Luchtkwaliteit in Zwolle stuk verbeterd

Zwolle – De luchtkwaliteit in Zwolle is de afgelopen jaren een stuk verbeterd. Dat blijkt uit de evaluatie van het Luchtkwaliteitsplan. Sinds 2007 neemt de gemeente, samen met het Rijk en de provincie Overijssel, verschillende maatregelen om luchtvervuiling te beperken. Recente berekeningen laten zien dat door deze inzet de wettelijke norm voor fijnstof is behaald. De gemeente verwacht ook tijdig te voldoen aan de norm voor stikstofdioxide, die vanaf 2015 geldt.

In 2005 bleek dat de lucht in Zwolle een te hoge concentratie stikstofdioxide had om in de toekomst te kunnen voldoen aan Europese normen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stelde de gemeente het Luchtkwaliteitsplan 2007 – 2011 op, met daarin verschillende maatregelen. Vooral het verkeer bleek in Zwolle de boosdoener. Het bevorderen van de verkeersdoorstroming, zoals op de Ceintuurbaan en IJsselallee, en het autovrij maken van het centrum pakten gunstig uit voor de luchtkwaliteit.

Elektrisch rijden is de laatste jaren enorm in opkomst. Om jongeren kennis te laten maken met elektrische scooters heeft de gemeente campagne gevoerd. Ook zijn er oplaadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd. Om fietsgebruik te stimuleren zijn onder andere verschillende fietsstraten aangelegd.

Fijnstof

Uit metingen en berekeningen blijkt dat de gemeente Zwolle voldoet aan de norm voor fijnstof. Voor stikstofdioxide geldt dat de norm alleen nog bij de Burgemeester van Rooijensingel, waar veel busverkeer is, wordt overschreden. Naar verwachting wordt binnen twee jaar wel aan deze norm voldaan, omdat er dan schonere bussen rijden en een aantal busroutes wordt omgeleid. De gemeente draagt er zorg voor dat het probleem zich dan niet verplaatst en dat overal in de stad aan de norm voor stikstofdioxide wordt voldaan.

Gezondheid

De gemeente Zwolle moet voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar wil ook een goede luchtkwaliteit voor de gezondheid van haar inwoners. Luchtvervuiling kan leiden tot acute en chronische gezondheidsklachten. Met name fijnstof is schadelijk. Blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide kan leiden tot luchtwegklachten, hart- en vaatziekten. De gemeente Zwolle blijft zich dan ook inzetten voor een schonere lucht en houdt rekening met luchtkwaliteit bij beslissingen over verkeer, mobiliteit, bereikbaarheid, ruimtelijke ordening en maatschappelijke ontwikkeling.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Luchtkwaliteit in Zwolle stuk verbeterd”

  1. Zo de luchtkwaliteit is een stuk verbeterd zegt men .Dan kunnen ze nu eens de grond beter schoon houden van het vuil wat er hier en daar van zich afgesmeten wordt .Zoals blikjes en verpakkingsmaterialen in de plantsoenen

  2. Alleen in de Burg. van Rooyensingel is de concentratie nog te hoog. Daar komt verbetering in……Ja dat zal wel, alle bussen (1200 per dag) komen straks over de Pannekoekendijk. Is daar ook rekening gehouden met de concentratie fijnstof?

Reacties zijn gesloten.