Zwolle – In De Stentor van zaterdag jl stond een artikel over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. “Het is afschuwelijk om mensen weer weg te moeten sturen. Je voelt je een soort NSB’er", aldus Annemiek de Wolf, de herbergierster van dak- en thuislozen opvang De Herberg.
Zonder de achtergronden van deze situatie precies te kennen wil raadslid Bert Docter namen GroenLinks in Zwolle aan het college de volgende mondelinge vragen stellen: Het is toch in Zwolle het “staand” beleid, dat niemand op straat hoeft te slapen en dat “niemand” ook inderdaad betekent “niemand” ? Beseft u, welke menselijke tragedies het weigeren van maatschappelijke opvang met zich mee brengt, zeker in deze herfstachtige omstandigheden en met de winter voor de deur ? Acht u het weigeren van opvang in overeenstemming met de humane en christelijk- sociale tradities, die in de Zwolse samenleving gelukkig breed worden gedeeld ? Hoe verhoudt zich het weigeren van opvang tot het internationale recht, waaraan Nederland en ook de lagere overheden gebonden zijn ? Welke consequenties verbindt u aan de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten van deze week ? Maar juridische regels, wetgeving en internationale verdragen en interpretaties daarvan daargelaten, hoe denkt u een tot een goede oplossing te komen ?
Bert Docter, zeker in deze herfstachtige omstandigheden en met de winter voor de deur ?is niet relevant als je als gemeente de term: Het is toch in Zwolle het ⤽staand⤝ beleid, dat niemand op straat hoeft te slapen en dat ⤽niemand⤝ ook inderdaad betekent ⤽niemand⤝ ?
Zitten die al in Zwolle dan??
Is het niet het probleem dat gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers niet op mogen vangen? Hoe kun je dan als gemeente dat “staand” beleid garanderen. Ben dan ook wel benieuwd naar de antwoorden op deze vragen.
Raadsvergadering:
PvdA-wethouder Nelleke Vedelaar zegt gemeenteraad toe dat ze er persoonlijk voor zorgt dat niemand in Zwolle op straat slaapt.