in Stadshagen en groeit net zo hard als de wijk zelf. Dat kan alleen maar met de inzet van vrijwilligers. De heer Bosscher is voor CSV de ideale vrijwilliger: ervaren, betrokken en met een groot voetbalhart.

Voor zijn vrijwillige sociaal-maatschappelijke verdiensten is de heer Bosscher onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_08.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_09.jpg

5.   Mevrouw T.J.M. Hülsmann-Nijmeijer (Lid in de Orde van Oranje-Nasau), 55 jr

Mevrouw Hülsman is een geboren en getogen Zwolse. Vanaf het moment dat zij met haar echtgenoot in Wijthmen neerstrijkt, zet zij zich daar op alle fronten voor de samenleving in. Van wijkvereniging tot sportvereniging, van ouderenzorg tot schoolbestuur en van kerk tot toneelclub: in 30 jaar tijd is zij het boegbeeld van Wijthmen geworden.

Zij heeft in de loop der jaren veel waardevolle initiatieven ontplooid en zaken tot stand gebracht, zoals een oecumenische basisschool, een woonzorgcentrum voor ouderen, een modern buurtcentrum en het behoud van sportfaciliteiten. In alles valt haar bindend vermogen en streven naar draagvlak op, waarbij zij mensen de ruimte geeft en hen in hun waarde laat.

De afgelopen jaren stimuleerde zij mensen mee te denken over de ontwikkelingskansen voor Wijthmen in het kader van dorpsuitbreiding. Zij liet zien dat uitbreiding geen bedreiging hoeft te zijn, maar juist kansen biedt voor het verlevendigen van Wijthmen. Uiteindelijk ligt er een doorwrocht en breed gedragen plan dat de basis vormt voor de toekomst van het dorp. Recent ondertekende zij het samenwerkingsconvenant voor de concrete uitvoering van het Dorpsplan.

Op grond van haar waardevolle bijdrage aan de samenleving in Wijthmen is mevrouw Hülsman onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_11.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_12.jpg 

6.   De heer N.J.B. van der Sprong (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), 56 jaar.

De heer Van der Sprong investeert al ruim 20 jaar in het culturele leven en de creatieve ontwikkeling van Zwolle. Aanvankelijk als manager van Hedon en nog steeds als initiator en organisator van culturele en kunstzinnige evenementen. Zijn betekenis voor de jongerencultuur en de talentontwikkeling van jongeren is groot, zoals blijkt uit zijn ondersteuning van jeugdtheater The Young Ones.

Wat hem typeert is een enorme betrokkenheid bij de bezoekers en vrijwilligers van de verschillende evenementen. Hij weet hen te boeien maar ook actief te betrekken. Elk jaar weer zijn honderden vrijwilligers bereid aan onder meer de organisatie van het Bevrijdingsfestival Overijssel mee te werken. Van der Sprong stond aan de wieg van dit festival. Het is onder zijn bezielende leiding uitgegroeid tot een van de meest professioneel georganiseerde, inhoudelijk gewaardeerde en grootste bevrijdingsfestivals van ons land met zo’n 150.000 bezoekers.

Ook voor het collectief van de 14 provinciale festivals maakt hij zich sterk door deze voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk én interessant te maken. In zijn werk legt de heer Van der Sprong verbindingen tussen zeer verschillende groepen en mensen. Hiervan getuigt zijn recente samenwerking met kerkelijke organisaties in de stad om culturele evenementen in de verschillende kerken gestalte te geven.

Voor zijn grote verdiensten op het gebied van kunst en cultuur en het collectief herdenken en vieren van vrede en vrijheid is de heer Van der Sprong benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_14.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_15.jpg 

7.   De heer G.G. Callenbach (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), 69 jaar.De heer Callenbach heeft een loopbaan gehad in het onderwijs. Nog steeds is hij maatschappelijk actief op het gebied van onderwijs, kerk, zorg en cultuur. Als voormalig rector van het Meander College bracht hij de school tot nieuwe bloei. Tevens was hij

co-architect van het huidige Agnietencollege dat voor de regio het voortbestaan van voortgezet onderwijs veilig stelde en in Zwolle ruimte gaf aan vernieuwd VMBO-onderwijs. Het ‘Zwols Model’ legt de basis voor het huidige Talentstad, een vernieuwende vorm van VMBO en het fundament van de huidige Landstede Groep.

