Zwolle – Donderdag 22 januari installeert Windesheim dr. Andra Leurdijk als lector Entrepreneural Journalism. Leurdijk haakt met haar onderzoek in op recente en blijvende veranderingen in de journalistiek. Haar stelling: een stevige journalistieke infrastructuur vraagt om meer ondernemerschap.
Hoe kunnen redacties en journalisten effectief veranderen? Hoe kunnen ze zich ‘handhaven’ in het digitale medialandschap? Wat zijn werkende verdienmodellen in een wereld waarin het nieuws altijd en overal voorhanden is? Andra Leurdijk: ‘Ondernemende journalistiek anno 2015 vereist behalve nieuwe businessmodellen ook communicatie met het publiek, samenwerking met onder andere vormgevers, ICT-ers en social media experts en een open cultuur op de werkvloer.’
Paneldiscussie
Leurdijk is van mening dat succesvolle nieuwe journalistieke diensten ontstaan waar inhoudelijke en zakelijke innovaties elkaar ontmoeten. Na haar lectorale rede op donderdagmiddag 22 januari reageert een panel van hoogleraren en lectoren Journalistiek op deze stelling.
Onderzoekslijnen lectoraat
Het lectoraat Entrepreneural Journalism onderzoekt de vijf elementen van entrepreneurial journalism – innovaties, leercultuur, publiek, verdienmodellen en samenwerking – in hun onderlinge samenhang. Op dit moment lopen onderzoeken naar de digital first strategie op regionale redacties, de organisatie van een open en vernieuwende leercultuur op redacties en samenwerking in de regionale journalistiek.
Maatschappelijke ontwikkelingen
De roep om meer ondernemerschap in de journalistiek is onder meer een logisch gevolg van opkomst van het internet en de toegenomen beschikbaarheid daarvan via allerlei platforms en apparaten. De mogelijkheden voor nieuwe journalistieke diensten zijn ongekend, de concurrentie groot. Een tweede ontwikkeling die entrepreneurial journalism noodzakelijk maakt, is het krimpen van de vaste redacties. Journalisten in vaste dienst moeten plaats maken voor een groeiende groep freelancers.Tot slot zijn het de nieuwe, startende journalistieke bedrijven die het nadenken over verdienmodellen en ondernemerschap in de hand werken.
Toegepast onderzoek
Het uitgangspunt is – uiteraard – dat de onderzoeksresultaten nuttige inzichten opleveren. Maar ook bruikbare handreikingen en methoden voor de beroepspraktijk. Het toegepaste onderzoek van het lectoraat Entrepreneural Journalism wil bijdragen aan versterking van de journalistieke infrastructuur in Nederland. Deze aanpak sluit aan bij de visie van Windesheim; een vernieuwende kennisinstelling die niet alleen waarde creëert voor medewerkers en studenten, maar ook voor het beroepenveld en de maatschappij.
Andra Leurdijk
In 1989 studeert Andra Leurdijk af bij de vakgroep politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Aan dezelfde universiteit promoveert ze in 1999 op televisiejournalistiek en de multiculturele samenleving. In diverse functies onderzoekt Leurdijk vervolgens mediamarkten, mediagebruik en mediabeleid. Zo werkt ze tien jaar bij onderzoeksinstituut TNO op het terrein van media en innovatie. Naast haar aanstelling als lector bij Windesheim heeft Leurdijk een eigen bedrijf Forallmedia waarin ze werkt voor opdrachtgevers als de publieke omroep, European Broadcasting Union, de overheid en de Europese Commissie.
Meer informatie
De installatie van Andra Leurdijk vindt plaats in het Auditorium van Windesheim: C-gebouw, Campus 2-6, Zwolle. De bijeenkomst op 22 januari begint om 14.30 uur en duurt tot 16.45 uur. Belangstellenden zijn welkom.
Via windesheim.nl/onderzoek en windesheim.nl/agenda vindt u meer informatie.
Waarom moet zo’n onderzoeksveld beschreven worden met een Engelse term? Windesheim is toch een Nederlandse HBO-instelling?
Inderdaad! Wat is er mis met ‘Ondernemende journalistiek’?
