Zwolle – Zwangere vrouwen met astma kunnen vanaf 1 juni 2012 terecht in een speciale Zwangeren Astmapoli van de Isala klinieken in Zwolle. Longarts en initiatiefnemer Jan Willem van den Berg: “Zwangeren met astma hebben veel baat bij betere astmacontrole en medicijngebruik op maat. Het zorgt ervoor dat aanstaande moeders minder astmaklachten hebben, beter functioneren en dat hun ongeboren baby’s minder kans lopen op complicaties”. De Zwangeren Astmapoli van de Isala klinieken is tot nu toe de enige in zijn soort in Nederland. Vrouwen kunnen via hun huisarts of gynaecoloog worden doorverwezen.
In de Zwangeren Astmapoli komt een vrouw met astma elke maand op controle bij de longarts of een specialistisch verpleegkundige. Cruciaal is de daarbij ingezette nieuwe onderzoeksmethode: de meting van stikstofoxide in uitademinglucht. Onlangs is vastgesteld dat deze eenvoudige methode, die gebaseerd is op meting van luchtwegontsteking, het beste voldoet. Door het monitoren van de luchtwegontsteking kan de medicatie aangepast worden: minder medicatie als het goed gaat, meer als het slechter gaat. Uitgangspunt is dat iedere zwangere op maat begeleid wordt en op haar afgestemde medicatie gebruikt.
De Isala klinieken start de Zwangeren Astmapoli omdat vrouwen met astma meer kans hebben op complicaties tijdens de zwangerschap. De ongeboren baby loopt het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, groeivertraging, aangeboren afwijkingen of zelfs overlijden.
Naast de invloed van astma op de zwangerschap heeft de zwangerschap ook gevolgen voor de astma zelf. Bij ongeveer eenderde van de zwangere astmapatiënten treedt een toename van de klachten op.
Zodra vrouwen zwanger worden hebben zij nogal eens de neiging te stoppen met het gebruik van medicijnen, omdat zij hun ongeboren baby willen beschermen tegen onnatuurlijke stoffen. Hierdoor kunnen de astmaklachten verergeren en de risico’s voor de baby ook.
In de Zwolse regio vinden jaarlijks circa zesduizend bevallingen plaats. Ongeveer acht procent van alle zwangeren heeft astma en is daarvoor meestal al onder behandeling van een longarts of huisarts. Daarmee is astma de meest voorkomende chronische aandoening bij zwangere vrouwen. De huisarts beslist of hij de patiënt doorverwijst naar deze poli. Longarts Van Den Berg gaat ervan uit dat hij jaarlijks honderd tot tweehonderd patiënten op de Astmapoli voor zwangeren zal begeleiden. Daarbij heeft hij overleg met gynaecologen en verloskundigen in de regio.