Zwolle – De kinderen van groep 6 van de Christelijke basisschool De Ichthus aan de Zwarteweg, krijgen op donderdagochtend 6 februari aanstaande les over nut en noodzaak van het riool van de Zwolse wethouder Erik Dannenberg. Met het aanbieden van lespakket ‘Het riool is geen alleseter!’ aan alle Zwolse basisscholen, hoopt de gemeente Zwolle onnodige verstoppingen en vervuilingen in het riool te voorkomen.
Een verstopt riool is altijd vervelend. De verstopping kan bij u thuis ontstaan of bij u in de straat. De gootsteen loopt niet leeg, het toilet stroomt over. En dat leidt weer tot viezigheid, stank, overlast en andere ellende. Niet erg hygiënisch voor u, en bovendien zelfs schadelijk voor de volksgezondheid. Door “vreemd” vast afval in het riool raakt de werking van de pompen van de rioolgemalen of de zuiveringsinstallatie, die uw afvalwater zuivert, verstoord. Sommige chemicaliën veroorzaken in het riool explosieve gassen of brengen schade toe aan de rioolbuizen. Ook kunnen de chemicaliën het proces in de rioolwaterzuivering verstoren en aan het milieu belasten. Uiteindelijk betaalt u, de belastingbetaler, de rekening van de schade. Daarom gebruik uw wc en gootsteen niet als afvalbak! Hiermee voorkomt u verstoppingen en zorgt u ook goed voor het milieu!
Om storingen in het rioolstelsel te voorkomen en om het milieu te ontzien, is het belangrijk bewust om te gaan met het riool. Welke afvalresten horen wáár thuis?
- Vast afval hoort in de vuilniszak. Spoel dus geen koffieprut, theebladeren, etensresten, kattenbakkorrels, maandverband en tampons, watten, luiers, swifferdoekjes, pleisters en condooms door de wc.
- Billen- en toiletdoekjes. Deze verteren niet of heel traag en verstoppen het riool. Dit in tegenstelling tot wat op sommige verpakkingen staat. Doe ze bij het restafval, net als schoonmaakdoekjes.
- Resten spijsolie, jus, frituur- en braadvet moeten ook in de vuilniszak. Giet het vet om te stollen even in een leeg yoghurt- of melkpak. Als frituurvet in contact komt met het koude spoelwater begint het te stollen. Het gestolde vet hecht zich aan de wand van de afvoer. Na verloop van tijd zal de afvoerbuis door al dat vet volledig afsluiten en kan het afvalwater niet meer wegstromen.
- Medicijnen horen niet in het riool. Breng restanten naar de apotheek of drogist.
- Laat resten verf, terpentine, fotochemicaliën, olieproducten zoals motorolie, en andere schadelijke stoffen ophalen door ROVA samen met de rest van uw klein chemisch afval (kca). Dit kan na het maken van een afspraak met ROVA.
- Matig de hoeveelheid wasmiddel die u gebruikt, volg de instructies op de verpakking.
Beter is om resten spijsolie, jus, frituur- en braadvet in een plastic fles te verzamelen en ze daarna in te leveren bij een vetinzamelpunt zodat het gebruikte vet gerecycled kan worden.
Het zou fijn zijn als dit aspect in het lespakket meegenomen kan worden. Zie voor meer informatie op http://www.vetrecyclehet.nl.
Verduidelijkend blog! Je staat er soms echt versteld van wat mensen door de wc spoelen. Ik vind het daarom ook erg goed dat kinderen hier een gastspreekles over krijgen. Een verstopping is snel gemaakt maar gelukkig ook vrij vaak weer snel opgelost.
Wasmiddelfabrikanten willen zo veel mogelijk verkopen en hanteren daarom op hun verpakking veel te ruime hoeveelheden.
Met de helft kan men ook toe.