Waterschap zet zoden aan de dijk

Waterschap Groot Salland gaat samen met provincie, gemeenten, belangengroepen, bedrijfsleven en inwoners aan de slag met één van de meest omvangrijke waterprojecten: het Hoogwaterbeschermingsprogramma. In de periode tot en met 2028 pakt het waterschap 110 kilometer dijk en 29 waterkerende kunstwerken (stuwen, sluizen, etc) aan. Dit vanwege toekomstige klimaatscenario’s die hogere waterstanden voorspellen. Daardoor zijn de veiligheidseisen voor de dijken en waterkeringen verscherpt.

 

dijk_tussen_genemuiden_en_hasselt.jpg 

 

In de vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap op 19 december 2013 wordt voorgesteld om de plannen van aanpak vast te stellen. De omvangrijke wateropgave is opgedeeld in 13 projecten. Het waterschap start vanaf 2014 met de verkenningsfase voor twee trajecten: de oostoever van het Zwolle-IJsselkanaal, met een lengte van acht kilometer in Zwolle en een dijkvak van drie kilometer langs het Zwarte water tussen Genemuiden en Hasselt. Waterwijs omgaan met gebiedsontwikkeling is een gezamenlijke ambitie van het waterschap, de provincie en de gemeenten. Maar ook inwoners, ondernemers en belangengroepen kunnen bijdragen om de meest optimale manier van dijkversterking te ontwikkelen. Vooraf staat namelijk nog niet vast welke oplossing het waterschap kiest. Door de goede suggesties ‘uit het veld’ te verzamelen, kunnen verschillende functies van ruimtelijke gebiedsinrichting worden gekoppeld.

 

Samen hetzelfde doel: droge voeten houden!

De ogen zijn gericht op Overijssel. Door grote waterprojecten als Ruimte voor de Rivier en het IJsselVechtdelta-programma staat de provincie landelijk in de belangstelling. Het waterschap streeft ernaar om samen zoden aan de dijk zetten. Immers, het doel is uiteindelijk in elk waterproject hetzelfde: droge voeten houden! In de verkenningsfase -die twee jaar duurt- zoekt het waterschap naar mogelijkheden om ambities te koppelen. Alle goede ideeën voor dijkversterking worden gefilterd tot een aantal meest kansrijke maatregelen. Uit deze selectie kiest het waterschap vervolgens de beste aanpak. Na de verkenningsfase volgt de daadwerkelijke uitvoering. Het waterschap financiert vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma de meest doeltreffende en sobere variant. Eventuele extra functies moeten worden gefinancierd door andere bronnen. De budgetten voor verbetermaatregelen van de projecten Zwolle en Genemuiden-Hasselt zijn zo’n 60 miljoen euro.

 

Nederland werkt aan water
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is het meest omvangrijke programma dat de komende jaren op watergebied wordt uitgevoerd. In totaal worden door Rijkswaterstaat en de waterschappen ruim 730 kilometer dijk en 250 waterkerende kunstwerken, zoals sluizen, stuwen en gemalen, aangepakt in heel Nederland. Vanaf 2014 starten er 30 projecten in Nederland. Hier komen in de periode tot en met 2028 nog veel meer projecten bij. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)