Werk Isabel Quiroga en Rob Scholte in stadhuis

Zwolle – In de reeks FUNDATIEfusions is in het stadhuis van Zwolle werk te zien van Isabel Quiroga en Rob Scholte. Quiroga won met haar werk De Lage Landen de eerste Cibap Applied Arts Award, uitgereikt door Cibap vakschool voor verbeelding te Zwolle. Van Rob Scholte wordt Silk Cut getoond, een zesluik dat in 2011 met steun van de BankGiro Loterij door Museum de Fundatie werd verworven.

fusions_stadhuis.jpg

In 2010 ontwierp kunstenares Isabel Quiroga (Rheine ( Duitsland) 1978) een opvallende secretaire. Het mobiele kantoor met de bijzondere titel De Lage Landen werd voor de Cibap Applied Arts Award onderscheiden als beste meubelontwerp vanwege zijn spannende, contrasterende vormen en de evenwichtige relatie tussen functionaliteit en design. Het ontwerp voor het meubel ontstond vanuit Quiroga’s behoefte het verleden van het land waar zij nu ruim tien jaar woont beter te leren kennen. Zij verdiepte zich in de historie van Nederland: “Het is mijn doel een serie van meubels te maken die ieder voor zich een deel van de Nederlandse geschiedenis vertellen.” Voor De Lage Landen heeft Quiroga zich laten inspireren door het leven van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje.

De afmetingen van de secretaire zijn gerelateerd aan voor de Prins van Oranje belangrijke jaartallen. Zo is bijvoorbeeld de lengte van het meubel 153.3cm, een verwijzing naar het geboortejaar van Willem van Oranje, 1533. De indeling van de vakken van de secretaire is gebaseerd op de skyline van slot Dillenburg, waar de prins werd geboren. Omdat Willem van Oranje veel op reis was, maakte Quiroga haar meubel makkelijk verplaatsbaar.

Rob Scholte-Silk Cut
De secretaire van Quiroga wordt omgeven door een zestal schilderijen van de hand van Rob Scholte (Amsterdam 1958). Toen hij in 1982 afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam werd het artistieke klimaat gedomineerd door de conceptuele kunst, waarbij concepten en woorden de basis vormden. Scholte wilde daarentegen het beeld terug. Niet door iets nieuws te maken maar simpelweg door een bestaand beeld te pakken en daarmee aan de slag te gaan.

De Amsterdamse kunstenaar was in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw de braniemaker binnen de kunsten. Hij nam deel aan de Documenta, de Biënnale, Chambres d’Amis en was verantwoordelijk voor de face-lift van de Oranjezaal van het in Nagasaki nagebouwde Paleis Huis ten Bosch. Het hier getoonde zesluik Silk Cut maakte Scholte in 2005. In 2011 was het onderdeel van een tentoonstelling van zijn werk in Kasteel het Nijenhuis bij Heino, één van de twee locaties van Museum de Fundatie. Met acrylverf heeft Scholte op zeer precieze wijze vlijmscherpe snedes getrokken in zachtzijden doeken. De oogstrelende stof contrasteert met de venijnige incisies. Dat is wat Scholte als kunstenaar beoogt: provoceren en prikkelen. Door te spelen met het beeld, weet hij nieuwe spanningsvelden te creëren.

Het werk van Quiroga en Scholte is vanaf 15 februari in de hal van het stadhuis te zien. Entree gratis. Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Bezoekadres: Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle. Exacte data en openingstijden: 038-498 3138. Aanvullende informatie : www.zwolle.nl

Museum de Fundatie te Zwolle ondergaat momenteel een spectaculaire uitbreiding en heropent eind mei 2013. Naast diverse exposities in en rond Kasteel het Nijenhuis nabij Heino organiseert het museum onder de noemer FUNDATIEfusions een reeks compacte presentaties van hoog niveau op openbare plekken in en rond Zwolle. Kijk voor een overzicht van de verschillende FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl.

Museum de Fundatie bezit/beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)