Zwolle – In de gemeente Zwolle worden per stadsdeel sociale wijkteams gevormd die aansluiten bij de bevolkingssamenstelling van die wijk en de ondersteuningsvraagstukken die er liggen. De wijkteams worden gefaseerd opgebouwd. In 2015 kunnen inwoners hier in ieder geval terecht voor individuele begeleiding, huishoudelijke hulp en algemeen maatschappelijk werk. De jaren daarna wordt het sociale wijkteam verder uitgebouwd met hulp en ondersteuning voor arbeid, inkomen en lichte opvoedingsondersteuning. Het vertrekpunt is één huishouden, één plan en (bij voorkeur) één ondersteuner.
Met het concept-uitvoeringsprogramma ‘Maatwerk voor iedereen: diensten in en aan huis’ heeft het college van burgemeester en wethouders samen met de partners de kaders voor de vorming van sociale wijkteams verder uitgewerkt. De gemeenten krijgen vanaf 2015 taken overgedragen van het Rijk en de provincie op het gebied van werk en inkomen, zorg en begeleiding van mensen met een beperking en de jeugdzorg. “We willen niet meer dat mensen, zoals nu, langs verschillende loketten moeten als ze hulp nodig hebben. Mensen stellen op één plek hun vraag en van hier uit wordt breed gekeken naar de ondersteuning die nodig is. Met de vorming van sociale wijkteams wordt dit mogelijk”, aldus wethouder Nelleke Vedelaar.
Vervolg Voor het uitvoeren van deze nieuwe taken, stelt het Rijk minder geld beschikbaar dan er nu is. De gemeente Zwolle heeft daarom aan KPMG gevraagd te berekenen of de voorgestelde werkwijze daadwerkelijk efficiënter is. KPMG is daarbij uitgaan van een sociaal wijkteam met huishoudelijke hulp, individuele begeleiding, delen van re-integratie en algemeen maatschappelijk werk. De uitkomst is dat er een behoorlijke opgave ligt. De partners hebben aan de gemeente de bereidheid uitgesproken om dit samen op te pakken en uit te voeren.
Het laatste zinnetje!
Van welke partners en van welke extra vergoeding voor deze partners is hier sprake?
Ik stel voor dat in de wijk zelf wordt gekeken naar de invulling, immers
wijkbewoners, en dus geen ongrijpbare instanties en stichtingen, weten
het best wat in hun wijk aan de orde is!
Juist dit onderwerp is bij uitstek de maatschappelijke discussie meer
dan waard.
Zwolle Actief, een samenwerking van 6 instellingen, laat momenteel zien hoe het NIET moet. De daklozen van Bonjour zwerven net als 10 jaar geleden weer over straat.
Gaat de aanwijzing van partners en bijbehorende subsidie plaatsvinden
door het huidige college?
Ik hoop dat de nieuwe gemeenteraad wordt betrokken in de besluitvorming, lijk mij ook voor de hand liggen gezien het gegeven
dat minstens twee collegeleden niet terugkeren en zich in de
laaatse fase van hun wethouderschap zich ook niet meer tot in detail
zich zullen gaan verdiepen in de problematiek.
Budget Zwolle Actief voor 2014, 2015 en 2016 bedraagt 1,5 miljoen,
hoop geld. Goed besluit?
@ Karel 500 Terechte vraag. Zoals gebruikelijk is dit weer zo’n wollig ‘positief’ bericht.
Tot nu toe heeft de gemeente Zwolle in haar obsessie om op megalomane wijze ‘ondernemertje te spelen’ de belangen van de binnen haar grenzen wonende burgers ondergeschikt gemaakt.
Nu duidelijk wordt dat de gemeenten steeds dieper in onze huiskamers en daarmee ons privéleven door zullen dringen, vraagt dat om kennis, integriteit en een rechte rug van onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad.
In dit kader trok een tweet van Sonja Paauw, D’66 Zwolle, over een artikel in de Groene Amsterdammer mijn aandacht. Hierbij het hele artikel .
Het is uiteraard een goed plan om via één aanspreekpunt te kunnen komen tot hetgeen wat iemand zoekt.
Echter, die 1-loket gedachte bestaat al meer dan 20 jaar en is nooit van de grond gekomen.
Dat de invulling van dit nieuwe plan erg veel haken en ogen zal hebben is geen glazen bol voor nodig om te kunnen voorspellen.
Het is/wordt o.a. een cultuurschok voor alle betrokken stichtingen en instanties die samen moeten gaan werken.
Daar moet fors in worden gesneden en dat mes zal erg scherp zijn.
Als wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren dit gaan invullen voorzie ik straks grootse problemen omdat die mensen niet vanuit de basis weten wat er allemaal speelt.
Men voelt zich te hoog boven de burger en de praktijk verheven om er ook maar enige notie van te nemen alvorens vanuit hun ivoren toren een oordeel te vellen.
De enige uitzondering in Zwolle is Tjitske Siderius van de SP, die neemt alle moeite om bij de mensen thuis te gaan luisteren hoe de dingen (mis)gaan.
Als mantelzorger heb ik ooit alle partijen in Zwolle aangeschreven om over problemen in de zorg en problemen met instanties te praten.
De SP was de enige partij die dit serieus heeft opgepakt.
Straks moeten buurtbewoners werk gaan doen van betaalde en specifiek opgeleide mensen (die betaalde mensen worden werkeloos..).
Wordt helemaal niks!
Ik snap er niks meer van. Dat plan van die sociale wijkteams ging toch niet meer door? En waar vanuit worden die gefinancierd, ook vanuit de AWBZ? Waanzin, de kennis en know how is er, en dit is dus dubbele financiering, dat geld hoort ook naar de zorgvrager te gaan. Komt de zorgvrager echt niet ten goede. En ik wil graag bij mijn eigen zorgverlener blijven! Geef daar maar eens antwoord op!
straks sociale wijkteams waar veel vergaderd wordt en weinig nuttigs uit voortkomt .Grote geldverspilling net als de wijkwethouders beloven veel maar uitvoeren vergeet het maar.Er wordt overal wat nieuws bedacht maar is net als een management in bedrijven er lopen veel ontwikkelaars op maar er is haast nooit een goed einde maar kost wel bakken vol geld
Geld moet rollen blijkbaar…
1 grote chaos is het.
Idd. geld in overleggen ipv. in de zorg en uitvoering.
Waardeloos.
Welke partij is hier tegen ?
Weten we tenminste waar we op moeten stemmen.
Het geld komt inderdaad uit AWBZ want het heeft te maken met de overheveling van zorgtaken van het rijk naar de gemeente. Dat geldt niet alleen voor zorg maar ook voor de jeugdzorg en wsw. Zogenaamde transities. Enne…tegenstemmen daarover gaat de Tweede Kamer. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is het natuurlijk wel heel belangrijk om te kijken wat lokale politiek gaat doen met al die nieuwe budgetten. Dus stemmen is in 2014 echt van belang.