Zwolle – Gemeenteraadsleden en burgemeester Meijer, leden van Provinciale Staten en BN-ers als Bertolf doen al mee: woensdag 10 december, de Dag van de Mensenrechten, organiseert Amnesty Zwolle een grootscheepse schrijfmarathon. Decor van de dag is de Broerenkerk en aansluitend het Conservatorium, waar bekend én onbekend Nederland haar steentje bij kan dragen aan verbetering van mensenrechten wereldwijd.
Pak een pen en schrijf een korte brief. Dat is alles wat gevraagd wordt tijdens de actie van Amnesty International. Wereldwijd komen honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen en ook door heel Nederland worden op 10 december schrijfmarathons gehouden. Lokaal én regionaal. Amnesty Zwolle is dit jaar één van de drie grote, overkoepelende organisatoren van het event en richt zich op de regio Noord- en Oost Nederland, dit in belangeloze samenwerking met Waanders in de Broeren en het Conservatorium.
Vanwege de grote rol van Amnesty Zwolle, wordt groots uitgepakt. Waanders in de Broeren is overdag de locatie van de schrijfmarathon. Van 10.00 tot 18.00 uur kan een ieder binnenlopen en meeschrijven. Van 18.00 tot 24.00 uur is de marathon een deur verder gevestigd, namelijk in het Conservatorium. Belangstellenden zijn allen van harte uitgenodigd om binnen te lopen. Ter ondersteuning van de schrijvers wordt gedurende de dag geregeld een muzikaal, poëtisch of anderszins treffend optreden verzorgd door aansprekende artiesten. Ook liggen er voorbeeldbrieven, om het schrijven te vergemakkelijken.
Voor wie?
Dit jaar schrijft Amnesty onder meer voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten, die 35 jaar gevangenisstraf kreeg wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks. Ook wordt gevraagd te schrijven voor de Saudische blogger Raif Badawi. Hij kreeg tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) voor niets anders dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op meningsuiting.
Vorig jaar
Schrijven zit in de genen van Amnesty. Met brieven vraagt de organisatie met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Of simpeler: met brieven wordt hoop gegeven aan activisten. Vorig jaar kwamen honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie mét resultaat. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij en ook verbeterde de situatie voor vele anderen.
Voor meer informatie: resultaten en schrijfmarathon.