Zwolle – Is de jeugdzorg nu nog de verantwoordelijkheid van diverse overheden, vanaf 1 januari 2015 ligt de verantwoordelijkheid geheel bij de gemeenten. Daarnaast willen jongeren die te maken hebben met jeugdzorg dat er beter naar hen wordt geluisterd. Deze veranderingen hebben gevolgen voor een gemeente als Zwolle en voor professionals in de jeugdzorg. Maar wat zijn die gevolgen? Op maandag 17 november een uitgebreide editie van Peper&Zout over dit onderwerp, georganiseerd door Windesheim in Dialoog en de Stentor.
De editie start om 16.00 uur met een openbaar college, om 18.30 uur wordt het theaterstuk ‘Luister’ opgevoerd en aansluitend is er een smaakmakend gesprek over veranderende taken en functies in de jeugdzorg en luisteren naar jongeren. In de jeugdzorg zijn twee grote veranderingen gaande: de transitie, ofwel de overheveling van organisatie en financiering naar gemeenten. En de transformatie: professionals en jeugdzorgorganisaties moeten nog meer dan nu uitgaan van de eigen kracht van cliënten. Deze grote veranderingen hebben veel impact op de jeugdzorg. Daarnaast willen jongeren meer en beter gehoord worden. Ze willen dat er niet over hen wordt gepraat, maar met hen, waarbij niet wordt gewerkt met protocollen.
Wat betekent het voor een gemeente als Zwolle om verantwoordelijk te worden voor de jeugdzorg? In het verleden was er regelmatig gedoe, dus blijkbaar is het geen makkelijk dossier. Wethouder Ed Anker komt hierover vertellen in een openbaar college. Jack de Swart, lector Sturing in de jeugdzorg van Windesheim, vertelt vervolgens wat het anders werken betekent voor professionals in de jeugdzorg. Na het college is er een gezamenlijke maaltijd gevolgd door het theaterstuk ‘Luister!’ van de Young Ones en Trias jeugdzorg. Daarin verbeelden tien jongeren wat zij willen van de jeugdzorg.
Aansluitend is er dan een smaakmakend gesprek. Dit keer zijn de gasten aan tafel: lector Jack de Swart; Clemens Knispel, professional in de jeugdzorg; Fokko Witteveen, bestuurder van Trias groep en een paar jongeren uit het theaterstuk. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan het gesprek. Het programma vindt plaats op Windesheim en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het is ook mogelijk afzonderlijke onderdelen van het programma bij te wonen. Meer informatie en aanmelden: www.windesheimindialoog.nl