Boom aan Van den Tyverbelt prooi van Spinselmot

Zwolle – Spinselmotten kunnen struiken en bomen omtoverden tot een wonderbaarlijk schouwspel. Aan de Van den Tyverbelt in Zwolle Zuid is een complete boom ten prooi gevallen aan honderden rupsjes.

05-06-2013_rupsen_aan_de_van_den_tyverbelt_01.jpg 

Aan het begin van de zomer, wanneer alle bomen en struiken weer getooid zijn met fris nieuw blad, valt een kaal gevreten boom of struik des te meer op. Larven van de stippelmot vreten aan zaden en bladeren van appelachtigen (Rosaceae) en spinnen zich helemaal in. Enorme nesten van gesponnen draden geven bomen of struiken een spookachtige gedaante. In deze nesten verpoppen de larven zich eerst tot rups en later tot vlinder.

05-06-2013_rupsen_aan_de_van_den_tyverbelt_03.jpg

05-06-2013_rupsen_aan_de_van_den_tyverbelt_02.jpg

05-06-2013_rupsen_aan_de_van_den_tyverbelt_04.jpg 

De stippelmot of spinselmot (Hyponomeuta padellus (syn. Yponomeuta padellus) is een ware plaag. In korte tijd worden o.a kers, sierkers, appel, meidoorn, kardinaalsmuts of peer van hun groene bladeren ontdaan door de vraatzucht van de larven en rupsen. Ook de olijf kan door een stippelmot (Prays oleellus) worden aangetast, al komt dat in Nederland zelden voor. Gelukkig brengt stippelmot maar één generatie per jaar voort. Volwassen exemplaren van de vlinder zetten een reeks eitjes in groepen van twintig tot vijftig stuks af. De eieren worden dakpansgewijs op de takken van de boom afgezet. De uitkomende larven bevrijden zich in eerste instantie niet uit het ei, maar doorboren op een punt de schaal.

Met de beschutting van de schaal en wat spinsel daaromheen, brengen ze de winter door. In mei verlaten de larven de beschutting van de eischaal. In deze gedaante omgeven ze zich met een wirwar aan spinseldraden en beginnen te vreten aan alles, wat van hun gading is. In de volgende cyclus veranderen ze van gedaante en worden rups. Wat dan nog groen is, vindt geen genade bij deze onverzadigbare rupsenkolonie. Ze hebben dekking tegen vogels binnen het dichte spinselnet.

De stippelmot of spinselmot ontwikkelt zich in later stadium (juni) tot een onaanzienlijk klein vlindertje. De hoofdkleur van de vlinder is wit met zwarte spikkels op de vleugels. De stippelmot richt grote schade aan. Sierheesters herstellen zich meestal in de loop van de zomer en krijgen opnieuw blad. Wie toch van het leed door stippelmot wil worden verschoond, zal een bestrijdingsmiddel moeten gebruiken. De bestrijding moet plaatsvinden, voordat de spinselwebben met rupsen worden gevormd.

Bestrijdingsmiddelen:
Bromofos, een weinig giftig middel, dat niet giftig is voor bijen. Merk:Asepta Nexion.
Deltamethrin, een giftig middel tegen tal van insecten. Giftig voor bijen en vissen. Merk: Denka Decis.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Boom aan Van den Tyverbelt prooi van Spinselmot”

  1. Sierheesters herstellen zich meestal in de loop van de zomer en krijgen opnieuw blad. Wie toch van het leed door stippelmot wil worden verschoond, zal een bestrijdingsmiddel moeten gebruiken

    Ik denk dat een bestrijdingsmiddel juist wél leed aan de stippelmot toebrengt. Ik zou dus schrijven: “Wie van het leed door stippelmot wil worden verschoond, moet uiteraard geen bestrijdingsmiddel gebruiken.”

  2. schandelijk dan dat er informatie gegeven wordt welk gif je kunt kopen die ook bijen dood…de boom heeft er niets geen last van

Reacties zijn gesloten.