Zwolle – De bekende astronaut André Kuipers was dinsdag te gast in Zwolle. Als deelnemer van de Zwolse editie van de TEDx was de Nederlander, die 193 dagen in de ruimte was, op het centrale plein van het Deltion College voor zijn TED Talk present voor een Meet & Greet met basisschoolleerlingen van De Octopus, studenten van het Meander College en andere genodigden. Eén van de vragen was of de astronaut niet langer in de ruimte had willen blijven. Kuipers antwoordde dat hij door een vertraging al zes weken langer in de ruimte moest blijven, en nog wel langer zou willen, maar dan wel met zijn gezin en de natuur. Want het aspect ‘natuur’ heeft Kuipers destijds erg gemist.
André Kuipers werd toegezongen door het schoolkoor van basisschool de Octopus uit Zwolle. Dit koor van 30 basisschoolkinderen had een speciaal lied voor Kuipers gemaakt. Afgelopen mei maakten de leerlingen een speciale ruimteclip voor de astronaut. Van de leerlingen kreeg Kuipers een bijzondere trofee (zie foto’s). De Meet & Greet van André Kuipers als onderdeel van TEDx Zwolle viel samen met de Week van de Techniek. Dit is een groots evenement om leerlingen uit groep 7 van alle basisscholen uit Zwolle en omstreken nader kennis te laten maken met en te interesseren voor technische beroepen. Elke dag ontvangt het Deltion College in Zwolle circa 200 basisschoolleerlingen die een programma volgen dat bestaat uit het maken van een technisch werkstuk, een rondleiding langs de technische opleidingen en afdelingen van het Deltion College en entertainment. De Week van de Techniek vindt plaats op de campus van het Deltion College waar ook de TEDx Zwolle georganiseerd werd.
Via Lees verder meer nieuws en foto’s…
TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië USA. Sprekers geven in maximaal 18 minuten een presentatie over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. De inhoud van de lezingen zijn toegankelijk en men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld.
Een TEDx is de eendaagse variant volgens de huisstijl van TED. Het is een conferentie op 1 dag verdeeld in 3 blokken over Environment, ICT en Manufacturing 2.0. De 15 sprekers deelden met de 100 aanwezigen hun ideeën, inspiratie en visie op de toekomst. Het thema was Technology for a Better Life.
BLOK 1: ENVIRONMENT Andre Kuipers Maria Westerbos Marlies van Wijhe Thomas Rau Hellen van Rees
BLOK 2: ICT Ton Zijlstra Heather Schlegel Hendrik Blokhuis Paul Nijhof Special guest
BLOK 3: MANUFACTURING 2.0 Tomas Diez Peter Phleps Ed Brinksma Edwin Dertien Sibyl Heijnen
Tegelijkertijd was op Windesheim de XYZ interactieve viewing party. De genodigden keken daar naar de livestream van TEDx Zwolle vanuit Deltion en ontmoetten daarna in real live de sprekers die vlak daarvoor op TEDx Zwolle hun talk hebben gehouden. Onder leiding van een host was er debat, discussie en de mogelijkheid om vragen te stellen.
Aan de foto’s is duidelijk te zien hoe Andre Kuipers door de kinderen als een held en met bewondering en enthousiasme ontvangen wordt.
Maar zie ik het op de foto goed? staat die grijze “heer” met de hand in de zak zo’n belangrijke gast toe te spreken?
Over een goed voorbeeld voor kinderen gesproken………:(
@Observer: die “heer” met de hand in de zak, is een vragensteller uit het publiek. Desondanks mogen bij deze generatie zo nu en dan inderdaad ook wel wat normen en waarden bijgebracht worden….
Die ouderen van tegenwoordig….
Wat heeft de Octopus een leuk schoolkoor zeg! Wat een leuke frisse stemmen, zo duidelijk gezongen! En wat een leuke ervaring moet dat voor hen zijn geweest! De jeugd heeft dus echt de toekomst! 😀
Was interessant, als stagair IT op het Deltion is dat een leuke ervaring!
Erg gaaf om op TEDxZwolle Tomás Diez te horen over het Smart Citizen project en nu te zien dat het project op Kickstarter echt een vlucht neemt!
Duidelijk dat de crowd het over gaat nemen van de grote organisaties. Wordt ook onderdeel van deze revolutie via het Kickstarter project: http://www.kickstarter.com/projects/acrobotic/the-smart-citizen-kit-crowdsourced-environmental-m