Zwolle – Trias Jeugdhulp en Humanitas Begeleide Omgangsregeling (BOR) gaan in de regio IJsselland nauw samenwerken op het gebied van scheiding en omgang. Zij bundelen hun expertise en bieden daarmee een breed scala aan ondersteuning en hulpverlening aan gescheiden ouders en hun kinderen (tot 12 jaar), waarbij sprake is van geen of een moeilijke omgang. Voor dit project zoeken Trias en Humanitas ook vrijwilligers om mee samen te werken.
Uit onderzoek blijkt dat 25% van de kinderen een jaar na de scheiding van hun ouders geen contact meer heeft met de uitwonende ouder. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Het belang is groot: in Nederland maken jaarlijks ongeveer 70.000 kinderen een scheiding mee. Om ouders en kinderen te ondersteunen bij het maken en uitvoeren van afspraken over een omgangsregeling start in regio IJsselland vanaf mei het project Begeleide Omgangs Regeling (BOR).
Identiteitsproblemen
Op basis van positieve ervaringen in de Noordelijke provincies heeft Humanitas sinds 2006 een interventie in Twente ontwikkeld. Jaarlijks worden daar 150 zaken aangemeld voor ondersteuning. “Het is vaak geen onwil, maar het kan wel tot enorme problemen leiden”, aldus Michel Krijnsen, die na ruim 25 jaar ervaring bij de Raad voor de Kinderbescherming dit project voor Humanitas in Twente in 2006 met succes heeft opgezet en coördineert. “Kinderen zijn loyaal aan beide ouders, ze maken deel uit van henzelf. Als ze zich afgewezen voelen of zelf contact weigeren, wijzen ze een deel van zichzelf af en kunnen ze later in grote identiteitsproblemen terechtkomen. Als je vroeg bij kunt springen in het scheidingsproces valt er veel te winnen en kan (verdere) verharding van conflicten verminderen danwel worden voorkomen.”
Oproep voor vrijwilligers
Het doel van BOR Humanitas / Trias Jeugdhulp is om ouders, met inzet van gemotiveerde en getrainde vrijwilligers, een steun in de rug te geven om tot een goede omgangsregeling te komen. De vrijwilliger is aanwezig tijdens de bezoeken aan de uitwonende ouder en haalt en brengt het kind als dat nodig is. De combinatie van een levenservaren vrijwilliger en een professionele coördinator met deskundigheid op het gebied van scheiding en omgang, heeft het project op andere locaties al tot een succes gemaakt.
Heeft u affiniteit met de doelgroep en beschikt u over het enthousiasme en levenservaring om deze kinderen en hun ouders te helpen? Bent u bereid en in staat om kinderen (en hun opvoeders) te ondersteunen? Neem dan voor een volledig profiel en vrijblijvend gesprek contact op met de coördinator via 06 – 52 61 27 78 (Lizet Stam).