Zwolle – De realisatie van een professionele turnhal in Zwolle is weer een stap dichterbij. De gemeente Zwolle, Landstede en energiebedrijf BeGreen hebben de handen ineen geslagen om deze sportaccommodatie te realiseren naast de ZBC hal aan de Ossenkamp. Het wordt een belangrijke aanvulling op de faciliteiten op bedrijventerrein De Vrolijkheid, waarvan behalve de opleidingen van Landstede Groep ook alle turn- en acrogymverenigingen uit Zwolle en omstreken gebruik kunnen maken.
Met de komst van de hal kan het Centre for Sports & Education turnen als nieuwe topsportdiscipline aanbieden. Donderdag werden bij de gemeente de officiële documenten ondertekend. Hierdoor staat niets de realisatie van de turnhal nog in de weg. Voordat met de bouw kan worden begonnen moet nog wel de officiële vergunningprocedure worden doorlopen. Turners, acrogymmers en (sport-) opleidingen zijn momenteel aangewezen op de verschillende algemene sporthallen in de stad. Dat betekent dat een groot gedeelte van de beschikbare trainingstijd moet worden besteed aan het gereedmaken van turnmogelijkheden, het opzetten van toestellen, het uitrollen van matten en dergelijke.
In de nieuwe accommodatie zijn alle turntoestellen en –benodigdheden vast opgesteld, waardoor een belangrijke tijdwinst ontstaat. Daarbij kunnen de gebruikers van de hal beschikken over de nieuwste en modernste turnbenodigdheden.
Volledige bezetting
De turnhal voorziet in een grote behoefte. De opleidingen van Landstede Sport & Bewegen gaan veelvuldig gebruik maken van de nieuwe voorziening, maar de hal wordt ook beschikbaar gesteld voor het Thomas a Kempis College en de verschillende turn- en acrogymverenigingen in de stad. Jaarlijks worden door Landstede Sport & Bewegen in samenwerking met de KNGU zo’n dertig turntrainers opgeleid, die ook gebruik kunnen gaan maken van de nieuwe voorziening. En last but not least: door de komst van de turnhal kan het Centre for Sports & Education turnen als nieuwe topsportdiscipline gaan aanbieden.
Financiering
De turnhal komt tot stand door samenwerking van de gemeente Zwolle, Landstede en energiebedrijf BeGreen. De gemeente Zwolle stelt de grond beschikbaar, het energiebedrijf bouwt zowel de centrale als de turnhal, Landstede verzorgt de inrichting van de sportaccommodatie en de exploitatie. Hierdoor zijn extra investeringen door Landstede nauwelijks nodig. De houtsnippercentrale gaat niet alleen de turnhal verwarmen, maar ook, zoals oorspronkelijk bedoeld was, zwembad De Vrolijkheid en uiteindelijk ook de gebouwen van Landstede op het bedrijventerrein, waaronder de kantoren, het scholencomplex en de ZBC hal. Andere bedrijven die zich willen aansluiten op de centrale zijn van harte welkom. BeGreen gebruikt voor de energievoorziening snoeiafvalhoutsnippers. De prijs voor dergelijke energie ligt niet hoger dan die van aardgas.