GGD: voorzichtig met kwik

Zwolle – GGD’en in Overijssel en Gelderland waarschuwen mensen voor kwik. Kwik is veel gevaarlijker voor de gezondheid dan de meeste mensen denken. 

 

De  verkoop van de meeste kwikhoudende producten is sinds een aantal jaren verboden. Toch gebeuren er nog  vaak ongelukken met kwik. Het gaat dan meestal om een ouderwetse barometer of thermometer die is gevallen. Om ongelukken te voorkomen, adviseert de GGD om producten met kwik in te leveren als klein chemisch afval. De laatste jaren blijkt dat kwik meer risico’s voor de gezondheid heeft dan iedereen dacht. Zeker als mensen het gevallen kwik niet of verkeerd opruimen. Kwik komt vrij als een voorwerp met vloeibaar kwik valt, zoals een ouderwetse koortsthermometer, buitenthermometer of barometer. Het kwik verspreidt zich in piepkleine bolletjes. Ze zijn zo klein dat het moeilijk is om ze allemaal op te ruimen.

 

Schadelijke kwikdamp

Uit het gemorste kwik ontstaat kwikdamp. Als mensen deze kwikdamp langere tijd inademen, krijgen zij ernstige klachten. Het ingeademde kwik kan het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten.  Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen. Ook zwangere vrouwen vormen een risicogroep, want kwikdamp kan schade toebrengen aan het ongeboren kind.

 

Adviezen

De GGD adviseert om problemen met kwik te voorkomen. Het beste is om voorwerpen met veel kwik uit huis te verwijderen. Lever een oude koortsthermometer of ouderwetse barometer in bij de gemeente als chemisch afval. 

 

In spaarlampen, TL-lampen en fluorescentielampen (beamer, lcd tv’s, laptop) zit ook kwik. Dit is maar heel weinig, en deze producten kunnen gewoon worden gebruikt. Bij breuk van een kwikhoudende lamp moet het kwik wel zorgvuldig worden opgeruimd.

 

Bij ongelukken met kwik geldt altijd: loop niet door het kwik, doe de ramen open, zorg dat zwangere vrouwen, kinderen en andere aanwezigen rustig de ruimte verlaten. Ga niet vegen, zuigen of poetsen, maar kijk op de website van GGD IJsselland hoe u kwik kun t opruimen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “GGD: voorzichtig met kwik”

  1. Kwik heeft een MAC-waarde van 0,05 mg/m³
    bron: klik en Binas en TNO

    In een spaarlamp (zit meer dan in een TL-buis, dat verbaast me) zit 0,002 tot 0,005 gram kwik, oftewel 2 tot 5 mg.
    bron: klik en ook dezelfde link van TNO

    Ga ik even van het negatieve uit en neem ik een spaarlamp met 5 mg.

    5 mg / 0,05 mg/m³ = 100 m³

    Een spaarlamp met 5 mg kwik kan dus een ruimte van 100 m³ voorzien van de Maximaal Aanvaardbare Concentratie.

    Een slaapkamer voor bijvoorbeeld de kinderen? Oppervlak van zo’n 10 m² en een hoogte van 2,5 m. Maakt dus een volume van 25 m³.

    Een spaarlamp met 5 mg kwik kan dus een 4x zo hoge concentratie kwikdamp opleveren in zo’n ruimte als is toegestaan.

    Dus hoezo GGD? Hoe zit het dan met deze uitspraak?
    [qoute]In spaarlampen, TL-lampen en fluorescentielampen (beamer, lcd tv??s, laptop) zit ook kwik. Dit is maar heel weinig, en deze producten kunnen gewoon worden gebruikt.[/quote]

Reacties zijn gesloten.