Zwolle – Sportartsen en medisch psychologen van Isala verwachten met een nieuwe aanpak een beter resultaat te bereiken bij de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Patiënten die nu langdurig last hebben van ernstige vermoeidheid, worden behandeld via gedragstherapie of via oefentherapie. De eerste legt nadruk op het leren omgaan met klachten met hulp van de medisch psycholoog. De tweede op het geleidelijk aan actiever worden onder begeleiding van een sportarts. Beide behandelmethoden zijn bewezen effectief, maar het succespercentage ligt slechts rond de dertig procent. De artsen van Isala verwachten dat een combinatie van beide methoden tot een beter resultaat zal leiden. Deze combinatiebehandeling is inmiddels van start gegaan, maar Isala wil via onderzoek ook vastleggen of de nieuwe aanpak daadwerkelijk effectief is. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is Isala op zoek naar patiënten met CVS die willen meewerken aan deze studie. Meer info: www.isala.nl/cvs.
Patroon doorbreken
De groep patiënten met ernstige vermoeidheidsklachten wordt elk jaar groter. Ernstige vermoeidheid
heeft grote impact op het dagelijks leven van een patiënt. Zij zijn vaak eenzaam, kunnen zichzelf nauwelijks redden in de samenleving en een baan is uitgesloten. ‘Patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn niet in staat hun eigen conditie op peil te houden. Maar niet actief zijn, zorgt op den duur voor een nog slechtere conditie. Daardoor nemen de vermoeidheidsklachten verder toe. Het is dus belangrijk om dat patroon te doorbreken. En daar kunnen wij bij helpen,’ vertelt sportarts Sietske van Berkel.
Aan de slag met lichaam en geest
Vermoeidheid is een beschermende reactie van het lichaam tegen lichamelijke of geestelijke overbelasting. Bij ernstige chronische vermoeidheid duurt die vermoeidheid langer dan zes maanden. Er bestaan twee behandelingen: cognitieve gedragstherapie (CGT) en gedoseerde oefentherapie (GET). CGT is een vorm van psychotherapie waarbij geleerd wordt op een andere manier om te gaan met klachten. GET zet in op het geleidelijk aan steeds actiever worden, zodat de patiënt het patroon van niet actief zijn, kan doorbreken. Voor beide behandelingen is een verwijzing van de huisarts nodig.
Cijfers Nederland
Ruim 80 procent van de mensen met ernstige vermoeidheid voelt zich binnen enkele weken tot
maanden weer energiek. Een klein deel houdt de vermoeidheidsklachten langer dan een half jaar. In
dat geval kan sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Naar schatting leiden er
in Nederland 40.000 mensen aan CVS met 600 tot 2.000 nieuwe patiënten per jaar.
Hallo weblog Zwolle,
Zulke totale non-info hoort hier
niet thuis lijkt me.
Het is maar waar je interesse naar uitgaat Hansie. Feitelijk is het nieuws, dus niet piepen 😉
@hansHanzeland, wanneer je nu zelf last hebt van bijv. ME en je bent letterlijk aan het eind van je latijn, is het toch geweldig dat je hier info leest over deze aanpak, en je hier graag aan wil deel nemen?
Nee weblogzolle, je mag geen dingen plaatsen die niet in het interessegebied van hanshanzeland passen en al helemaal niet als ze hem irriteren……