Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel, drinkwaterbedrijf Vitens en de Provincie Overijssel hebben onlangs het magazine Proef de wilde natuur uit Overijssel uitgebracht. Dit magazine bevat de lekkerste onkruidrecepten van inwoners uit Overijssel, interviews met onkruidexperts, achtergrondinformatie over schone drinkwaterbronnen en alternatieven om onkruid op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. De oplage van 2.000 exemplaren liggen in verschillende tuincentra, winkels en campings in Overijssel en is ook online te lezen.
Veel mensen gaan elk jaar de strijd aan tegen onkruid. Ze verwijderen bijvoorbeeld zevenblad, paardenbloemen en brandnetels uit de rozenperkjes en moestuinen. Vaak gebruiken tuinders daarvoor chemische bestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. Die zijn effectief, maar schadelijk voor het milieu. Na gebruik blijven de chemische middelen nog een tijdje achter in de bodem en spoelen vervolgens naar het riool, de sloot of de rivier. Ze zijn daardoor slecht voor planten en dieren en vormen een bedreiging voor ons drinkwater. Drinkwaterbedrijven zoals Vitens moeten veel moeite doen om de schadelijke restanten van bestrijdingsmiddelen uit ons grondwater te verwijderen.
Verrassend lekker
Onbemind maakt in het geval van onkruid onbekend. Weinig mensen weten dat het een heerlijk ingrediënt is voor een gerecht. Zelfs chef-kok Jonnie Boer van De Librije duikt regelmatig de natuur in. In het magazine Proef de wilde natuur uit Overijssel deelt hij zijn recept van scheermes met geelwortel en wilde pesto. Maar ook andere inwoners uit Overijssel delen hun lievelingsrecept met onkruid. Wat denk je van een heerlijke veldzuringsoep met gepocheerde eieren als voorgerecht, gevolgd door gegrilde zalm met een saus van zoete aardappel en brandnetel. Als nagerecht een vlierbessenrolletje met room. Misschien niet het meest voor de hand liggende diner, maar het zal je verbazen hoe lekker het is. Naast recepten staat het magazine vol met interviews, achtergrondinformatie en tips voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding.
Nu verkrijgbaar
Het magazine heeft een oplage van 2.000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar bij verschillende tuincentra, winkels en campings in Overijssel. Je kunt hem ook online vinden via: www.jijenoverijssel.nl/onkruidmagazine.
Ik val haast om van verbazing, die clubjes gaan ons receptjes aan de hand doen? Geld over zeker?
Ochja, de vraag stellen is ‘m beantwoorden realiseer ik me.
Andere vraag dan derhalve; willen die clubjes misschien alsjeblieft geen dingen doen waar geen mens om gevraagd heeft?
Er zijn betere doelen.
Andere vraag dan derhalve; willen die clubjes misschien alsjeblieft geen dingen doen waar geen mens = Hikstad om gevraagd heeft?
Lezende “Nu verkrijgbaar Het magazine heeft een oplage van 2.000 exemplaren en is gratis ”
Denk ik. “gratis” ???? Dat denken de grieken ook.
Allemaal mensen die denken dat er iets ‘gratis’ is in de wereld.
Vergis ik me?
Ja, voor niks gaat de zon op, Hikstad.:)
Leuk, ik bedoel maar dat ik op zulke uitgaven niet zit te wachten. En waarschijnlijk helemaal niemand.
Ach dat weet ik niet. Ikzelf ben ouderwets genoeg om geen trek te hebben in onkruid. Ik ken echter veel jongelui die niet schuwen om allerlei nieuwigheden te eten, inclusief zoiets goors als insekten.
Wen maar vast aan de insekten en zeewier. De boeren kunnen de explosief stijgende wereldbevolking straks niet meer voeden.
Zolang het niet hoeft, kleber038, laat ik mijn portie voorbij gaan.:) Als ik ooit echt honger krijg, dan zal dat mijn weerzin wel overwinnen.
Prima Idee. Bovenstaande reageerders (volgens mij mensen) leven volgens het principe “wat de boer niet kent vreet hij niet” Ik vindt het prima om eens wat anders te eten dan de gemanipuleerde rommel uit de supermarkt.
Zo is het Beestje. Ben nog nooit wat tegengekomen wat ik niet lustte. Sta open voor alle nieuwe ideeën, als hierboven. Waarom zullen wij niet proeven wat door een ander al beproefd is? Sta open voor o.a. nieuwe dingen, nieuw eten, nieuw drinken en nieuwe inspiratie.
Blijkbaar is dit voor veel mensen iets nieuws. Vroeger werd al gezegd dat “onkruid” niet bestaat; alles heeft zo zijn nut.
Het eten of kruidenthee maken van planten(delen) die zo in de natuur of in je eigen tuin groeien wordt door mij al langer gedaan. Ook pluk ik regelmatig paardenbloemblaadjes voor de konijnen, ze zijn er dol op.
Waarom veel betalen voor iets dat je bij mij in het park zo kunt plukken? Ze hebben nu net gemaaid, moet dus even een paar weekjes wachten voordat e.e.a. weer terug gegroeid is.
Er liggen in de winkel ook zoveel dingen die ik never nooit zal kopen, laat staan dat ik dat zal eten.
Dat mensen gewezen worden op de nadelen van het gebruik van allerlei gifstoffen om “ongewenste planten” uit de tuin te houden is absoluut niet verkeerd. Lees maar over (een van) de oorzaken van de bijensterfte. Deze bijen hebben we juist hard nodig in de natuur en landbouw.
Ook ik plukte vroeger kettingpollen voor mijn konijn, maar dat is niet hetzelfde als het zelf eten. 🙂 Ik geef toe, dat ik nogal kieskeurig ben, maar sommige producten roepen bij mij fysieke walging op. Zolang ik niet gedwongen ben dat te eten, laat ik het voor wat het is. Wat niet wil zeggen dat ik het niet eens met de opvatting dat het eten van insekten c.a. een bijdrage levert aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.
mooi om zo de mensen te informeren en er nog gratis recepten uit eigen tuin bij te krijgen! 😀