Oplossingen zwerfvuil met Waste Battle Zwolle

Zwolle – Tijdens een informeel no-waste ontbijt geven alle bij de Waste Battle Zwolle betrokken partijen donderdag 26 maart het officiële startsein voor een primeur: de eerste Waste Battle in Zwolle! Met een wedstrijd op basisschool de Parkschool, gymnasium Celeanum en Hogeschool Windesheim dagen zij de ruim 250 leerlingen uit om dé oplossing voor zwerfvuil te bedenken. Een aantal partners hebben voor het winnende idee fondsen beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een mooi idee blijft.  

waste_battle_zwolle.jpg 

Zwerfvuil is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen,  dat de leefomgeving  in negatieve zin beïnvloedt en ons allemaal ook nog eens veel geld kost. Zwerfvuil  ontstaat over het algemeen niet uit bewust vervuilend gedrag, maar lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen is om met een oplossing te komen die inspeelt op dit psychologische mechanisme. Innovatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de gamification en nudge.  In april en mei zijn er voorrondes op de verschillende scholen. Op vrijdag 29 mei gaan de 6 winnaars hiervan met elkaar de eind battle aan in Hedon. Alle partners spannen zich in om het meest veelbelovende idee niet alleen met geld, maar ook met expertise en hun netwerk verder te helpen.

 

Vernieuwende aanpak zwerfvuil

De Waste Battle Zwolle onderscheidt zich van andere zwerfvuilprojecten doordat het inzet op de preventie van zwerfvuil en doordat het jongeren,  die zelf een grote bijdrage leveren aan het probleem , de oplossing laat verzinnen. Vernieuwend  is ook de lesmethode die gebruik  maakt van een game-achtig beloningssysteem en last but not least de inzet van partners bij de realisatie van het winnende idee.    

De Waste Battle Zwolle is een initiatief van Gooitz, Natuur en Milieu Overijssel en Hogeschool Windesheim. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

19 gedachten over “Oplossingen zwerfvuil met Waste Battle Zwolle”

  1. De beste oplossing is een mentaliteits- bewustwording cq verandering. Iedereen heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid! Niet je lege peuken pakje van je af gooien, niet je blikje of flesje in de struiken gooien, niet je MC Donald en je andere afval uit je raampje van je auto gooien, niet je vuilniszak naast een verzamelcontainer zetten etc etc. Het loopt echt de spuigaten uit!!

  2. De beste oplossing is een mentaliteits- bewustwording cq verandering.

    Eens!

    Beter dan je geld verdienen met het bedenken van allerlei dure onnodige groene plannetjes.

  3. Nederland is een vies land! Kijk maar eens langs alle wegen waar als de bermen vol liggen met troep. Statiegeld op flessen en blikjes net als in Duitsland doet een hoop wonderen!

  4. Ronald, je snapt het niet: het geld voor het ontwikkelen van deze “vernieuwende aanpak” moet ergens vandaan komen. Een beleids-ambtenaar kost wel 3 keer zo veel geld als een mannetje van de Rova: dan moet je toch behoorlijk wat mannetjes wegstrepen.
    En daarnaast moet er voor die battle natuurlijk wel voldoende waste overblijven, anders is de lol er snel af.:P

  5. Wat zitten we nou te zeuren in Zwolle? De Gemeente Zwolle haalt overal de prullenbakken weg! (zie hierboven, helemaal mee eens.)

  6. Prachtig. De gemeente heeft in al haar wijsheid besloten prullenbakken te verwijderen, wat zwerfvuil in de hand werkt. En voor de rest is het vooral luiheid. Bij de bushalte voor de deur is pak ‘m beet vijf meter lopen (heen én terug) al te veel gevraagd voor veel mensen. Blikjes, servetjes, koffiebekertjes, alles ligt in de goot in plaats van in de prullenbak. En dat zie je meer in Zwolle her en der…

  7. Bij het topic over de verwijderde vuilnisbakken in Holtenbroek ben de Aa-landen zei al iemand dat er snel een ambtelijk vervolg zou komen, en zie daar!

