Zwolle – Wethouder René de Heer heeft maandagavond, na mondelinge vragen van ChristenUnie raadslid Michiel van Willigen, tijdens de gemeenteraadsvergadering laten weten dat hij na de zomer met een presentatie van het onderzoek naar een betere balans betreffende geluidsoverlast van muziekevenemenen gaat komen. De Heer zei dat er een evaluatie zou komen na de eerste 5 grote muziekevenementen. Die zijn er nu geweest, maar de wethouder had nog geen afspraak staan.
De wethouder zoekt naar een juiste balans voor het organiseren van muziekevenementen en de ervaren geluidsoverlast zoals die de laatste weken bijvoorbeeld op Weblog Zwolle ter sprake komt. De manier van communiceren zal bij de evaluatie besproken worden, de spreiding van de festivals en de muziekstijl per locatie. De Heer zegt dat hij op een scherpe en juiste manier met de materie wil omgaan. Mogelijk dat een geluidsplan een goed hulpmiddel kan zijn. Juridisch kan dit op dit moment nog niet, maar een vrijwillige medewerking zou tot de mogelijkheden behoren. PvdA raadslid Eefke Meijerink vroeg zich af of de muziekevenementen ook in het najaar georganiseerd kunnen worden. Dat zou volgens haar anders voelen. Je schuift de evenementen dan op en verspreid het op die manier. De wethouder pareeerde dat er tot nu toe 7.000 tot 17.000 jongeren uit Zwolle op de muziekevenenten afkomen. De gekozen data blijken dus zeer aantrekkelijk, zei hij. Er is dit jaar 1 evenement meer dan vorig jaar. Hij zal de suggesteie over het spreiden van de festivals meenemen in de evaluatie.
De wethouder heeft zo te lezen de reductie van de geluidsoverlast niet in in zijn prioriteitenlijstje staan.
Gelukkig maar. Beste kerel die de Heer.
De Heer pest eerst alle feestjes weg uit de binnenstad en oppert dat alles in de IJsselhallen en Weezenlandenpark moet. Nu staat op de kaart dat alles weg moet van die plekken. De Heer is degene die alle lol weghaalt uit Zwolle en enkel er een saaie, dooie boel voor terugbrengt.
@Zomaa een Zwollenaa Ik ben het met je eens dat het jammer is dat sommige feestje s uit het centrum zijn verdwenen. Het gaf de stad een heel gemoedelijke sfeer. De grote evenementen en daarmee ook de grote geluidsoverlast voor grotere delen van de stad (en daar om heen) zijn van de laatste jaren.
Je zal er maar wonen in assendorp en je huis uitgetrild worden!
@Wipstrik26 het gaat er ook niet om de festivals te minderen, het gaat er om de ervaren overlast te verminderen. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door niet al dagen voor en dagen erna jezelf zitten opvreten… wie de schoen past, trekke hem aan…
1-0 voor Jasper:D:D:D
Nou als de Heer zich er mee gaat bemoeien dan weet je het wel.
De grote verliezer bij de verkiezingen bepaalt e.e.a
Hardshock leverde 167 klachten op, Wildness 35. Het worden er steeds minder 😉
167… waar praten we over? Goed, nog wel even Megabass afwachten.
Dat er maar zo weinig mensen zijn die echt een klacht bij de gemeente neerleggen wil helemaal niet zeggen dat er ook maar zo weinig mensen zijn die er overlast van vinden.
@jasper: wat sta jij toch bol van vooroordelen.
Afgelopen zaterdag viel het mij mee maar dat heeft met de windrichting van doen. Ik heb nog nooit een klacht ingediend maar heb ook regelmatig ‘last’ van luide herrie van een van de festivals.
@ Mij
dat je Japser ?berhaupt nog serieus neemt…;)
BFO slechts 8 klachten en ligt dichter bij woonwijken.
De gemeente onderzoekt wat de oorzaak kan zijn dat er desondanks zoveel klachten zijn. Dat kan uiteenlopen van ongunstige windrichtingen, een afname van de verdraagzaamheid of verandering van muziekstijlen.
Antwoord is al gegeven 😮
@Mij waar zie jij vooroordelen van mij? Blijkbaar zijn er 167 mensen die er zo’n last van hebben dat ze er een klacht over indienen. Ik heb ook wel eens ergens overlast van, betekend niet dat ik dan ook wil dat het niet meer gebeurt. Leven en laten leven.
We hebben nog geen 50 reacties…. 😉
Leuk om te lezen, klagen zonder dat er nu een festival gehouden wordt. Hou eens op en laat de mensen gewoon af en toe een feestje houden. Meeste zijn rond 12 uur al afgelopen.
Gaat er behoorlijk op de lijken dat weblog Zwolle een plek voor beroepsklager wordt.
Af een toe een feestje, tegenwoordig ben elke weekend wel weer ergens een festival..
Laat dat ergens gebeuren (weilanden zat rondom Zwolle) waar niemand verder last van heeft..
