Re-integratie aanpak Zwolle boekt succes

Zwolle – De inspanningen van de gemeente Zwolle met de vernieuwde re-integratie aanpak werpen haar vruchten af. Na het derde kwartaal lijkt de doelstelling dat 390 mensen in 2013 uitstromen door het aanvaarden van een betaalde baan of opleiding te worden gehaald. Zwolle doet op dit gebied met 9 procent uitstroom zelfs beter dan het landelijk gemiddelde (8 procent), zo blijkt uit de cijfers over 2012.

 

“Voor mij is dit het bewijs dat de vernieuwde re-integratie aanpak die anderhalf jaar geleden, werd ingezet, werkt. Door onder andere de methodieken Workfast, Voor Arbeid en Kansen (VAK), de werkgeverstour en de samenwerking in de regio en met het UVW lukt het ons om meer mensen op weg te helpen naar een betaalde baan of naar een participatieplek”, aldus wethouder Filip van As, Sociale zaken en Werkgelegenheid. Voor een aantal cliënten is het vinden van een betaalde baan nog een stap te ver, niettemin is het belangrijk dat ook zij meedoen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Daarvoor zet de gemeente Zwolle in op maatschappelijke participatie en stelde als doel om 450 mensen met een uitkering in de wijk naar vermogen mee te laten doen. Op 1 november 2013 waren dat al 406 personen.

Zo zijn in de Diezerpoort  verschillende initiatieven opgezet: bij het Historisch Centrum Overijssel zijn tien mensen aan de slag gegaan, Salverda bood participatieplaatsen aan bij de renovatiewerkzaamheden in de Diezerpoort, maar ook de redactie van wijkkrant Diezerpoort, Run2Day, de Creatieve corporatie stelden zich hiervoor beschikbaar. Het project sportpark De Marslanden kon in één keer tien personen structureel een werk- en participatieplek aanbieden. 

 

Werkgeverstour

Vanaf de start van de werkgeverstour in 2012 legden de wethouders René de Heer en Filip van As 52 bedrijfsbezoeken af. Door met werkgevers in gesprek te gaan, kunnen op basis van hun vraag, behoeften en wensen concrete afspraken worden gemaakt om de kans op werk te vergroten. De gemeente biedt daarbij passende kandidaten en heldere detacheringsvoorwaarden. Tot dus ver zijn er 25 allianties gesloten en 59 mensen geplaatst

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Re-integratie aanpak Zwolle boekt succes”

  1. Jasper, als ze jou een baan geven die na drie weken weer stop wordt gezet. Maar dan hebben ze wel werk voor je gevonden. Dus je bent aan een baan geholpen. Dat is wat de wethouder telt, zijn de cijfers die hij door krijgt. Maar hoeveel mensen na korte tijd weer op straat staan dan vertelt meneer van As niet. Vertellen ook de reintegratie bureaus en gemeente/workfast niet. Die houden allemaal hun baan vast te koste van jou en heel veel anderen.

  2. Suze, volgens mij, en verbeter me als ik het mis heb, is iemands re-integratie pas geslaagd bij het vinden van ‘duurzaam werk’. Er moet dan aan voorwaarden worden voldaan die de ‘duurzaamheid’ ervan aannemelijk maken. Een contract van een bepaald aantal maanden bijvoorbeeld.

  3. Mensen die werken voor hun bijstandsuitkering, hebben zo gauw ze gaan werken, recht op het minimumloon, en zijn dan niet meer bijstandsgerechtigd. De gemeente fungeert via deze constructie als een soort illegaal uitzendbureau. Renovatiewerkzaamheden bij Salverda, dat is gewoon werk, wat ook zo betaald dient te worden.

  4. Dat klopt, ik denk -weet zelfs- dat de re-integratiesector wel een frisse wind kon gebruiken. Er zitten steengoede bureaus bij, maar er bestaan ook bureaus waar de ratten geen brood van lusten…..

  5. Hoi Allemaal,
    Ik heb een vraag aan Mul,
    En Hoi Mul 🙂
    Kun je de “bureaus waar de ratten geen brood van lusten”,
    hier publiceren? Lijkt me goed, als je van
    de kwaliteit van zulks op de hoogte bent.
    ’t lijkt me heel ernstig namelijk, als
    daar ‘fop-hulp-voor-de-centen’ wordt
    opgestreken.

Reacties zijn gesloten.