Zwolle – Patiënten met een ernstig herseninfarct herstellen beter en sneller als je het afgesloten bloedvat snel weer openmaakt met een katheter. Ze hebben minder hersenschade, minder neurologische klachten en functioneren beter in het dagelijks leven. Dat blijkt uit onderzoek van een grote groep Nederlandse neurologen, radiologen en neurochirurgen. Aan het onderzoek namen 19 ziekenhuizen deel, waaronder Isala te Zwolle. Het onderzoek werd gecoördineerd door het Erasmus MC, AMC en Maastricht UMC+ en werd grotendeels gefinancierd door de Hartstichting. De bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
Een herseninfarct heeft vaak ernstige gevolgen, zoals spraakstoornissen en verlamming. Zonder acute behandeling raakt bijna de helft van alle patiënten zwaar gehandicapt. Tot nu toe krijgt iemand met een infarct standaard via de arm een middel ingespoten dat stolsels oplost. Dit werkt slechts bij 1 op de 10 patiënten. Vandaar dat de onderzoekers een nieuwe en betere manier onderzochten om het bloedvat snel en veilig te openen. Bij de nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. Isala is één van de ziekenhuizen waar deze methode ook wordt uitgevoerd.
zo zie je maar weer dat er nog altijd vooruit gang is. ze weten nog zo weinig van de hersenen. dit is een mooie stap vooruit om minder mensen met nah te krijgen. hopen dat ze zo doorgaan en ook de schade die mensen hebben gedeeltelijk ongedaan kunnen maken
Nou, afgestorven hersencellen kunnen ze niet meer terugtoveren helaas.
goed nieuws, iedere stap is er eentje
moet dit nou zo lang hebben geduurd? Bij het hart word dit al zo lang gedaan via de zelfde techniek
Goed werk mensen van al die mensen die er dagelijks mee bezig zijn, geweldig!