De vrijwillige kerkelijke verdiensten van de heer Callenbach zijn ook groot. Als voorzitter van de Algemene Kerkenraad was hij verantwoordelijk voor de lokale vertaling van de landelijke fusie van de Gereformeerde Kerken en de Nederlands Hervormde Kerk tot Protestante Gemeente. Nu met zo’n 17.000 leden het grootste protestantse kerkgenootschap van de stad. Hij slaagde erin tijdens het hele proces draagvlak te creëren voor ingrijpende maar noodzakelijke veranderingen.

Ook op andere fronten heeft hij voor de samenleving zijn sporen verdiend. Onder andere voor Stichting Noodfonds Zwolle e.o, Stichting Het Hervormd Weeshuis, Wijkcentrum Aa-landen, De Muzerie als ook voor de Vereniging De Groote Sociëteit.

Voor zijn grote verdiensten voor mens en samenleving is de heer Callenbach benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_17.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_18.jpg

8. De heer J. Rosenberg (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), 68 jaar.

De heer Rosenberg wordt bijzonder gewaardeerd omdat hij ‘handen en voeten’ geeft aan initiatieven die de Zwolse samenleving ten goede komen. Zijn grote vrijwillige bestuurlijke inzet voor FC Zwolle, het Ronald McDonald Huis en het Deltioncollege zijn daarvan de meest sprekende voorbeelden. Door zijn financiële expertise en ervaring heeft hij deze drie organisaties ver weten te brengen.

Hij heeft FC Zwolle bij het terugtreden van het vorige bestuur medio 2009 met een goed financieel perspectief achtergelaten. Mede door zijn toedoen kwam de bouwsom voor de realisatie van het Ronald McDonald Huis rond en is de jaarlijkse exploitatie in orde. Een bijzondere prestatie, omdat het huis financieel volledig afhankelijk is van sponsors en donateurs. Niet alleen als penningmeester maar ook anderszins draagt de heer Rosenberg bij aan een professionele organisatie terwijl die volledig draait op vrijwilligers.

Ook voor het Deltioncollege heeft hij een belangrijke rol gespeeld. Tijdens het omvangrijke en complexe proces van schaalvergroting heeft hij zich doen kennen als zakelijk en verbindend in het belang van goed onderwijs. Toezicht houden op de financiële gezondheid van een fusieschool die voortkomt uit vijf bestaande scholen is niet eenvoudig en ook het gebouw in Holtenbroek is er niet zomaar gekomen. Nog steeds is hij vice-voorzitter van de Raad van Toezicht.

Voor zijn grote, bestuurlijke vrijwillige verdiensten is de heer Rosenberg onderscheiden tot Ridder in de Oranje-Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_19.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_20.jpg

9.   De heer J. van Slageren (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), 78 jaar.De heer Van Slageren is een maatschappelijk bijzonder betrokken mens met een groot pastoraal hart. Als missionair predikant in Kameroen heeft hij zich in binnen- en buitenland jarenlang ingezet voor een verdraagzame samenleving. Hij is in staat mensen van verschillende religieuze, etnische en culturele achtergronden met elkaar te verbinden.

Na zijn emeritaat is hij onverminderd maatschappelijk actief. Nog steeds steunt hij Afrika in woord en daad, houdt hij zich bezig met wetenschappelijk onderzoek en schrijft hij boeken die getuigen van een brede wereldoriëntatie. Daarnaast doceerde hij Missiologie en Godsdienstwetenschap aan universiteiten in binnen- en buitenland. Tot op heden is hij actief lid van onder meer het Groninger Theologisch Werkgezelschap, de Vereniging van Nederlandse Kerkgeschiedenis en het Gezelschap van Nederlandse Christelijke Historici.

Als kenner van de Joodse traditie in Afrika en Europa is hij in zijn vrije tijd bovendien een gewaardeerd bestuurslid van het Genootschap Nederland Israël afdeling Zwolle e.o. Met succes zet hij zich in voor een respectvolle relatie tussen Nederland en Israël.

Voor zijn grote nationale en internationale verdiensten voor kerk en samenleving is de heer Van Slageren benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_21.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_22.jpg

  1. De heer J. Vonhof (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), 42 jaar.Wat in 1994 begon met ladder en auto, is uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven en werkgevers in de regio. Dat kan alleen maar als je een ondernemer met lef bent. Een innovatief ondernemer ook, die actief in mensen en de economie investeert.

Binnen het eigen bedrijf NOVON, de branche en het bedrijfsleven in stad en regio.

Ondernemers zoals de heer Vonhof dwingen respect af. Omdat hij het in krachtenbundeling zoekt en investeert in duurzaamheid. Niet makkelijk in economisch zware tijden, maar wel essentieel. Van ondernemers zoals hem gaat een grote stimulans uit. In het bijzonder voor jonge ondernemers is hij een voorbeeld en inspiratiebron.

