Zwolle – In Zwolle werden er woensdagmiddag voor de derde keer Stolpersteine onthuld. Belangstellenden verzamelden zich deze middag bij het Denksportcentrum aan de Venestraat in Zwolle.
Daarna volgden enkele korte toespraken afgewisseld met muziek. De voorzitter van de Zwolse Stichting Jaap Hagedoorn sprak een kort woord, en namens het Bewonerscomité Venestraat 100 Jaar gaf Peter Riemersma een toelichting op het initiatief van de bewoners. Nabestaanden waren uitgenodigd om de stenen voor hun familieleden te onthullen. De heren Herschel en Davidson vertelden over hun dramatische familiegeschiedenis. Daarna ging het gezelschapwe naar buiten, naar de betreffende adressen waar steeds een korte ceremonie werd gehouden om de vermoorde Joodse bewoners zo goed mogelijk gestalte te geven.
Venestraat 27a: voor Samuel Herz, zijn vrouw Olga Linde, Emil Weihl en zijn zoon OttoWeihl
Venestraat 10a: voor Max Wijnberg
Venestraat 6: voor Max Holländer en zijn vrouw Meta Katz
Venestraat 2: voor Jacob Broekman, zijn schoonzuster Frauke Rozeboom, haar zonen Marcus en Leo Mozes en Suzanne Rudelsheim, tante van Jacob Broekman
Venestraat 3: voor Bertha Davidson, geboren Salomon, en haar zoon Walter Davidson
Derk Buismanstraat 4: voor Herman Herschel en zijn zoon Nico Herschel en zijn vrouw Malchen Weijel
Stolpersteine zijn kleine gedenktekens in de vorm van een steen met daarop een messing plaatje die in het trottoir worden gemetseld vóór de huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog de daar wonende Joden zijn weggevoerd om vermoord te worden door de Nazi’s. Op deze messingplaatjes staan de naam, geboorte- en sterfdatum van de slachtoffers van de Holocaust. Voor wie meer wil weten over Stolpersteine, een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, verwijs ik naar de website van Demnig: http://www.stolpersteine.eu/ en allicht naar de website van de Stichting Stolpersteine Zwolle: http://www.stolpersteine-zwolle.nl/.
Voor wie meer wil weten over de mensen voor wie wij 25 maart een gedenkteken onthullen, lees HIER .
Opdat zij nooit vergeten worden en opdat het “Nooit meer” een naam krijgt. Mooi initiatief!
het was een mooie en indrukwekkende bijeenkomst, goede toespraken met duidelijke uitleg over het hoe en waarom, mooie Joodse muziek, goed om deze stenen neer te leggen om deze mensen te blijven gedenken, het heeft mij een stukje Zwolse geschiedenis geleerd, een deel wist ik al door mijn grootouders die in deze straat hebben gewoond, maar het hele verhaal niet en nu wel,