Zwolle – Uit de meest recente rapportage Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat de sterftecijfers na grote kankeroperaties aan slokdarm, maag, alvleesklier, dikkedarm en endeldarm voor de Isala klinieken significant beter zijn dan in de rest van Nederland. Vooral de behandeling van alvleesklierkanker is uitstekend, met een lage ziekenhuissterfte van slechts 1,5%. Deze operatie is berucht om zijn complicaties.
Na het instellen van landelijke normen in 2011 is Isala één van de vier topklinische ziekenhuizen in Nederland met een bovenregionale functie die alle grote kankeroperaties nog mogen uitvoeren. Onlangs heeft Isala ook een keurmerk van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten gekregen voor de behandeling van dikkedarm- en endeldarmkanker. De afgelopen jaren heeft Isala diverse aanpassingen doorgevoerd om de kwaliteit van chirurgische zorg voor oncologiepatiënten verder te verbeteren. Alle complexe operaties voor slokdarm-, lever- en alvleesklierkanker worden bijvoorbeeld standaard uitgevoerd door twee ervaren chirurgen en gespecialiseerde OK-teams. De zorg rond de operatie is strak geregeld; er wordt gewerkt volgens vaste protocollen en zorgpaden. Naast een intensive care afdeling heeft Isala ook een chirurgische medium care afdeling, waar extra aandacht gegeven wordt aan patiënten die complexe operaties hebben ondergaan.
Het Oncologisch centrum Isala richt zich de komende jaren op het verder uitbouwen van de topklinische functie in een wijde regio. Dit sluit aan bij de landelijke trend om complexe operaties te laten uitvoeren door expertisecentra. Momenteel is het Oncologisch centrum Isala één van de grootste behandelcentra voor oncologiepatiënten in Nederland. De maatschap Chirurgie van Isala is inmiddels versterkt met twee nieuwe gerenommeerde chirurgen, te weten dr. Vincent Nieuwenhuijs (voorheen werkzaam bij het UMCG in Groningen) en vanaf 1 januari 2013 dr. Anne Brecht Francken (nu nog werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam). Doordat Isala in 2013 de nieuwbouw betrekt, wordt oncologische zorg nog meer geconcentreerd op één locatie, wat bijdraagt aan de kwaliteit van zorg en de service voor de patiënt.