Zwolle – Maandaagvond vond in de gemeenteraadsvergadering een debat plaats over de afkoopregeling parkeren. Voorgesteld wordt om deze regeling af te schaffen en een overgangsregeling te treffen. De regeling houdt in dat als een initiatiefnemer van een bouwplan in de binnenstad en schilwijken niet kan voorzien in voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein, deze verplichting kan worden afgekocht. De gemeente zorgt dan voor realisatie van parkeerruimte elders waardoor het bouwplan toch kan worden uitgevoerd.
Partijen staan achter het voorstel van het college om de afkoopregeling parkeren af te schaffen. Het aantal parkeerplaatsen is op peil en door afschaffing kunnen meer initiatieven gefaciliteerd worden, wat een gunstig effect kan hebben op de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Wel wordt aandacht gevraagd voor goede communicatie naar initiatiefnemers die de afgelopen periode nog wel aan de afkoopregeling gebonden zijn geweest. Ook wordt de vraag gesteld (CDA, GL) of de vestiging van twee internationale retailers ZARA en Primark in de binnenstad bepalend is geweest in de overweging om de regeling juist nu af te schaffen. In reactie hierop benadrukt de wethouder dat dit niet de directe aanleiding is geweest. Er wordt al langer gesproken over het afschaffen van de regeling en dit is gunstig voor zowel grote als kleine initiatieven. Aan de oproep ten aanzien van communicatie met initiatiefnemers zal wethouder Van As gehoor geven in samenwerking met wethouder economie De Heer.
Sinds 1997 is in de Bouwverordening de afkoopregeling parkeren opgenomen. Door deze af te schaffen kunnen meer initiatieven gefaciliteerd worden, wat een gunstig effect heeft op de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Eventuele extra parkeerbehoefte die door nieuwe initiatieven ontstaat, kan door de investeringen in parkeerruimte van de afgelopen jaren en de lopende plannen voor de komende jaren worden opgevangen. Initiatiefnemers die al een bouwaanvraag hebben ingediend, maar waarvoor de vergunning nog niet is verstrekt zullen ook niet meer worden belast met de afkoopregeling. Het afschaffen van de regeling betekent dat de inkomsten, die tot nu toe aan de reserve parkeren werden toegevoegd, zullen dalen. Hier staat tegenover dat er ook geen verplichting is om extra te investeren in parkeervoorzieningen en dat de inkomsten uit de regeling door het afnemende aantal initiatieven reeds gestagneerd zijn.
De raad wordt voorgesteld te besluiten om de afkoopregeling parkeren af te schaffen en een overgangsbepaling vast te stellen. En daarnaast om de betreffende artikelen van de Bouwverordening gewijzigd vast te stellen en de geraamde structurele inkomsten in de exploitatiebegroting af te ramen en te verrekenen met de reserve parkeren.
Een beroep op de WOB zou de burgers inzicht kunnen geven wie wat en tegen welke prijs zij hebben bijgedragen aan deze gemeentelijke miskleun. Ook in het verleden was het mogelijk over de aanslag te onderhandelen.