Zwolle – Een pluim voor de inwoners van de Zwolse wijk Stadshagen. De eerste resultaten van het omgekeerd inzamelen, waar de inwoners eind vorig jaar mee zijn gestart, zijn zeer goed. Wethouder Dannenberg bedankte de inwoners voor hun inzet, want zij hebben er voor gezorgd dat er ruim drie keer zoveel plastic verpakkingen hergebruikt kunnen worden. Dit plastic komt niet meer in het restafval, waardoor er minder restafval hoeft te worden verbrand.
Wethouder Erik Dannenberg, ROVA-directeur Hans Groenhuis en voorzitter van de wijkvereniging Erik Scholma (v.l.n.r.) planten samen een boom in Stadshagen. Foto: Ruud Ploeg.
De resultaten zijn uniek, omdat Stadshagen landelijk de eerste wijk in stedelijkheidsklasse 2 is waar op deze manier afval wordt ingezameld. Hiermee is aangetoond dat omgekeerd inzamelen niet alleen in plattelandsgemeenten, maar ook in een stedelijke omgeving werkt. Eind 2012 begonnen de inwoners van Stadshagen met omgekeerd inzamelen. Plastic wordt niet meer weggebracht, maar in een container aan huis opgehaald, net zoals GFT en papier. Wat er nog over is aan restafval, brengen de inwoners weg naar ondergrondse containers (voorheen werd dit aan huis opgehaald). Het doel is om zoveel mogelijk grondstoffen (plastic, GFT en papier) apart in te zamelen, zodat deze hergebruikt kunnen worden.
Mooie cijfers
De cijfers van het eerste half jaar en de daarop gebaseerde prognose voor heel 2013 laten zien dat de methode goed werkt in Stadshagen. Het apart aangeboden plastic is meer dan verdrievoudigd, van 5 kg naar 16 kg per inwoner per jaar. GFT is gestegen met 19% (27 kg), terwijl het restafval over heel 2013 gezien met 19% daalt. Dat betekent dat er per inwoner 45 kg restafval minder wordt weggegooid.
Dank aan de bewoners
Afgelopen vrijdag roemde wethouder Dannenberg de inzet van de inwoners van Stadshagen voor het omgekeerd inzamelen. Ook plantte hij, samen met Erik Scholma, voorzitter van de wijkvereniging en Hans Groenhuis, algemeen directeur ROVA, een populier in de wijk. De boom staat symbool voor de vermindering van CO2 uitstoot die het beter scheiden van huishoudelijk afval heeft opgeleverd.
Gemeente en ROVA blijven in Stadshagen verbeteringen doorvoeren in de inzameling van afval en grondstoffen. Zo wordt een aantal glascontainers op meer logische plekken gezet en wordt de inzameling van plastic bij hoogbouw onder de loep genomen.
Rest van Zwolle volgt
Na Stadshagen volgt de rest van Zwolle met omgekeerd inzamelen. Ook bij de inwoners van Westenholte worden de grondstoffen ondertussen aan huis opgehaald. De wijken Aa-landen en Holtenbroek volgen op korte termijn. Eind 2016 zal heel Zwolle zijn overgestapt op de nieuwe manier van afval en grondstoffen inzamelen.
Rapport
Het rapport met de resultaten en prognoses van omgekeerd inzamelen in Stadshagen is na te lezen op www.zwolle.nl/omgekeerdinzamelen.
Ik deed hier volop aan mee, maar nadat opeens een grote tv doos die los naast de kliko was gezet niet meer werd meegenomen en tot 2x toe de plastic kliko niet werd geleegd (na navraag bleek omdat geconstateerd was dat er een stukje piepschuim in zat) gaat nu gewoon alles weer in de vuilniszak in de ondergrondse.
Ik ben meer dan bereid mijn steentje bij te dragen en extra moeite te doen, maar dan verwacht ik andersom diezelfde houding.
Waardeloos systeem.
Altijd met je vuilniszak lopen naar een container. Sorry, maar niets voor ons. Onze buurman & buurvrouw zijn slecht ter been, maar die moeten ook naar die rotbak toe.
En wat doe je met een kapotte paraplu? Die past niet in de bak (was ook niet te knakken) maar mag ook niet in de container. Dus Rova gebeld, voor grof afval. Mooi dat ze die niet kwamen ophalen, werd gewoon geweigerd.
En kapot glas? Je vuilniszak gaat er direct van kapot. Dus wij doen glas in een plastic zak en die in de plastic container…..