@wethouder de Heer mag het onderzoek uitvoeren om te kijken wat het probleem is met zijn eigen beleid. De slager keurt ook in Zwolle zijn eigen vlees. Het was beter geweest als Wethouder de Heer niet inhoudelijk had gereageerd en de gemeente het onderzoek door een onpartijdige instantie had laten uitvoeren. Dit onderwerp ligt gewoon te gevoelig. Door zijn uitlatingen heeft de Wethouder, wat mij betreft, zijn standpunt al openbaar gemaakt. Hij stapt niet meer blanco in het onderzoek. Als we vertrouwen op de cijfers, die waarschijnlijk door de organisatie’s zijn aangeleverd, is de conclusie dat, over 5 festivals, slechts 1600 – 3600 jongeren uit Zwolle per festival hebben deelgenomen. Gelet op de leeftijdsgrens is het waarschijnlijk dat de meeste jongeren deelgenomen hebben aan de vrij toegankelijk festivals. Dit aantal zal ongetwijfeld lager zijn dan het aantal bewoners van Zwolle en omgeving dat onacceptabel overlast heeft ondervonden en vervolgens de verwensing heeft gekregen om tijdens de festivals hun huis maar te verlaten. Ook zie ik grote verschillen in het aantal binnengekomen klachten. Wie in Zwolle weet nu feitelijk waar het daadwerkelijk over gaat. Wat mij betreft mag de conclusie zijn: Zwolle is de weg kwijt.
@Sjaan er staat letterlijk 7000 – 17000 bewoners uit Zwolle. De hele lijst met aannames die je daarna post, ga ik niet eens op in. Pure provocatie.
Japser en Sjaan, buiten begrip valt er nog veel te leren
@Japser de letterlijke tekst:7.000 tot 17.000 jongeren
@Sjaan 7000 : 5 = 1400. 17.000 : 5 = 3400
Waarom delen door 5, tante0001? De wethouder laat het in het midden of de aantal voor alle muziekevenementen te zamen is of voor elk van de festivals.
Klagen over klagers, dat begrijp ik dan weer niet en constructief is het evenmin 😉
@Dame, ik reageer alleen op de berekening van Sjaan.
Ok, Sjaan maakt idd een rekenfout, maar je reageerde op Japser’s leesvermogen en schreef erboven “buiten begrip….”. Daar reageerde ik op. Inhoudelijk gezien vraag ik me af hoe er geteld worden of de bezoekers Zwollenaren zijn en ook of dat een zier uitmaakt. Een stad heeft een regionale functie. De cijfers zouden best per festival kunnen zijn omdat ik denk dat een heel groot deel van de Zwolse jongere naar het BFO is geweest en dat zou sporen met dat getal van 17.000.
@sjaan Eens, het is een vreemde ‘wij van wc-eend’ constructie. Je zou denken dat de gemeente een objectieve opinie dan wel onderzoek prefereert.
Dat is de nergens op gebaseerde conclusie die jij trekt. Ik ben van mening dat als de gemeente echt onderzoek wil doen naar de klachten, dan moeten ze ook echt IEDEREEN erbij betrekken. Dus niet alleen het gesprek aangaan met de mensen die klachten hebben, maar juist ook met de gehele buurt. Puur om te kijken of iedereen dezelfde ‘onacceptabele’ last heeft ervaren.
Ik ben namelijk van mening dat je niet iets kan verbieden, danwel regels drastisch aanscherpen als 20 á 30 mensen ergens ‘onacceptabele’ overlast van hebben terwijl de rest van de buurt/wijk het wel prima vindt.
Ik hoop dat ze dan ook de Zwolse halve marathon meenemen.
Naast dat het veel geluidsoverlast opleverde is ook nog is alle verkeer rondom de brede binnenstad lamgelegd.
Dit evenement staat eenzaam aan de top wat overlast betreft.
bigge, > 160 serieuze klachten gaat verder dan 20 – 30 mensen. Deze mensen hebben de moeite genomen om een melding te doen. Dit zegt niet dat de rest het prima vindt.
Ik zou het omdraaien tante. Het zou mij niet verbazen dat deze 160 klachten van een groep van 20 a 30 mensen afkomstig is.
Zou kunnen RD. Hoop dat de gemeente dit wel onderzoekt.
@RD Mensen die een klacht hebben ingediend zijn met naam en adres bekend bij de gemeente. Dit hoort dus in het laatje klagen over klagers.
Kan maar zo kloppen, maar het blijft een aanname. Mij is op het MBO al geleerd dat je geen conclusie mag maken op basis van aannames, en op het HBO is het er dubbel en dwars nog eens ingeslagen. Want waarom hebben de overigen dan geen melding gemaakt? Omdat het niet helpt of omdat ze er geen last van hebben? Enkel een zeer zorgvuldig en gedegen onderzoek zal dat uitwijzen. Die 20 á 30 personen is overigens als voorbeeld. Voordat men weer valt of dat kleine detail en daardoor de kern van mijn betoog ontgaat.
Ik mag toch wel hopen dat onze bestuurders hun beslissingen nemen op basis van goede feiten en niet op basis van aannames of eigen onderbuikgevoelens.
160 klachten op 5000 feestgangers en een goede omzet voor de lokale middenstand. Ik zou het als gemeenteraad wel weten. 😀
Altijd maar dat gewapper met: ‘een goede omzet voor de ondernemer’.
Welke ondernemer dan? Is dat ooit gemeten of roept men maar wat?
Elke ondernemer die met eten en drinken te maken heeft zal er een graantje van mee kunnen pikken. Verder zul je het volk niet met grote boodschappentassen naar het festival zien terugkeren uit de stad. De ondernemer bestaat niet. Er zullen ook mensen als gevolg van het gedreun de stad mijden met gevolg dat die ondernemers op de “feest”dagen minder omzet maken.
Gezien de zitting bij de raad van state afgelopen dinsdag zou ik maar niet meer rekenen op Hardhock en andere luidruchtige festivals bij de Wijthmenerplas. Kon wel eens helemaal niet doorgaan! Early Birds, gauw zorgen dat jullie je geld terugkrijgen!