vroeg me al wat het in “gewoon” Nederlands is …… 🙁
Zwolle staat er weer gekleurd op bij de stijllozen >:(
Windesheim verwijdert Hebdo-poster, want moslims
Op de Windesheim Hogeschool voor Journalistiek was een debat over Charlie Hebbo. Goed zo. De affiche bevatte een aankondiging en de cover van Charlie Hebdo. Logisch, dat is het nieuws. Hoofdmeester van de journalistieke opleiding Bas Mesters, ex-NRC en ex-NOS én vorige maand zelf nog #JeSuisCharlie, liet de poster verwijderen uit respect voor moslimstudenten. Facepalm. Censuur, roept de Telegraaf. G?tmensch, impliceert Martin Bosma. Oerstom, zeggen wij. Het is alsof je een debat organiseert over de NS, maar uit respect niet over vertragingen praat. Journalistiek draait niet om respect, maar om nieuwswaarde. Echter, de journo-kleuterschool van Windesheim vindt dat respect leidend moet zijn. Windesheim-journo’s kunnen niet vrijuit schrijven over islam, uit respect voor moslims. Ze kunnen niet vrijuit schrijven over Jezus, uit respect voor christenen. Ze kunnen niet vrijuit schrijven over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, uit respect voor criminelen. Ze kunnen niet vrijuit schrijven over corruptie, uit respect voor de VVD. Windesheim-studenten leren dat ze constant rekening moeten houden met de kwetsgevoelens van de onderwerpen waar ze over journaliseren. Bas Mesters en Windesheim leiden respectueel beperkte journalisten op, waar geen enkel medium iets aan heeft. En nee, niemand is verplicht om moslims -of wie dan ook- te kwetsen, ook journalisten niet. Maar als je een debat over vrijheid van meningsuiting en Charlie Hebdo organiseert, en vervolgens de poster verwijderd uit respect, heb je een hele hoop dingen niet begrepen. Waaronder journalistiek. En dat is oerstom, voor een journalistenopleiding.: EENS!
Helemaal met je eens Dick.
Onbegrijpelijk dat dit dezelfde soort progressieve mensen zijn die in de jaren ’70 zo tegen alles wat religie is waren, en nu keer op keer buigen voor de (m.i. veel gevaarlijkere) islam. >:(
Dat laatste
Dan weer niet met je eens. Omdat ik een duidelijk onderscheid zie tussen aanhangers van de islam en aanhangers van de fundamentalistische-extreme variant, die dat geloof op een bizarre manier misbruiken voor hun duivelse doel. Vind o.a. http://nl.wikipedia.org/wiki/Aboutaleb een geweldig voorbeeld van “een aanhanger van de islam”. Zo zijn er veel, héél veel meer. Bijvoorbeeld al in mijn directe omgeving.
Ik hoop dat je gelijk hebt Dick.
Wereldwijd zie je m.i. een duidelijke toename van de Islam (Indonesië, India, Pakistan) en ook dichterbij (Zweden, Frankrijk, UK, en ook Nederland).
De Islam heeft een duidelijk neiging om haar gedachtengoed uit te breiden en andere groepen te domineren. m.i. veel sterker dan Christenen, Boedhisten, Atheisten en anderen.
Ik ga hier nu niet verder op door, misschien een andere keer.
Ben zelf Christelijk maar er zijn nogal wat groeperingen die ook graag hun geloof willen “opleggen”. Zie toename (is sterke toename in NL trouwens wel bewezen?) van de Islam niet als een probleem. Vind dat in NL plaats is voor iedereen die naar onze wet leeft. Of het nou voor zoenende h*mo’s of voor Islamieten, Boedisten, Joden of Christelijken is. Leven ze niet naar onze wet, dan moeten ze maar (mag best lang) brommen. Misschien zijn er wel uitzonderingen op te bedenken, zoals teruggekeerde Syriëgangers…misschien moet je als land de mogelijkheid hebben om die gewoon niet meer terug te laten komen.
GeenStijl is net zo fundamentalistisch als extreme aanhangers van welk geloof dan ook. Altijd maar digitaal relletjes schoppen, altijd maar kwetsen, zeiken en zeuren. Dit heeft wat mij betreft niets met journalistiek te maken, maar alles van het creëeren van een ziekmakend klimaat.
😀 Dit is net op het politieke log gezet nav een stukje bij de stijllozen (=pownieuws zo je weet)
De in 13:05 genoemde persoon is te gast in
Aboutaleb is zeker een goed voorbeeld van hoe integratie óók kan.
(DWDD kijk ik trouwens al jaren niet meer, ik vind het zo’n druk geschreeuw, vaak door elkaar heen, ik houd daar niet van 😮 )
DWDD; kan me je argument voorstellen. Wij zien het nu ook weer sinds tijden…veel gemist ook omdat ik de gasten niet interessant genoeg vond. Ben overigens ook absoluut geen fan van Jan(overkill)Mu en Jort Keldert. Vind dat drukke en snelle overigens wel aansprekend. Wel heel benieuwd of Abou zijn verhaal in die korte tijd wel kwijt kan.
On topic: fascinerend beroep…journalist!
O ja het onderwerp was journalistiek 🙂
On topic dan maar even: de journalistiek bij de Nederlandse Publieke Omroep is m.i. nogal eenzijdig, erg politiek correct. Wijk je een beetje af dan wordt je nogal gauw in een verdacht hoekje geplaatst.
Wat dat betreft ben ik blij dat er internet is en je zélf je nieuws kunt vergaren, kiezen en vergelijken.
Heb je een voorbeeld van dat in een verdacht hoekje plaatsen?
Er is ook een alternatief voor de Publieke Omroep…de diverse commerciële radio en tv zenders. Het is toch ook mooi dat De Telegraaf en Powned in het publieke bestel zijn gekomen?
Ben wel “fan” van de NOS. Vind ze ook nogal neutraal.