Het ergste is dat onafhankelijke onderzoeken aantonen dat gescheiden inzamelen duurder zijn, minder efficient en dat het een enkele inbloed heeftbop het milieu (tov alles in 1 keer inzamelen en verbranden). In oost NL staat een afvaloven die alles aan kan en net zo schoon is. Waarom zijn we hier dan mee bezig?
Ook jammer dat wij als bewoners er niet actief in gekend zijn dat dit systeem zou komen!
Een populier? joepie ;-)..,ik had gehoopt op het opheffen vd knip.
Ook ik zamel niet meer apart in. Het plastic gaat na 2 weken enorm stinken. De papierenbak wordt vaak maar half geleegd en niet gecontroleerd dat hij niet leeg is. Ik gooi gewoon alles In de ondergrondse containers. Ik ben er helemaal klaar mee.
Fantatisch systeem zolang het qua afmeting erin past.
Motorolie, tuinafval, plastic en papaier … HATSAFLATS. Dat zien we nooit meer terug.
TOP
Ha, nu krijgen we inzicht in de beweegredenen van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het ontbrekende deel om tot 100% gescheiden afvalinzameling te komen. Sommigen klinken triomfantelijk, misschien wonen die dichtbij het ophaalpunt voor restafval. Anders lijkt het mij niet slim om het niet te scheiden, omdat je dan vaak met je vuilniszak over straat moet.
Ik ben het eens met Tun dat scheiding bij de afvalverwerker het meeste oplevert. Denk wel dat het dan een stuk duurder wordt dan wanneer het gescheiden wordt aangeleverd.
In onze wijk moeten we er binnenkort ook aan geloven. Ik ben er wel voor. Wij hebben veel plastic afval. Dat hoef je dan niet meer weg te brengen maar kan gewoon in de grijze container. Die staat buiten, dus de stank zal wel meevallen.
En de vuilniszakken van de oudere buurtbewoners worden gewoon weggebracht door de jongere. Daar zijn al afspraken over. Mooi toch?
150 meter enkele reis, maar combineer het gewoon de fietsrit naar de supermarkt.
Nix scheiden, alles in de zak. Geen gesjor meer met verschillende kleuren containers en de diverse aan de weg zet data.
Alles in 1 keer weg op de tijdstippen dat het jou uitkomt. Achterop de fiets met die zak en … TOERLEDOKI
Dat heb je dus goed voor elkaar, Annemien.
Ik blijf me hierover verbazen. Niet dat Moi het in de plastic container mikt maar wel dat het ding dan niet geleegd wordt (met glas in de container blijkbaar wel, zie bericht Bericht door Tun, op 19 oktober 2013 om 08:37)
Piepschuim is PS, oftewel PolyStyreen, goed, eigenlijk EPS,waarbij de E staat voor Expanded, oftewel vol lucht geblazen zodat het schuimig wordt. Hoewel het er anders uit ziet, is piepschuim hetzelfde materiaal als het kunststof van plastic bekertjes.
Piepschuim vleesbakjes willen nogal eens voorzien zijn van een bodem waarin een laagje papier (of ander absorberend materiaal) verwerkt zit om het vocht van het vlees op te vangen. Dat ze die niet in de plastic container willen, dat kan ik wel volgen. Hoewel, als je ziet hoeveel broodzakken met opgeplakte etiketten, melkflessen met papieren etiketten, etc. in de container verdwijnen, dan vraag ik me ook af in hoeverre die vleesbakjes een probleem zijn.
Piepschuim? Ik flikker het ook gewoon in de container. Maar na het lezen van het bericht hierboven, denk ik dat ik het maar beter ónder in de container kan mikken met ‘gewoon’ plastic er bovenop.
Maar ik vraag me werkelijk af hoe goed deze test werkelijk is. Die extra kilogrammen plastic, komen die niet per ongeluk van zaken als glas?
Als ik hier in de buurt kijk, dan zie ik de plastic containers vaak genoeg gevuld zijn met andere meuk die zeker niet onder de noemer ‘kunststof’ geplaatst kunnen worden.
Ik hoef gelukkig maar 1x, misschien 2x in de 2 weken met een klein zakje restafval naar de ondergrondse te gaan maar ik heb eigenlijk maar weinig vertrouwen in de gegevens in het artikel.
Alles in de ondergrondse net als in 40 – 45.
Geen stinkende, maden producerende containers meer op mijn erf. Super!
