Financieel Spreekuur goed bezocht

Zwolle – Geld maakt steeds vaker onderdeel uit van de problematiek van jongeren. Volgens het Nibud heeft één op de vijf mbo-studenten een schuld. Het Financieel Spreekuur – waarin Deltion College, De Kern en de gemeente Zwolle samenwerken – biedt uitkomst. Steeds meer studenten met financiële vragen worden hier op weg geholpen.

Het Financieel Spreekuur is een initiatief van de gemeente Zwolle. Regina Koudijs, preventiemedewerker: "De gemeente Zwolle wil graag voorkomen dat haar inwoners in de schulden terechtkomen. Veel jongeren vinden het moeilijk om goed met geld om te gaan en maken daardoor soms al op jonge leeftijd schulden. Weinig kloppen er dan aan bij de gemeente. Terwijl de problemen wel kunnen leiden tot schooluitval en daarmee een verminderde kans op werk. In hun eigen omgeving, zoals op school, vinden jongeren het minder lastig om hulp te vragen. Vandaar dat we nu samenwerken met Deltion College en De Kern. En vanaf 2 juni kunnen ook studenten van Cibap gebruikmaken van het Financieel Spreekuur bij Deltion College."

Advies
Deltion College heeft het Financieel Spreekuur sinds vorig jaar toegevoegd aan haar Studenten Success Centrum (SSC). Daar worden ze van advies voorzien door medewerkers en stagiairs van De Kern, die expertise hebben op gebied van administratie en financiën. Afgelopen jaar zijn er 82 studenten op weg geholpen. Steeds meer jongeren weten het spreekuur te vinden: tussen januari en half april meldden zich vijftig studenten aan voor hulp. Is hun financiële situatie weer stabiel, dan kunnen ze zich weer beter op hun studie richten.

Bewustwording
De studenten worden in de meeste gevallen direct op weg geholpen. Bedoeling is dat ze bewust worden van hun eigen financiële situatie en tegelijkertijd gestimuleerd worden om zelf hun geldproblemen aan te pakken. Dat ze te woord worden gestaan door stagiairs, maakt de drempel lager. Leeftijdsgenoten kennen de wereld van studiefinanciering, op kamers gaan, mobieltjes en andere dure verleidingen. Zijn de financiële problemen omvangrijker, dan worden studenten verwezen naar andere organisaties, zoals de gemeente Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Financieel Spreekuur goed bezocht”

  1. Schrijnend, was gister op ’t journaal. Laten we ze gewoon verrekken 🙁

    Aantal mensen met onoplosbare schulden in 3 jaar verdubbeld

    Zowel het aantal schuldenaars als het gemiddelde schuldbedrag stijgt … 150.000 mensen kloppen tevergeefs bij gemeente aan voor hulp

    Steeds meer Nederlanders kampen met ‘onoplosbare’ schulden – waarbij geen schuldsanering of aflossingsregeling geregeld kan worden zonder tussenkomst van de rechter. Volgens de NVVK, de branchevereniging voor professionele schuldhulpverlening, is hun aantal de afgelopen drie jaar verdubbeld. Ook het gemiddelde schuldbedrag van mensen die gebruikmaken van schuldhulpverlening stijgt: van 37.700 euro in 2013, naar 38.500 euro vorig jaar.

    Volgens de NVVK moet een steeds grotere groep het met minder doen, nu ondersteunende inkomensmaatregelen worden afgebouwd. Voorzitter Joke de Kock:

    “Na betaling van energie, verzekeringen en zorgkosten blijft er voor deze groep vaak weinig tot niets meer over voor de boodschappen. Vooral de gestegen huren en de afbouw van de huurtoeslag hebben een flink gat geslagen in het budget van deze groep. Het is voor veel mensen erg moeilijk om géén schulden te maken. Het zijn vooral de juridische belemmeringen die het regelen van schulden tot een moeizaam proces maken. Te snel en te vaak wordt onterecht gesteld dat er sprake is van fraude als mensen bijvoorbeeld een vergissing maken bij het aanvragen van uitkeringen en toeslagen. Dan heb je wel meteen een schuld die de overheid zeer actief verhaalt.”

    Bovendien claimt de overheid vaak de positie van ‘preferente schuldeiser’, waardoor instanties als het Centraal Justitieel Incassobureau en de Belastingdienst bij vorderingen voorrang hebben op andere schuldeisers, die niet aan de beurt komen en daardoor boetes blijven rekenen.

    In 2014 maakten 92.000 mensen gebruik van professionele schuldhulpverlening 92.000, 3000 meer dan het jaar daarvoor. Volgens een schatting van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht vragen er echter jaarlijks nog zo’n 150.000 mensen tevergeefs om schuldhulp bij de gemeente. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken riep gemeenten daarom eerder deze maand op om minder streng te zijn bij de selectie van mensen die voor dergelijke hulp in aanmerking komen.

Reacties zijn gesloten.