Zwolle – Met een resultaat van 1173 brieven voor zes verschillende cases is Amnesty Zwolle enorm tevreden over het verloop van de schrijfmarathon. Van tien uur ’s ochtends tot twaalf uur middernacht kwamen vele honderden mensen woensdag 10 december naar Waanders in de Broeren en ArtEZ Conservatorium om mensenrechten bij te staan met een klein maar belangrijk gebaar.
Op woensdag tien december, de dag van de mensenrechten, hield Amnesty International een landelijke actie. Door heel Nederland vonden schrijfmarathons plaats. Zwolle vormde, samen met Weert en Amsterdam, één van de drie regionale, grote schrijfacties. De dag in Zwolle begon met vijfenveertig schrijfplekken in Waanders in de Broeren, welke overdag constant bezet waren. Een belangrijke schrijfmacht was onder meer een kwartet Amnestysupporters uit Leeuwarden dat van ’s ochtends tien uur tot ’s avonds tien uur doorschreef. Al met al werden er overdag 731 brieven geschreven. ’s Avonds werd het schrijven voortgezet in ArtEZ Conservatorium, waar vooral veel jongeren en studenten langskwamen. De avond was nog eens goed voor een paar honderd extra brieven wat het totale aantal op 1173 bracht.
In vergelijking: vorig jaar bracht twaalf uur schrijven een aantal van 201 brieven op. Dit jaar werd in veertien uur dus bijna zes keer zoveel geschreven! Tussen de 1173 zitten onder meer handgeschreven brieven van burgermeester Henk Jan Meijer, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld, verschillende gemeenteraadsleden en directeur van Odeon de Spiegel/de Zwolse Theaters Margreet Wieringa. De schrijfmarathon werd de hele dag opgefleurd en ondersteund door verschillende muzikale optredens en een verhalenverteller. De rest van de week wordt er nog geschreven op de Thorbecke Scholengemeenschap, waar een aparte schrijfhoek is ingericht voor leerlingen en docenten.
Voor wie?
Dit jaar schreef Amnesty onder meer voor de Saudische blogger Raif Badawi. Hij kreeg tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) voor niets anders dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op meningsuiting. Ook werden er brieven geschreven aan President Barack Obama ten behoeve van Chelsea Manning (eerder Bradley Manning) uit de Verenigde Staten. Zij kreeg 35 jaar gevangenisstraf wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks.
Vorig jaar
Schrijven zit in de genen van Amnesty. Met brieven vraagt de organisatie al jarenlang met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Of simpeler: met brieven wordt hoop gegeven aan activisten. Vorig jaar kwamen honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie mét resultaat. Zo kwam activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij en ook verbeterde de situatie voor vele anderen.
Voor meer informatie zie: www.amnesty.nl/over-amnesty/resultaten en www.amnesty.nl/schrijfmarathon.