Als men nou gewoon toegeeft dat je te lui bent om te scheiden…
Oh ja, en glas in de plastic container? Dan kun je net zo goed niks in die container doen, want die is dan zinloos. Daarbij wel eens gehoord van een GLASBAK???
breng zelf afval wel na container maar zie bij ons diverse buren die een zak of 6 met huisvuil achter of voor het huis hebben liggen. wonen bij de boswalstraat en het enige die er beter van worden zijn de ratten eerst geen een te zien nu lopen ze gewoon over straat
Scheiden doet lijden, groet La Paay 😉
Tjonge wat een rare lui wonen er in Stadshagen met hun kromme redenaties om het gescheiden afval ophalen te saboteren.
Ik heb het al eerder geschreven, dat Stadshagen had er nooit moeten komen. We moeten het zo gauw mogelijk weer terug geven aan de natuur.
ik lees heel wat anders ,
ze gaan terug naar de oude gewoonte
voor het gemak alles in de rest bak
de ROVA werkt ook niet echt mee zo je leest
:'(
Als dit systeem straks in heel Zwolle is ingevoerd, dan is het wachten op het besluit om diftar in te voeren voor het restafval.
Ik gebruik mijn eigen containers ook niet meer. Elke week pikte iemand anders mijn eigen container in. Bleef er weer zon oud en vies ding voor mij over natuurlijk.
Nee dan is die ondergrondse container wel een uitkomst. Prima.
Je heb gelijk. Ik lees maar een keer dat iemand glas in de bak gooit die voor plastic bedoeld is.
Ik heb de schoonmaakdienst voor mijn grijze en groene containers inmiddels opgezegd. Mooie besparing in deze economische barre tijden.
Groot gelijk, Henry Jan, dat is ook een karweitje van niks.
Triest hoor, triomfantelijk gaan zitten doen als je alles in de restbak flikkert, naar de ROVA wijzen want het is hun schuld, en bewust het apart inzamelen saboteren? En niemand die op het idee komt dat we uiteindelijk allemaal zelf verantwoordelijk zijn voor het naar de kloten gaan van onze planeet? Wat een in en in trieste instelling hebben sommigen toch!
Ik ben dat gez**k over piepschuim wel een beetje zat. Niet de berichten van mensen die hun TV-beschermings-piepschuim in de plasticbak doen maar het verhaal rondom piepschuim wat niet te recyclen zouden zijn.
Ik heb PlasticHeroes maar eens een bericht gestuurd.
Off-topic: belachelijke opmerking Bernhard:”Rare lui wonen er in Stadshagen”, die wijk moet teruggegeven worden aan de natuur en had er nooit moeten komen. Wat een stuitende arrogantie, wie denk jij dat je bent om inwoners van Stadshagen zo over 1 kam te scheren? Echt belachelijk.
On-topic: kennelijk is er een probleem om mensen te laten doen wat je wil op het gebied van gescheiden afval inzamelen. Een oplossing heb ik ook niet zo 1,2,3 maar moeilijk kan het niet zijn. Ik woon in de buurt van het winkelcentrum en binnen een straal van nog geen 100 meter staan er de ondergrondse vuilcontainers, 2 plastic verzamelcontainers en glasbakken. Kwestie van discipline om afval te scheiden, kost echt niet veel moeite.
Ik heb een onderzoek gelezen uit 2010 van een proef met gescheiden afval inzamelen in de Dieze. Slechts 5% van de mensen deed niet mee. Een grote meerderheid was positief over de proef. Dat beeld heb ik ook van de andere wijken. De Aalanden gaat binnenkort over op dit systeem en ik hoor eigenlijk vooral positieve reacties. Hoe zou het toch komen dat Stadshagen (afgaande op de reacties hier en in bijgaande link) zo negatief is? Dat zou ik weleens willen weten.
http://www.weblogzwolle.nl/content/view/24700/36/
Voor geïnteresseerden een youtubefilmpje over de recycling van plastic. https://www.youtube.com/watch?v=F5-C_5jkxGU&feature=youtube_gdata_player
@WFvN ik denk dat piepschuim wel te recyclen is, echter niet in hetzelfde proces als het plastic. Je zou dan nog een bak moeten hebben voor de vleesbakjes ed. Ik kan niet vinden waarom het niet samen kan, wel dat piepschuimbakjes behoorlijk vervuilend zijn en mogelijk gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom worden ze steeds vaker vervangen door (biologisch afbreekbaar) plastic.
