Zwolle – Wie wordt dit jaar de beste scholierendebater van Overijssel? Donderdag 27 november weten we het! 24 leerlingen van 12 scholen strijden dan tijdens de Overijssel Debat Award tegen elkaar in het provinciehuis in Zwolle. De voorzitter van de Jongerenraad Overijssel, Siebe de Roest, opent dit evenement om om 14.30 uur.
De provincie Overijssel organiseert deze debatwedstrijd voor de vierde keer samen met de Jongerenraad Overijssel en het Pius X College uit Almelo. Met de wedstrijd willen ze jongeren betrekken bij de democratie door ze te laten debatteren over Overijsselse stellingen. Ter voorbereiding hebben alle deelnemende klassen de afgelopen weken een gastles gehad van een Statenlid en een raadslid. Én volgden vijf leerlingen van iedere deelnemende school een workshop debatteren. Van die vijf gaan er twee leerlingen naar de finale op 27 november in het provinciehuis.
Maximum aantal scholen binnen twee weken
Aan deze vierde editie van de Overijssel Debat Award doen in totaal 12 scholen mee. Na twee weken was dit maximum aantal inschrijvingen al bereikt.
De deelnemende Zwolse scholen zijn:
- Greijdanus College, Zwolle
- Gymnasium Celeanum, Zwolle
- Meander College, Zwolle
Overijsselse stellingen
De deelnemers gaan in vier rondes debatteren over de Overijsselse stellingen:
- Elke Overijsselse gemeente moet naar draagkracht een aantal Syrische vluchtelingen opnemen
- De provincie Overijssel moet meer investeren in toerisme
- Op plekken waar weinig mensen wonen mag je een groter risico toestaan op overstroming
- Het aantal provincies dient naar vijf te worden teruggebracht
Na vier debatrondes blijven er van de 24 deelnemers uiteindelijk twee deelnemers over die gaan debatteren over een stelling die zij ter plekke horen. Zij krijgen vijftien minuten de tijd om samen met een door hen gekozen secondant de stelling voor te bereiden. Na een debat van acht minuten weten we wie de beste scholierendebater van Overijssel is.
Juryprijs én publieksprijs
Tijdens de Overijssel Debat Award worden de 24 deelnemende leerlingen gedurende de vier rondes én de finalerond beoordeeld door een deskundige jury. Deze jury bestaat uit de Statenlid Arnita van der Weerd, de griffier van de provincie Overijssel René Wiggers en de winnaar van de Overijssel Debat Award 2013 Alexander Haas.
Deze editie heeft het publiek ook een stem. Zij mogen na de vierde debatronde stemmen op een van de tot dan toe zes overgebleven deelnemers. Diegene die de meeste stemmen krijgt, ontvangt de publieksprijs.
De presentatie is in handen van improvisatiegroep MiER (www.mier.nl) en het debat wordt geleid door Nico van der Woude, docent Nederlands en debatcoordinator van het Pius X College.
Meer dan vierduizend persoonlijke ontmoetingen
De provincie Overijssel is in 2008 gestart met het project (Jong) Overijssel doet mee!. Het doel van dit project is om jongeren en, sinds vorig jaar, ook volwassenen méér te betrekken bij de democratie en hen laten zien hoe de politiek werkt.
Jaarlijks bereikt (Jong) Overijssel doet mee! zo’n 4.500 jongeren en volwassenen persoonlijk aan de hand van gastlessen, Democratiespelen, Statenspelen, de Jongerenraad Overijssel en debatbijeenkomsten zoals de Overijssel Debat Award.
www.jijenoverijssel.nl/jongoverijssel.nl
Omdat het Pius X College uit Almelo al veel ervaring heeft met het organiseren en begeleiden van debatten, hebben de provincie en het Pius X College de handen ineengeslagen.
De Jongerenraad Overijssel bestaat uit ongeveer 15 jongeren uit heel Overijssel. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de provincie over zaken die jongeren uit de provincie belangrijk vinden.