Tijdens de debatavond over fatsoen afgelopen woensdag 10 oktober, zijn tien Zwolse stadsregels gepresenteerd, die de veiligheid en leefbaarheid van Zwolle ten goede moeten komen.
De tien stadsregels zijn:
We…
· Behandelen anderen met respect
· Pesten, plagen, intimideren, beledigen en discrimineren niet
· Lossen problemen op zonder (verbaal en fysiek) geweld
· Respecteren het eigendom van anderen
· Ruimen onze rommel zelf op
· Betalen zelf wat we stuk maken
· Spelen niet voor eigen rechter
· Gaan verantwoord om met alcohol
· Zijn behulpzaak en vriendelijk
· Zijn geduldig en tellen tot drie voordat we reageren.
De regels zijn samengesteld naar aanleiding van een enquête onder Zwollenaren en een poll op de website van De Stentor. Gemeente Zwolle en diverse Zwolse instellingen en organisaties zullen deze tien gedragsregels gaan uitdragen.
Tijdens de avond, gingen scholieren met elkaar in debat over stellingen als ´Intimiderend rondhangen is a-sociaal´. Een panel, kreeg vervolgens de kans om te reageren op de debatronde.
De debatavond werd georganiseerd door de werkgroep Bedreiging. Deze werkgroep is twee jaar geleden opgericht om een halt toe te roepen aan het toenemend aantal bedreigingen en intimiderend gedrag op de werkvloer. In totaal hebben 140 instellingen uit Zwolle zich bij de werkgroep aangesloten. Naast de gemeente Zwolle participeren Politie IJsselland, Huisartsenpost, diverse onderwijsinstellingen, SWZ, Travers, de Stentor en het OM in de werkgroep Bedreiging.
Een nobel streven, maar ik ben bang dat degenen die het betreft (als in daders) er totaal niet wakker van liggen.
Als ik met een brugklas een pestcontract opstel komen er uit 12-jarigen precies dezelfde punten. In die zin hoef je normale mensen echt niet te wijzen op wat van ze verwacht mag worden.
Maar nogmaals het streven is goed. Ik ben erg benieuwd hoe er invulling wordt gegeven aan het vervolg, zodat het ook effect gaat krijgen.
@Wilbert
Precies, toen ik ze las leek het net of het over schoolregels ging.
Misschien is het beter dat we niks stuk maken wat van een ander is. :-
Voor ongelukjes hebben we verzekeringen.
Tellen tot 3 is denk ook iets te kort. 😉
Goh – na 2 jaar werken dit lijstje. Vermoedelijk nog gecopieerd van Andre Rouvoet.
En nu?
Diep triest dat er uberhaupt zoiets nodig is. Ik vindt het super kinderachtig, maarja, zoals ik zei: het zal wel nodig zijn.
Jammer… 🙁