De ‘cleaning’ van het Bevrijdingfestival

|   Laatste wijziging

Zwolle – Het toonaangevende Bevrijdingsfestival Overijssel trekt elk jaar een enorm aantal bezoekers naar Zwolle. In 2012 kwamen minstens 125.000 mensen naar Park de Weezenlanden om dit ‘feest van de vrijheid’ te vieren. Studenten Windesheim ondersteunen de organisatie van oudsher bij de coördinatie van verschillende festivalactiviteiten. Het gaat daarbij niet alleen om het openingsconcert en de publieksservice, maar ook om de cleaning. Heel belangrijk, want veel feestende mensen veroorzaken ook veel rommel.

 

06-05-2010_opruimen_festivalterreinen_7.jpg

 

Uit de losse pols somt Maudy Nijhuis, coördinator cleaning Bevrijdingsfestival Overijssel, de cijfers op: "we hebben hier 210 containers van 240 liter, 100 van 1100 liter, 6 van 1700 liter en dan nog een paar hele grote." De studente Logistiek en Economie van Windesheim is verantwoordelijk voor de planning van het afvalmanagement: zorgen dat er voldoende containers op het terrein staan, bij de looproutes, drink- en eetgelegenheden en andere verzamelplaatsen van mensen. Ze stuurt ook een ploeg studenten van Landstede aan, die tijdens het festival volcontinu volle containers afvoeren en vervangen door lege.

De nacht na het festival worden meteen alle containers afgevoerd en komt de ROVA met veegmachines het park schoonvegen. In de dagen daarna verzorgt het Zwols reïntegratiebedrijf Pauropus de laatste schoonmaak. Maudy: “Dat laatste gebeurt handmatig, zodat het park vóór Hemelvaart weer helemaal netjes is.”

 

“Ik vind het geweldig leuk om te doen, maar het wordt nu ook wel spannend. Gaat alles soepel draaien? Het is een hele organisatie waarbij je met veel partijen moet overleggen. Dat verwacht je als gewone bezoeker niet.” Maudy werkt voor het Bevrijdingsfestival in het kader van de minor Event Management en koos voor deze klus, omdat dat het dichtst tegen haar opleiding Logistiek en Economie aanligt.

 

Ook andere studenten van Windesheim lopen een lange stage bij organisator Niek van der Sprong vanuit deze minor. Lorenzo Stenzen is coördinator Festival Boulevard, Tim Jans coördineert de Publieksservice en de publiekscampagnes rondom het magazine en de app van het festival – ook gemaakt door studenten van Windesheim – en Leonie Haas coördineert onder meer het openingsconcert, 5 voor 5, en de sponsoractie van Windesheim met fingerlights tijdens het concert van Kane. Daarnaast werken 10 studenten van Event Management mee in de opbouw van het event en 20 studenten in de publiekservice. Samen met veel andere vrijwilligers vormen studenten de smeerolie in de organisatie van het Bevrijdingsfestival.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “De ‘cleaning’ van het Bevrijdingfestival”

  1. Ik heb groot respect voor al die mensen die ,onze, rotzooi weer opruimen elke dag weer. Dat ze het elke dag vol houden om de zooi maar weer op te ruimen van een ander. Heb er zelf ook in mijn werk omgeving mee te maken. Een keer waardering voor hun werk is ook wel eens op zijn plaats. Stel je voor dat al die mensen er mee ophielden met onze (werk) omgeving schoon te houden… En nee, ik werk zelf niet in deze branche.

  2. Helemaal eens, Ewold, hoewel ik het de mooiste blijk van waardering zou vinden wanneer mensen hun rotzooi in de prullenbakken zouden gooien in plaats van op de grond. Zwolle is een schone stad, vooral dankzij de inzet van de Rova. Hulde daarvoor.

Reacties zijn gesloten.