Zwolle – Stichting Michiel Boccia Zwolle organiseerde zaterdag voor de 3e keer de landelijke Boccia wedstrijd ter herinnering aan de in 2010 overleden 20 jarige Zwolse speler Michiel Tatje. Ter nagedachtenis aan Michiel wordt door de stichting Michiel Boccia Zwolle dit toernooi in Zwolle georganiseerd.
Deze wedstrijd waar 22 landelijke spelers aan deel nemen werd zaterdag georganiseerd in de BDG sporthal te Zwolle Zuid. Er werdop wedstrijdniveau gespeeld en ook was het mogelijk het spel recreatief te spelen. Iedereen met een lichamelijke handicap was deze dag welkom om mee te doen. Een aantal studenten verleenden in het kader van hun maatschappelijke stage hun medewerking aan dit toernooi. In Zwolle traint er elke dinsdagavond een kleine groep spelers en zij zien de groep graag uitgebreid worden. Vorig jaar zijn er na het toernooi 3 spelers bijgekomen. De stichting hoopt met dit jaarlijkse toernooi de Bocciasport op kaart te zetten van gehandicapt Zwolle. "Wij willen als stichting met dit toernooi meer spelers enthousiast maken voor dit balspel, zodat de spelers zichzelf op een andere manier leren kennen, sociale contacten maken en vriendschappen opdoen."
Wat is Boccia
Boccia (spreek uit ‘botsja’) is para Olympische sport en staat ook tijdens de komende Olympische spelen in Londen op het programma. De sport Boccia heeft zijn bestaan te danken aan de ontdekking van stenen ballen. Deze stenen ballen werden voor het eerst in een graf van een farao ontdekt, dat dateerde van ongeveer 6.000 tot 7.000 voor Christus. Deze ballen hebben toen een ontwikkeling meegemaakt waaruit nauw aan elkaar verwante mikspelen zijn ontstaan zoals jeu de boules en Boccia. In het laatste decennium heeft Boccia zich ontwikkeld tot een sport voor mensen met een handicap, en zelfs voor mensen met een zware lichamelijke handicap.
In 1989 werd Boccia in Nederland geïntroduceerd. Boccia is speciaal bedoeld voor mensen met een erg zware beperking. Boccia wordt vooral gespeeld door mensen met een hersenaandoening met onder andere spasme en sporters die vanwege hun lichamelijke beperking nauwelijks een andere sport kunnen beoefenen. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen. Voor meer info: www.bocciazwolle.nl infosmbz@gmail.com
Regelrechte topsport. Complimenten!!
Mooi dat Weblog Zwolle ook hier aandacht voor heeft. Chapeau!!
Mooi dat er in Zwolle Boccia gespeeld kan worden. Op de foto’s zag ik ook nog oude bekenden. Goed bezig mannen!