  8. Ik word hier ook wel een beetje simpel van.

    Bericht door bernard, op 25 maart 2015 17:50
    Ruud en Ronald: Niet overal. Alleen de prullenbakken die toch niet gebruikt worden, heb ik begrepen.

    @bernard. Het zou oke zijn als het inderdaad over niet gebruikte vuilnisbakken gaat, echter is mijn ervaring inmiddels anders.

    Mijn achtertuin sluit aan op een speeltuintje. In die speeltuin ligt regelmatig afval, van chipszakken tot glas tot vuurwerkresten. Nu stond daar tot enkele weken geleden nog een publieke afvalbak die dan ook met regelmaat gevuld werd met de (on)nodige zooi uit de speeltuin zodat mijn zoon daar fatsoenlijk en veilig kan spelen. De bak is inmiddels weg en nu mag ik dus de zooi meenemen naar huis om het vervolgens in de ondergrondse container te gooien. Ik heb hier op WLZ begrepen dat men de mogelijkheid heeft een afvalbak te ‘adopteren’. Via een officeel kanaal heb ik dat niet mogen vernemen. Net als in de Aa-landen is inmiddels hier (Dieze) zonder enige vorm van informatie de bak verdwenen… Nu mag ik dus ook nog uitzoeken hoe ik eventueel die bak weer terug kan krijgen 🙁

    Ik heb dan ook de mening dat dit echt een kansloos project is, persoonlijk vind ik het bijna een zielige vertoning…

  9. In Dieze hangen nu tassen aan de bankjes, gevuld met lege bierblikjes, ook een oplossing, alleen…..wie gaat nu die volle tassen legen…..

  10. @Patricia Hartman Ik heb me bij het topic over de afvalbakken verdiept in de gemeentelijke plannen. Een citaat uit eigen reactie:

    Afvalbakken die blijven zijn de intensief gebruikte die staan in: het centrum, bij winkelcentra, op snoeproutes, blikvangers, bij vis- en hangplekken, bij bushaltes, bij attracties (zoals skatebaan), recreatieparken en stadsparken.
    Weg gaan de bakken langs fietsroutes (behalve bij picknickplaatsen), wijkparken (behalve bij in/uitgang), bij bankjes, speelplekken, in de wijk, tenzij ze worden geadopteerd door bewoners.

    Bij de wijkbijeenkomst en in het wijkblad is erover gecommuniceerd. Via deze link kun je het hele verhaal lezen https://www.zwolle.nl/afvalbakken inclusief mailadres om een bak te adopteren (postbus@zwolle.nl).

    Ik ben het eens met degenen die schrijven dat het een mentaliteitskwestie is. Zomaareenzwollenaar zegt dat het verwijderen van afvalbakken zwerfvuil in de hand werkt, maar komt met een voorbeeld dat mensen te beroerd zijn om 5 meter naar een afvalbak bij de bushalte te lopen. Hoeveel afvalbakken moeten er dan wel niet staan om zwerfvuil te voorkomen? ook wordt ik wat cynisch als ik lees dat het Celeanum meedoet, terwijl rondom die school de hele berm vol ligt met lege drankpakken, blikjes en andere troep. Geef ze allemaal maar handschoenen en een grijper en laat ze eerst de eigen omgeving schoonmaken voor ze aan deze wedstrijd mogen meedoen.

  11. Bericht door Patricia Hartman, op 25 maart 2015 20:45
    Ik word hier ook wel een beetje simpel van.

    Het zou ook simpel moeten zijn.

    Het zou oke zijn als het inderdaad over niet gebruikte vuilnisbakken gaat, echter is mijn ervaring inmiddels anders.

    Eh ja, ik zie het. Ik ontdek net dat een veel door scholieren gebruikte afvalbak op het pleintje achter mijn huis ook niet meer op het kaartje staat. Dus die zou ik dan moeten gaan adopteren? Nee, dat gaat niks worden. Mezelf kennende… Nee, ik jaag die scholieren wel weg als ze daar zitten de lunchen. Wegwezen! Geweld daarbij is denk ik wel geoorloofd hé?

  12. Innovatieve oplossingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de gamification en nudge.

    Lekker vaag taalgebruik, wat betekent gamification en nudge? 😮

Reacties zijn gesloten.