Ik snap trouwens niet waarom het zo moeilijk is om het afval op een juiste manier te scheiden. Zo ingewikkeld is het toch niet?
Ik schijt alleen nog maar op de wc en voor de rest alles in de ondergrondse. Is hij vol? Dan heb je altijd nog 2 ondergrondse containers waar je naar toe kan gaan. Dat is echt een hele vooruitgang. Verder is het m.i. Voor de rova ook veel efficienter. 1 ondergrondse legen of 400 grijze containertjes. Die vervolgens omvallen/omwaaien en de normale weg blokkeren.
Mijn container is door illegaal vuurwerk opgeblazen geweest. Aangifte gedaan en 2x de directeur van de rova erop gewezen dat toch echt niet al 3 de containers in mijn kleine schuurtje pasten.
Toen pas wilden ze hem voor niets leveren. Ze behoren toe aan de woningeigenaar, maar ik wil die rotdingen helemaal niet. Ik gebruik ze toch niet. 8)
Het punt is niet dat mensen niet WILLEN scheiden (althans, in mijn geval), maar dat je dan gewoon een ongeleegde bak terug krijgt als er een keer iets in zit wat de heren afvalophalers niet zint. Dat stukje piepschuim uit het plastic vissen is voor de rova heel wat minder werk dan wat ze nu hebben veroorzaakt, namelijk dat ik nu gewoon letterlijk alles in de vuilniszak in de ondergrondse doe. Na meerdere keren een volle bak terug te hebben gekregen heb ik het eenvoudigweg opgegeven. Etensresten, plastic, glas, papier, karton, batterijen, frituurvet, alles gaat nu gewoon in de zak. Alleen dingen met mijn gegevens erop niet. Daar scheur ik m’n gegevens en eventuele barcodes en andere codes vanaf en dat gaat in de versnipperaar en vervolgens in de papierbak. Die moet nu eens per vier jaar geleegd worden ofzo. De rest gaat ’s morgens in de auto mee en gaat zo in de ondergrondse.
In plaats van dat ene plastic wrappertje dat nog om het papier heen zat waardoor de blauwe niet geleegd werd, in plaats van die tv doos die naast de bak stond en daar gewoon bleef staan na het legen van de bak, in plaats van die paar stukken piepschuim in de plastic bak waardoor deze niet geleegd werd, in plaats van dat blikje dat uit m’n handen in de groene bak viel waardoor ik hartje zomer twee weken met een door maden overgenomen groene bak zat gaat nu alles in de vuilniszak. Ik moet gewoon van mijn afval af en als de rova het niet mee neemt dan moet ik er op een andere manier vanaf. Dat is geen onwil van mijn kant, maar onwil en starre rigiditeit van de Rova. Ik betaal me scheel aan afvalbelastingen en heffingen en dan verwacht ik dat mijn kliko geleegd wordt. Simpel.
We zijn echt een raar volkje geworden. Zodra we op de vingers getikt worden zetten we de hakken in het zand. En volgens mij is dat iets van de laatste 15 jaar. Daarvoor was altijd het devies “geven en nemen”. Onze ooit zo geprezen tolerantie is weg!
Goed hoor MOI, geef jij even aan dat jij dus een van die trieste gevallen bent die zijn eigen nest vervuild. Je geeft zelf al aan dat er zaken in je bakken zaten die er niet horen maar dan nog steeds naar een ander wijzen. Je hebt half niet door wat dit allemaal over je zegt, zulke in en in trieste gevallen zijn gewoon stuitend!!
Leuk joh, dat omgekeerd inzamelen. Kom je met je kleine 20L zakje met restafval bij de ondergrondse container aan. Je drukt op het knopje, je houdt het pasje ervoor, je doet de klep open…. je doet de klep open…. nog een keer: je doet de klep open….
Niet dus. Zit het ding vast omdat de onverlaat voor je een dermate groot ‘iets’ erin heeft geramd, dat de boel niet gevallen is en dus nog altijd bovenin zit.
Maar goed, met lomp ‘beleid’ bruut heen en weer rammen van die klep, voor zover die wilde bewegen, heb ik uiteindelijk de inhoud laten vallen, de klep geopend en m’n eigen zakje erin kunnen doen (die wel probleemloos omlaag viel).
