Zwolle – Beeldhouwer Anton ter Braak is gereed met zijn ontwerp in was voor een plaquette ter herinnering aan de Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). Zijn kunstwerk wordt in brons gegoten en komt dit najaar te hangen in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, waar Sluiter is begraven. Het werk van Willem Sluiter is een paar eeuwen zeer populair geweest. Een herinnering aan zijn graf was er niet. Dit inspireerde enkele liefhebbers van zijn werk tot het initiatief voor een plaquette. Zij verwierven hiervoor steun van twee stichtingen.
Eigen foto
Niet alleen aan de vervaardiging van de plaquette is in de afgelopen maanden hard gewerkt, maar ook aan activiteiten er omheen en aan voorbereidingen voor een feestelijke onthulling. Die heeft plaats op zaterdag 21 september. In nauw overleg met alle betrokkenen is inmiddels bepaald op welke plaats in het kerkgebouw de plaquette van Sluiter komt: een nog open plek aan de noordwand van de kerk, tussen twee rijen hoge banken. Unaniem waren de initiatiefnemers, de vertegenwoordiger van de kerkrentmeesters, de locatiemanager, de betrokken medewerker van de gemeentelijke dienst voor de monumentenzorg en de kunstenaar van oordeel dat deze plek bij uitstek geschikt is. De keuze hing mede af van de plek voor de beeldengroep van het grafmonument voor de politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784), die vanuit Rome na ruim twee eeuwen alsnog verhuizen naar deze monumentale Zwolse kerk, waarvoor ze waren bestemd.
De herinnering aan Willem Sluiter wordt op eigentijdse wijze ondersteund. Een informatiebordje verwijst straks direct naar de internetsite www.willemsluiter.nl. Mede-iniatiefnemer Arend Heideman heeft deze site volledig laten ombouwen tot een blijvend informatiepunt, waar nieuwe ontwikkelingen rond Sluiter aandacht krijgen en waar ook filmpjes zijn te zien, zoals over het kiezen van een plek voor de plaquette in de kerk. Op de site staat ook al aan aankondiging van een Sluitertocht door de gemeente Berkelland, waarmee wordt geageerd op toegenomen belangstelling.
Dat Zwolle de laatste jaren bruist van culturele activiteiten kan volgens de initiatiefnemers helpen bij het opnieuw wekken van interesse voor Willem Sluiter. Directe aanleiding voor het verzoek om toestemming voor het plaatsen van een herinneringsplaquette waren recente exposities in Zwolle over de Moderne Devotie. In het werk van Willem Sluiter klinkt de geest van de Moderne Devotie door.
Willem Sluiter is bekend om zijn lofzang op het eenvoudige plattelandsleven, zijn poëzie van het wel-sterven en gerichtheid naar de hemel, waar ook zijn kleine leeuwerik jubelend naar opstijgt. Als eerste heeft hij de naam Achterhoek gebruikt: Waer iemand duisent vreugden soek / Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek. Hij werd geboren in Neede en was in de periode 1653-1673 voorganger in Eibergen. Aan het eind van zijn leven nam hij nog een beroep aan naar Rouveen. In Zwolle, waar hij een zwager bezocht die arts was, is hij overleden en begraven. De initiatiefnemers willen met een blijvende herinnering aan Sluiter de aandacht helpen vestigen op een belangrijke periode uit de kerkelijke en culturele geschiedenis en de geschiedenis van Oost-Nederland.
Die Willem Sluiter was niet eens een Zwollenaar. niemand kent hem.
Ik had op deze plaats een gedenkplaat voor de grote schilder Gerard Terborch die ook in deze kerk begraven werd, eerder op zijn plaats gevonden.
@Observer
Ik zou zeggen: neem het initiatief! Ook die plakette voor Sluiter is particulier initiatief.
@jh, Om dan van de Grote kerk een soort Zwolse “Madame Tussaud” te maken? nee dank je.
Ik heb al genoeg bijgedragen aan de geschiedenis van Zwolle en de Grote Kerk en het betreurt me dat de beroemde Zwolse schilder Gerard Terborch, waarvan de schilderijen in de belangrijkste musea ter wereld hangen in Zwolle totaal niet geeerd wordt.