De gemeente Zwolle heeft de afgelopen twee maanden voor meer dan 100.000 euro aan fraude opgespoord. Naar aanleiding van verschillende huisbezoeken zijn vier uitkeringen beëindigd. Vijf uitkeringen zijn aangepast omdat de woonsituatie onjuist bleek. Door bestanden aan elkaar te koppelen en door onderzoek van de sociale recherche, werden nog eens vijf uitkeringen stopgezet of gewijzigd.
Bijna een derde van het opgespoorde fraudebedrag komt voor rekening van een 43-jarige Zwollenaar, die een bijstandsuitkering ontving terwijl hij in het bedrijf van zijn ex-vrouw werkte. Daarnaast woonde hij sinds januari 2005 samen met zijn ex-vrouw, maar stond hij volgens de gemeentelijke administratie op een ander adres ingeschreven. Het bedrag, ruim 32.500 euro, wordt teruggevorderd. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Een 31-jarige vrouw had bij de Sociale Dienst aangegeven dat zij alleen woonde. Uit onderzoek bleek echter dat zij al geruime tijd samenwoonde met een man die inkomsten had uit werk. Verder verzweeg zij dat zij haar woning tijdelijk onderverhuurde en op die manier extra inkomsten kreeg. Hierdoor werd de gemeente voor een bedrag van 17.050 euro benadeeld. Dit bedrag wordt op de vrouw teruggevorderd. Haar uitkering is beëindigd en er is proces verbaal opgemaakt.
Ook een 36-jarige man bleek naast zijn bijstandsuitkering inkomsten te genieten. Door zijn betaalde baan niet bij de Sociale Dienst op te geven, ontving de man van juni 2005 tot en met juni 2006 onterecht bijna 6.400 euro. Een 21-jarige oud inwoonster van Zwolle verzweeg dat zij naast haar bijstandsuitkering studiefinanciering kreeg. In de periode augustus tot en met december 2005 streek zij zo bijna 6.600 euro op. Van zowel de man als de vrouw worden de bedragen teruggevorderd. Tegen beiden is proces verbaal opgemaakt.
Door bestanden aan elkaar te koppelen, werd nog eens voor in totaal 23.500 euro aan fraude opgespoord. Zo bleek een vrouw de hoge inkomsten van haar inwonende kind niet te hebben gemeld. Een man bleek teveel aan uitkering te ontvangen, omdat hij niet had gemeld dat er iemand bij hem inwoonde. Uit onderzoek van de sociale recherche bleek dat een man en vrouw al vijf maanden samenwoonden, terwijl zij beiden een uitkering ontvingen van de gemeente. Aangezien het fraudebedrag per persoon onder de 6.000euro ligt, wordt er geen proces-verbaal opgemaakt. De fraudeurs krijgen een maatregel opgelegd van de Sociale Dienst. Dat betekent dat het bedrag wordt teruggevorderd.
Goed zo! Jaja, dat hoort niet he! 😀
Uitmelken dat tuig! Gewoon ons via de gemeente een pootje lichten!
En de rente ook maar meteen terugvorderen!
pluk ze maar lekker die profiteurs