Oeps was waarschijnlijk mijn oude TV. 😀
Excuus
Apr?s nous le deluge.:(
Ai lui bint doa kun ie niks an doon, maar ai meu bint is’t oe eig’n schuld
De rompslomp rond Plastic Hero hebben we te danken aan de verpakkingsindustrie die ook na allerlei beloftes gewoon doorgaat met het leveren van steeds meer eenmalige plastic verpakkingen en de Haagse politiek, die het vertikt om daartegen op te treden. De burger betaalt het gelag: op de eerste plaats betalen we de vaak overdadige verpakking en daarna betalen we ook nog eens voor het opruimen.
Wat een rare titel trouwens “Stadshagen scoort…”, volgens mij scoort de ROVA. De titel in de Stentor was nog vreemder: “Stadshagen plukt de vruchten..” Het zou n.m.m goed zijn als de eventuele winst snel terug te zien is in lagere tarieven voor de burgers.
Of dat gaat lukken in Stadshagen, betwijfel ik Tevens. Tenzij de reaguurders uit Stadshagen hierboven geen goede afspiegeling zijn van de wijk.
Beste @Zwollenaarisback, ik heb ook al eens een bak vol teruggekregen nadat iemand anders bovenop een vuilniszak had gegooid. Verder wil Zwolle dat ik afval scheid. Prima, maar haal het dan ook op, óók als er een lullig zakje in zit per ongeluk. Verder bevuil ik mijn eigen nest niet, ik houd het juist schoon. Misschien dat jij een volle groene bak met maden in je tuin fris vindt, maar ik denk daar gelukkig anders over. Zogenaamd heilig boontje. Het vuil gaat nu in de zak en in de ondergrondse en hop, weg is het. Schoon nest. Gelukkig heb ik de problemen die anderen hebben met de ondergrondse in het geheel niet. Nog nooit een volle gehad, dus ben m’n vuil altijd zo kwijt.
beste @Dame, dat je de term reaguurders gebruikt zegt mij voldoende.
Beste Tevens,
Het omgekeerd inzamelen in Stadshagen heeft er aan bijgedragen dat volgend jaar de afvalstoffenheffing niet hoeft te worden verhoogd, waar eerst 3% verhoging werd voorzien.
Naast de Planet, profiteren dus ook Zwolse Peoples van de Profit van het omgekeerd inzamelen.
Groeten!
Bijzonder moi, dat bij mij dat nog nooit gebeurt is en jou al een aantal keer. Zal toch echt aan jezelf liggen. Of overdrijf je schromelijk om je verhaal wat kracht bij te zetten?
Je eigen nest bedoel ik niet alleen je eigen huis en tuin, dat gaat om je leefomgeving, je wijk, je stad, je land en uiteindelijk om de wereld. Maar goed, zover kijken kan ik niet van je verwachten blijkbaar. Dat jou wereldje maar klein is en alleen om jou draait lees ik tussen de regels door in je bijdrages. Dus daarom, schaar ik jou onder de in en intrieste figuren die willens en wetens te beroerd zijn ZELF iets te doen voor het milieu ipv alleen maar wijzen naar een ander!!
@moi Wat is er mis met het woord ‘reaguurders’. Dat is inmiddels gewoon ingeburgerd in onze taal. Anderzijds kan ik me je opmerking wel voorstellen, want de orosprong van dat woord ligt natuurlijk bij geenstijl. En eigenlijk zegt dat ook precies hoe ik over jouw manier om met afval om te gaan denk.:P
Wat me zo verbaast in deze discussie is dat mensen hier ongegeneerd – en soms zelfs met enige trots – vertellen dat ze het lastig vinden om blik van plastic van piepschuim van gft te onderscheiden. Zo moeilijk is dat toch niet? Of gooien jullie je schone wasgoed ook op een hoop omdat sorteren te ingewikkeld is?
Ik heb nog wel enige tips:
* voor mensen die de plastic container vinden stinken: spoel de etenswarenbakjes even om;
* voor mensen die maden hebben in de gft container: bewaar in warme periodes het rauwe of gekookte vleesafval in de vriezer en gooi het op de ophaaldag of die ervoor in de gft bak.
