Zwolle – Onder de huidige omstandigheden op de woningmarkt neemt de vraag naar sociale huurwoningen toe, zo blijkt uit onderzoek naar sociale huur en goedkope koop dat in opdracht van het college van burgemeester en wethouders en de corporaties is uitgevoerd. Volgens de onderzoeker zouden in Zwolle de komende vijf jaar jaarlijks 100 sociale huurwoningen aan de bestaande voorraad moeten worden toegevoegd om de druk op sociale huurmarkt af te laten nemen. De gemeente gaat met de corporaties afspraken maken hoe hieraan tegemoet te komen.
De gemeente Zwolle kent 17.500 sociale huurwoningen (met een huur tot 681 euro). Een deel van de sociale huurwoningen wordt door mensen met een inkomen boven de € 34.229,- bewoond, de zogenaamde scheefwoners. De gemeente Zwolle wil met ontwikkelaars en beleggers op korte termijn nog intensiever gaan verkennen welke mogelijkheden er zijn om dit tegen te gaan. De Zwolse woningcorporaties hebben kennisgenomen van het onderzoek. Dit jaar leveren zijn gezamenlijk 196 sociale huurwoningen op. Daarnaast gaan zij samen met de gemeente een aantal acties onderzoeken die de druk op de sociale woningmarkt doen afnemen. Daarbij wordt vooral gekeken naar het creëren van een flexibele woningvoorraad:
– Onderzoeken of het mogelijk is de zogenaamde campuswoningen te herplaatsen en voor andere woningzoekenden dan studenten beschikbaar te stellen. Hiermee kunnen 60 woningen worden toegevoegd;
– Onderzoeken of de geplande sloop van onder andere de Binnenhofjes fase 2 en 3 in Diezerpoort uitgesteld kan worden tot na 2017. De 164 woningen blijven dan nog een aantal jaren beschikbaar voor de sociale woonmarkt
– Realiseren van ‘short stay’ woonvoorzieningen (huurwoningen met een korte contractperiode). Hiermee kunnen urgente woningzoekers geholpen worden, waardoor de druk op de spoedmodule afneemt.
– Woningen in verzorgingshuizen die door het wegvallen van de indicatie zorgzwaartepakket 1 en 2 geen nieuwe cliënten kunnen huisvesten, toevoegen aan de flexibele voorraad.
De uitkomsten van dit onderzoek vormen samen met de uitkomsten van WoOn 2013 (verwacht in mei 2013) de basis voor de actualisatie van de prestatieafspraken wonen en de woonagenda die later dit jaar worden gemaakt.
Goed nieuws. :D8)
is wel een goed idee om huurwoningen als ze leeg komen niet in de verkoop te doen,is het probleem ook sneller opgelost.
Voor EUR 681,00 per maand kun je ook een huis kopen…..als de banken meedoen dan.
precies pieterstyen str renovatie wordt iemand lastig gemaakt zegt zijn huur op(moet) gaat die sociale woning van de sociale SWZ van ja nu ronde 335 naar 580 euries bachlaan gaan de betaalbare SWZ flats gesloopt worden en wat komt terug tot 680 euro sja met een bijstand van 850 eurie pm dat dit allemaal kan gelukkig gaat de sloop andere plan niet door omdat de geld ontwikkelaar geen geld in steekt dumpen ze daar de studenten in las ik goed bezig sociaal gelulll op papier
Ik heb behoefte aan een nuance; in de meeste landen buiten NL kennen ze geen bijstand! Wees ontzettend blij dat je in NL woont.
Dankje Marianne voor deze relativerende inbreng..
Ronn,
wat dacht je van het plaatsen van punten, komma’s en hoofdletters als je hier wat neer schrijft.
Ik heb je verhaal al 3 keer doorgeworsteld maar er is zo geen chocola van te maken.
Jammer van je bijdrage dan, lijkt me.
sja probeer het te minste ja en heb helaas uitkering Mariane en we hebben het nog beter dan in buiten land.
het spijt me Henkie
Tjonge,
100 sociale woningen per jaar erbij.
Dat schiet lekker op zeg ! >:(
Men kan ook gaan werken..
Ook al werk je: zolang je alleen bent is kopen in Zwolle niet echt een optie D., tenzij je genoegen neemt met een flatje achter in Holtenbroek in bizar slechte staat…
Of Ronn, als je geen werk hebt kun je wat aan je Nederlands/taal gaan doen!
Ronn heeft ergens een punt. Ga je van huurwoning naar huurwoning, dan betaal je vaak 100 euro meer voor dezelfde woning.
En voor de zogenaamde gerenoveerde flats kosten rond de 500 euro. Half holtenbroek is plat gegaan en er zijn nieuwe woningen voor neergezet. Voor de minima of degene die moet rondkomen van enkel een aowtje, zijn het dure woningen.
En met huursubsidie alleen, ga je het niet redden…
Beste Lezer,
Ik viel van mijn stoel toen ik las dat woningen met een huur van 681 euro nog sociaal genoemd kunnen worden… Wat mij betreft zou die grens niet hoger mogen zijn dan 400 euro.
Volgens het artikel komen er 196 woningen bij; dat lijkt goed nieuws maar het is een wanprestatie van de Zwolsche coorporaties; er verdwijnen er minstens 150, het is totaal niet transparant hoe deze kapitalitische organisaties werken. Ik zou zeggen een koude douche!
Zeker de maatregelen hebben een hoog oplap gehalte :'(
Ik kan wel voor E 500,– of meer in de maand gaan huren (zonder huurtoeslag!) maar kan voor datzelfde maandbedrag geen koopwoning krijgen omdat er geen enkele bank zal zijn die mij (als alleenstaande) met mijn inkomen een hypotheek zal verstrekken.
De huurwoningen in de buurt waar ik in zit gaan nu ook nog eens in de verkoop. Zijn in verhouding de wat goedkopere woningen. Voor de een misschien goed om te kopen, voor de ander geen mogelijkheid om te kopen. Zou het dan wel willen overwegen want ik zit hier tot nu toe goed.