Zwolle – Op donderdag 8 en vrijdag 9 november organiseerde het Carolus Clusius College het evenement MUNESCO in Doepark Nooterhof. MUNESCO staat voor Model UNESCO en is een debatsimulatie van de General Conference van UNESCO. Het thema van MUNESCO 2012 was het wereldvoedselprobleem. In de diverse commissies werd onder meer nagedacht over de ecologische voetafdruk, de promotie van fair trade-voedsel en het reguleren van genetisch gemanipuleerd voedsel.
Foto: Carolus Clusius College
Overal ter wereld worden zogenaamde MUNS (Model United Nations) gespeeld. Leerlingen en studenten uit alle delen van de wereld spelen dan een vergadering van de Verenigde Naties na. De Nederlandse UNESCO-scholen, waar het CCC onderdeel van uitmaakt, organiseerden dit jaar voor het eerst een vergelijkbaar evenement in UNESCO-stijl: MUNESCO. Aan het evenement deden leerlingen van vijf scholen mee: Berlage Lyceum (Amsterdam), Oostvaarderscollege (Almere), Cosmicus Amsterdam, Christelijk College Nassau-Veluwe (Harderwijk) en het Carolus Clusius College (Zwolle). Edith Steenbergen, docente Nederlands en media, en Ron Dekker, coördinator internationalisering van het CCC, waren de initiatiefnemers van het nieuwe evenement. Dekker: “MUNESCO is een uitdagende manier om jongeren te betrekken bij actuele mondiale problemen.”
MUNESCO stond dit jaar in het teken van het wereldvoedselprobleem. Vragen waarover de deelnemende leerlingen spraken waren: ‘Hoe verdelen we het beschikbare voedsel eerlijker? Hoe maken we de voedselproductie duurzamer? Moeten we overstappen op een andere manier van voedsel produceren? Worden sprinkhanen en meelwormen de eiwitleveranciers van de toekomst? Of is het vegetarisme het antwoord?’ Vanuit het perspectief van Afrika, China, Europa, de Verenigde Staten en India benaderden de gedelegeerden de problemen. Hun debatten leidden uiteindelijk tot resoluties met aanbevelingen aan de lidstaten. Naast al dit denkwerk was er ook ruimte voor de doeners. Zij ontwierpen een multimediacampagne om de Nederlander minder vlees te laten eten. Of, zoals één van de deelnemers tweette: “Toen de commissies bezig waren met moeilijke woorden, hebben wij de campagne Replace Vlees bedacht. “
Het Zwolse MUNESCO was een opstap naar het evenement in 2013 in Amsterdam. Dan staat MUNESCO in het teken van de afschaffing van de slavernij in 1863. Moderne vormen van slavernij komen desondanks nog steeds veel voor, zoals bijvoorbeeld mensensmokkel, vrouwenhandel en kindsoldaten. Het onderwerp blijft daarom helaas actueel.