Ah @Zwollenaarisback doet zich voor als echte wereldverbeteraar. Vindt zichzelf beter dan anderen. Dat mag. Gefeliciteerd. Je bent geweldig, zoals milieuhippies dat immer zijn 🙂
@Dame – jij stelt werkelijk voor dat ik een vriezer op volle kracht ga laten draaien voor mijn AFVAL? Verder alles goed met je? Ik betaal afvalheffing en verwacht dat het wordt opgehaald. Heb het een jaar geprobeerd en kreeg meerdere keren een niet, of niet volledig, geleegde bak terug. Prima, maar ik moet dat afval nog steeds kwijt en dus gaat het in de vuilniszak. Keurig netjes. In de ondergrondse. Werkt prima. Als voor anderen dat gedoe met vier zes verschillende bakken voor je afval (plastic, gft, papier in je klilko’s en dan nog glas, frituurvet en chemisch – heb het even niet over kleding, elektronisch en grofvuil) wel werkt, ook prima. Ik geef het na een jaar gewoon op en doe het op een manier die wél werkt. Geen medewerking van rova? Dan zij geen medewerking van mij. En gezien de kosten die ik maak aan afvalverwerking heb ik daar verder alle recht toe.
Groetjes uit een schoon huis met schone kliko’s die nu mooi dienen als opslag voor zaken die belangrijker zijn dan afval.
Ik heb ook nog een tip voor Dame:
Maak zsm een afspraak met je huisarts want er zit iets los bij je.
Nee hoor, zo bijzonder is het niet. Bij mij is het ook al 2x gebeurd. 1x m’n groene container die niet geleegd is door restafval wat erin gedumpt was. Ik heb de gemeente gebeld. Politie heeft de inhoud van de zak bekeken en de veroorzaker achterhaald.
In het ‘plasticcontainertijdperk’ is het mij ook een keer gebeurd. Restafval ‘in’ (ik kan beter zeggen: ‘op’ want de container zat al vol met plastic, die restafvalzak lag op het plastic waarbij het deksel van de container schuin omhoog stond) mijn plastic container. Alleen zag ik dat nog voordat de ROVA langs was geweest.
😀 Klopt nico en dat laat ik lekker zo.:P
Jammer moi, je begrijpt het nog steeds niet. Juist jou mentaliteit, van een beschamend niveau, maakt van deze aarde een vuilnisbak. Dat je daarnaast denkt dat je met die schamele 20 euro per maand die je betaald voor de afvalheffing je recht mee kunt kopen sla je wel heel erg de plank mis. Eigen verantwoordelijkheid is ver te zoeken bij je. Dat je iemand, die in ieder geval de mogelijkheden die geboden worden om ten minste iets voor het milieu te doen, afdoet als wereldverbeteraar en milieu hippie is natuurlijk een zwakte bod.
Nergens stel ik mij boven een ander in mijn bijdrages, jij stelt je juist onder ieder zijn niveau door je eigen trieste handelswijze.
@Zwollenaarisback; je bent grappig. en je hebt moeite met lezen.
verder ben ik wel klaar met je 🙂
Wat wel in ogenschouw genomen moet worden is dat wij, als bewoners van een appartement niet de beschikking hebben over verschillende kliko’s. We dienen het afval dus zelf te scheiden, op zich geen probleem, maar wellicht dat anderen hierdoor makkelijker in de verleiding komen alles in 1 vuilniszak te gooien.
Met name bij GFT kan ik me daar wel wat bij indenken.
Als ik kijk bij onszelf, wij hebben een groene container maar als ik me voor moet stellen hoe dat eruit ziet als we die niet zouden hebben:
In onze dubbele Curver prullenbak hebben we een 14L bak voor restafval en een kleinere 7L voor GFT. In de 14L bak hebben we een plastic zak zitten, in de 7L een afbreekbare ‘groene’ zak.
Zodra de 7L bak vol zit, til ik die afbreekbare zak met inhoud uit de bak en dump die in de groene container. Maar als ik die niet heb, moet ik dus met dat groene zakje naar een ondergrondse lopen door bijvoorbeeld een appartementencomplex. Ik denk dat menig medebewoner me dat niet in dank af zal nemen omdat die groene afbreekbare zak meer dan eens lekt (ik gok dat dat het begin van de afbraak is). dus krijg je dan een heel spoor van stinkende vloeistof tussen appartement en container.
Ik sluit niet uit dat ik in een appartement minder braaf zou zijn met gescheiden afval.
Ik vind het een belachelijk systeem omdat in Friesland m.b.v. nascheiding dubbele opbrengst wordt behaald (33 kg versus 15 kg in Stadshagen) tegen beduidend lagere kosten en milieubelasting. Waarom Zwolle hier toch voor gekozen heeft? Misschien om de kapitaalverslindende biogascentrale van de ROVA te steunen? De hoeveelheid GFT stijgt namelijk iets bij apart inzamelen.
Laat men restafval afrekenen per kilo dan eens kijken hoe goed men kan scheiden in Zwolle:D