Behalve een innovatief ondernemer, is Vonhof een sociaal ondernemer met oog voor de mens achter de werknemer. Op basis van zijn ondernemerskwaliteiten werd hij voorzitter van het VNO-NCW IJsseldelta. Ook in zjjn vrije tijd kunnen meerdere instellingen op het gebied van zorg, sport en cultuur op zijn steun rekenen.

De heer Vonhof is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grensverleggende en innovatieve verdiensten in het werk en zijn vrijwillige sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en verdiensten.

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_23.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_24.jpg

27-04-2012__lintjesregen_stadhuis_25.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Lintjesregen voor 10 Zwollenaren”

  1. Wel lullig voor Muppetstuff & de rappers Rico en Typhoon; wisten bij de uitnodiging gelijk dat ze niet genomineerd waren…Of hoopten ze juist stiekum van wel 😮

  2. Gefeliciteerd hoor!! Ze bevinden zich vandaag in het goede gezelschap van de ridders Carry Tefsen, Frits Barend, Angela Groothuizen en Cor Bakker.

  3. Gemiddelde leeftijd van lintjesontvangers vind ik wel wat hoog, hoor… en maar 1 vrouw…
    Dhr van der Sprong vind ik zeer terecht. Als ik hoor van MarKel wat hij allemaal wel niet doet… Petje af!! De anderen ken ik niet, maar….

    Van harte gefeliciteerd allemaal!!!

  4. @Willemdeboer, draag ze voor. Volgend jaar nieuwe kansen. Of er bestaat ook zoiets als een vrijwilligers prijs. Nomineer ze.

  5. Willemdeboer ja ben het met je eens geef eens een lint aan vrijwilligers die doen heel veel en worden daar niet voor betaald de meesten hier die een lint krijgen hebben niks gedaan op vrijwillige basis.Vrijwilligers kun je genoeg vinden in wijkgebouwen en clubhuizen die daar waar de gemeente geen geld aan geeft zich als vrijwilliger de puntje op de i zetten.De heren hier met de lintje zijn allemaal voorzien van een goed salaris want zitten netjes als ambtenaren in het pak.

  6. Wat een onzin!! Bijna laster >:( Het leeuwendeel heeft veel goede dingen voor de Zwolse samenleving gedaan. Ook Van der Sprong! De enige die goed doet, maar altijd zijn reclame uitingen met zich meeneemt is J. Vonhof.

  7. Is het weet zover: moeilijk he om de zon in het water te zien schijnen? Heb ooit een lintje aangevraagd voor iemand en ik kan je verzekeren dat je dat heel goed moet motiveren. Belangrijk is mn die zaken die men buiten het betaalde werk om voor de gemeenschap heeft gedaan. Dus idd: vrijwilligerswerk wordt beloond. Daarnaast ook mensen die in hun beroep veel meer hebben gedaan dan je van ze mocht verwachten: die hun vak met hart en ziel én met bijzondere resultaten of prestaties hebben uitgeoefend.
    Waarom met zure reacties afbreuk doen aan de maatschappelijke waardering die uitgedrukt wordt met een lintje?
    Van mijn zijde feliciteer ik alle onderscheidenen.

  8. @Dame, goed verwoord, altijd zo neerbuigend doenover mensen die ze alleen maar van uit de publiciteit “kennen” en nauwelijks weten wat ze verder voor maatschappij doen.
    Er wordt echt niet aan iedere burger die hard werkt om zijn geld te verdienen een lintje toegekend, daar komt meer voor kijken.

  9. Ingrid, het viel mij zwaar tegen wat ik allemaal moest aantonen om de persoon die in mijn ogen echt een lintje verdiend had, ervoor in aanmerking te laten komen. Is wel gelukt trouwens. Het is een grondige procedure. De personen worden ook nog gescreend op hun verleden.
    Persoonlijk hoef ik geen lintje, maar ik gun het iedereen van harte die zich bewezen heeft op de criteria.

  10. @Willemdeboer @Tsja het blijft grappig om te zien hoe makkelijk het is voor mensen die absoluut niet op de hoogte zijn van wat bepaalde mensen doen (NvdS in dit geval) om kritiek te geven. Tip is toch wellicht om hetgeen je wil zeggen te onderbouwen met feiten in plaats van uit de lucht gegrepen gedachten die niet kloppend zijn.

Reacties zijn gesloten.