Zwolle – Het Groenbeleidsplan wordt geactualiseerd. Na 15 jaar zijn veel van de voornemens uitgevoerd en is de tijd zodanig veranderd dat er een actualisatie van het beleidskader nodig is. Het college van burgemeester en wethouders gaat daarom met verschillende partijen in de groene sector aan tafel om de trends en ontwikkelingen te bespreken.
In de nieuwe Groene agenda worden nieuwe accenten gelegd ten opzichte van het huidige beleid. Zo is er aandacht voor bewoners die zelf openbaar groen aanleggen en onderhouden, moestuinen en fruitbomen, het tijdelijk gebruik van bouwgronden, natuurlijke speelplekken, klimaatveranderingen enz.. Voor elk onderdeel van de Groene Agenda wordt ook bepaald welke rol de gemeente Zwolle speelt: van passief naar actief, alleen of in samenwerking.
Het groen in de gemeente Zwolle heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld en wordt intensiever gebruikt dan ooit. Het Groenbeleidsplan uit 1998 heeft daaraan sterk bijgedragen. Zo is de bruikbaarheid en de bereikbaarheid van de parken verbeterd en uitgebreid. De bestaande parken hebben een opknapbeurt gehad. De fiets- en wandelroutes zijn uitgebreid, zo kreeg het Rondje Zwolle een aantal extra kilometers en is de verharding van de paden aangepakt. Daarnaast zijn in de stadsranden nieuwe uitloopgebieden met natuurterreinen en bossen aangelegd. Voorbeelden zijn onder andere Goosebroek (langs de Westerveldse Aa ter hoogte van Oosterenk), en bossen bij Wijthmen, Zandhove en Bikkenrade.
Ik denk dat het geen goed idee is om het groenbeleid over te laten aan de bewoners.
Waar ik bang voor ben is dat het groen veranderd in steen of uitheemse plantensoorten.
Ik zie ook een trend om van je tuin een grafzerk te maken, veel grind, bloembakken en stenen.
Gemeentegroen is essentieel voor onze vogels en insecten.
Hopen dat ze daar ook rekening mee houden.
Vanavond dikke discussie met de wethouder over groen in onze wijk gehad. Veel mensen zijn boos op de botte manier waarop de gemeente te werk gaat. Bezuinigen en niet naar de mensen luisteren. Jammer maar de wethouder deed goede toezeggingen.
Toch nog waar voor ons belastinggeld?
Uit verleden is gebleken dat toezeggingen en politiek niet gegarandeerd is. helaas
Gewoon al het groen weghalen en asfalt storten.
Als je ’s zomers de stad in komt rijden schaam je je dood als Zwollenaar voor al dat onkruid. En dat allemaal onder het mom van “natuurlijk groenbeheer”. Dit is alleen maar een excuus om maar 2 x per jaar te maaien en onkruid in allerlei bestrating gewoon te laten zitten. De gemeente moet eens in Amerika, bijvoorbeeld Orlando of Chicago, gaan kijken. Dan kunnen ze zien hoe het wel moet. En zelf doen mag niet van de gemeente, als de heg voor ons huis weer eens veel te hoog is wil ik zelf wel snoeien maar dat mag niet……
Marion,
Het laten staan van ” onkruid” is essentieel voor het voedselaanbod van vogels, het nectaraanbod van vlinders en bijen.
Wellicht is het goed om je eerst te verdiepen in het ecosysteem,voordat je een uitspraak doet als deze.
Wat wil je dan, een kale versteende wereld met alleen kraaien en duiven?
In onze wijk (de Wipstrik) wordt regelmatig het onkruid op de straat (met een soort veegauto met stalen vorstel) en zelfs op de stoep (met een berm maaier) door de gemeente weggehaald.
Wat dat betreft geen klachten, goed geregeld.
In mijn achtertuin is het een minder georganiseerd en daar zitten veel mussen, merels, houtduiven, kauwtjes, vlaamse gaaien, en ook muizen, (ratten?) vlinders, katten, een wespennest, enz. enz.
Veldwachter,
Dan heb je een mooie levende tuin, waar tenminste wat gebeurd.
Naar mijn mening beter dan zo, n grafzerk, die je steeds meer ziet, van die grijze grauwe versteende met bloempotten vervuilde begraafplaatsen.
Wees er blij mee
Zo is dat, en ik vergat nog de pimpelmeesjes en het roodborstje…