Zwolle – Vrijdag zijn 31 burgervrijwilligers beëdigd door plaatsvervangend politiechef Pim Miltenburg. Deze vrijwilligers (voorheen volontairs genoemd) leveren in diverse ondersteunende taken een belangrijke bijdrage aan politiewerk en krijgen voortaan de ambtenaarstatus administratief technisch. Hierdoor zijn de vrijwilligers nog breder in te zetten.
De burgervrijwilligers hebben bijvoorbeeld een administratieve, facilitaire of adviserende rol binnen de politieorganisatie. Dit doen zij naast hun reguliere baan of zorgtaak in hun vrije tijd. De geüniformeerde vrijwilligers met ‘blauwe’ politietaak op straat hadden al de ambtenaarstatus. Als gevolg van CAO-afspraken tussen de minister van Veiligheid en Justitie en de vakorganisaties is er voor de twee soorten vrijwilligers voortaan eenzelfde rechtspositieregeling. Alle nieuwe vrijwilligers worden aangesteld als Vrijwillig Ambtenaar van Politie en leggen net als alle andere politiemedewerkers de ambtseed of -belofte af.
Pim Miltenburg: "Om de veelzijdigheid aan politietaken op het gebied van veiligheid uit te kunnen voeren, hebben we ook in Oost-Nederland deze vrijwilligers hard nodig. Vanuit hun eigen vakgebied, taken en ervaringen in het dagelijks leven leveren zij een diverse en waardevolle bijdrage aan politiewerk. Ook vergroot het de betrokkenheid van burgers bij de veiligheid op straat."
De ontwikkeling van vrijwilligers bij de politie wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk differentiatie en flexibiliteit te garanderen om maatwerk te kunnen leveren. Landelijk is afgesproken dat er eind 2016 bij de politie 5000 politievrijwilligers werkzaam zijn, dit zijn er nu ongeveer 3000.
Ook in de eenheid Oost-Nederland zijn de komende jaren meer vrijwilligers nodig.
Een wervingscampagne op de radio, beter loopbaanbeleid en een verkorte opleiding voor vrijwilligers op straat moeten helpen aan het bekender en toegankelijker maken van het vak van politievrijwilliger.
Heb jij ook interesse om als politievrijwilliger aan de slag te gaan? Kijk dan op de wervingssite van de politie voor meer informatie.
Nou, volgens mij komen er veel aanmeldingen binnen. Er zijn veel mensen in Zwolle die exact kunnen aangeven wat er hier allemaal niet deugt en hoe dat opgelost moet worden. Nu is je kans!
Vrijwilligerswerk is tegenwoordig gewoon broodroof!
Je krijgt gewoon betaald hoor!
https://www.kombijdepolitie.nl/LerenEnWerkenAlsAgent/vrijwilliger/Paginas/vergoeding.aspx (ff op de link in het artikel klikken)
Als vrijwilliger bij de politie word je van te voren al gediscrimineerd, beledigt en belachelijk gemaakt. Een te hulpbare houding word niet gewaardeerd net als vriendelijkheid.
Dus bent u een grofgebekte, regelrechte aso uit de achterstand buurt, meld u dan vooral aan om in een apenpakje de plee’s te komen schrobben van de zwijnen welke je eerder nog belachelijk maakte en je nu gewoon staan uit te lachen.
Braniac heeft ervaring en een nare nasmaak er aan over gehouden?
De gemiddelde pet komt er nu al met een fooitje als maandsalaris thuis. Als minister Opstelten eens werk maakt van de salarissen zijn er in de toekomst meer mensen die agent willen worden, dan zijn er ook geen vrijwilligers meer nodig. Wat dat betreft ben ik het met Emiel eens. Maar ja, mijn mening over Opstelten en zijn staatsecretaris Teeven zal ik maar even voor mij houden.
En zo gaat het met veel banen.
Voor een fooi, of een kop koffie, mag je doen wat eerder een normaal betaalde baan was.
Is in de zorg ook heel “normaal” terwijl de managers hun zakken vol blijven proppen.
Goh frustraties zeg pfff . Vrijwillige plelisie was er al in de jaren 70
Zou kunnen, Derk, maar ik vond dit ook veel te ver gaan. Werk moet betaald worden! Ook in ziekenhuizen en andere branches waar dit totaal uit de hand gelopen is.
Klopt bernard maar vrijkillers worden hier beloond of ze willen graag een wannebie zijn.
@Bernard, Met die conclusie zullen velen het in principe eens zijn. Toch zou onze samenleving niet draaien zonder vrijwilligers. Op velerlei terreinen vinden we het gewoon dat vrijwilligers het werk doen. Bijvoorbeeld bij de sportclub (ook in bijvoorbeeld betaald voetbal), hand- en spandiensten voor vrienden en familie. De vraag is waar de grens ligt van wat als vrijwilligerswerk geaccepteerd wordt en wat niet.
De vrijwillige politie bestaat nog langer dan wat Derk aangaf, al vanaf 1948. Oorspronkelijk voor extra manschappen in een mogelijke oorlog. Vandaag de dag om pieken in het werk op te vangen. Die mensen krijgen ca ??7 per uur uitbetaald. Ook bij de brandweer en in het leger (reservisten) werken mensen op vrijwillige basis. Die vrijwilligers zien het als een hobby en een bijdrage aan de samenleving. Vind ik prima.
In verpleeghuizen schenken vrijwilligers koffie of wandelen ze met de ouderen. Nemen die laatsten het werk over van de verzorgenden of van de familie? Ik vind het eigenlijk wel mooi dat er mensen zijn die dit willen doen.
Als elke dienst betaald moet worden, dan zullen we met ons allen bereid moeten zijn om meer belasting te betalen. Dan verliezen we wel een belangrijke waarde in onze samenleving, namelijk dat mensen ook af en toe om niet een waardevolle bijdrage aan de gemeenschap leveren.
Hoe meer vrijwilligers, des te hoger de werkloosheid en het gebrek aan betaalde banen! Bijna elke betaalde baan kan tegenwoordig door een vrijwilliger worden ingevuld. En ?? 7,- per uur???? Als dat netto is, ben ik dan gek of is dat dan niet gewoon een betaalde baan???
Het is een brutobedrag, Mara. Het afschaffen van de vrijwillige politie zal het aantal banen niet doen toenemen, vrees ik. Het zal betekenen dat de reguliere politie ingezet wordt bij grote evenementen en deze tijd compenseert gedurende de dag. M.a.w., (nog) minder blauw op straat.
Ik lees hier vaak allerlei voorstellen voor hogere overheidsuitgaven. Onderstaand overzicht zijn de uitgaven over de sectoren in 2014. Ik ben benieuwd welke andere verdeling jullie voorstellen. De optie meer-meer-meer kan natuurlijk ook, mits de belastingen verhoogd worden.
Geraamde rijksuitgaven 2014 (bedragen in miljarden):
Zorg 77,8
Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt 78,6
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 32,1
Gemeente- en Provinciefonds 20,8
Buitenlandse Zaken/Internationale Samenwerking 11,3
Infrastructuur en Milieu 10,2
Rentelasten 8,9
Defensie 7,2
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 0,6
Veiligheid en Justitie 10,4
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 4,7
Financiën 2,0
Overig -0,3
gasbaten -11,9
Totaal uitgaven 255,1
Het totaal van inkomsten wordt geraamd op 249,1 miljard.