Zwolle – Op donderdag 1 oktober 2015 wordt een nieuwe uitdagende wedstrijd georganiseerd in de Zwolse wateren, de Drakenbootrace. Organisator is Jeugdsportfonds Zwolle.
Zwolle is een Hanzestad en ademt met de historische binnenstad, één en al sfeer uit. Zwolle was in de 15e en 16e eeuw lid van de Hanze en daarmee een schakel in dat internationale handelsverbond. Overal in de stad zijn daarvan sporen terug te vinden. De eeuwenoude steegjes, karakteristieke gevels, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige Stadsgracht. Deze gracht is het decor van de race met drakenboten en een sportieve en culinaire middag. Vier drakenboten staan klaar voor de wedstrijd. Het opzwepende geluid van de trommels, de spanning van de wedstrijd, de snelheid van de kleurrijke boten, maken een drakenbootrace een prachtig, boeiend schouwspel. De race met de drakenboten begint in de Stadsgracht om 15.00 uur. De wedstrijdleider geeft met een schot het officiële startmoment aan, dat wordt gevolgd door de trommelaar. De start is belangrijk, daarom is concentratie een vereiste. Het komt aan op inzet, kracht en op teamspirit.
Aan boord
Volgens de eeuwenoude Chinese traditie houdt de stuurman de twaalf meter lange boot op koers, de trommelaar geeft het ritme aan, terwijl de tienkoppige bemanning om het hardst peddelt. Door goed in teamverband te werken ontstaat kracht en snelheid.
De drakenboot van twaalf meter lange open klano en ruim een meter breed is versierd met een drakenkop. Voorop de boot staat een stoel met een grote trom voor de trommelaar. Een team bestaat uit tien bemanningsleden, de zogenaamde peddelaars en een trommelaar. De stuurman wordt door de organisatie beschikbaar gesteld. Elk deelnemend team levert dus 11 mensen. De peddelaars zitten met zijn tweeën naast elkaar op de bankjes in de boot. De stuurman staat achter op de boot en bestuurt de drakenboot met een stuurpeddel.
De voorste twee peddelaars geven het tempo en ritme aan. De trommelaar zit vooraan en slaat op het tempo van de voorste peddelaars op de trom. De andere peddelaars moeten dit ritme volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Daarom is varen met een drakenboot een uitstekende teamsport; samenwerking is de basis.
Varen in wedstrijdverband
Bij een wedstrijd met een drakenboot is de vaarafstand meestal een afstand van circa 200 tot 250 meter. Officiële wedstrijden worden gevaren over afstanden van 250, 500 en 1.000 meter. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid behalen van ongeveer 17 km per uur.
Kerkbrugje
In het Ter Pelkwijkpark – onder de bomen bij het Kerkbrugje – begint de warme ontvangst vanaf 15.00 uur met smakelijke verrassingen. De stuurman geeft een instructie voor een optimaal resultaat. Hij legt daarom goed uit hoe en wat er aan boord moet gebeuren. Varen met een drakenboot is bovenal teamwork. Het komt aan op samenwerken.
Na de race is er uiteraard ook tijd voor heerlijke hapjes. Aan vloeibare consumpties is eveneens geen gebrek. Gedurende de teamactiviteit zijn er, samenwerkend op weg naar het beste resultaat, genoeg momenten om elkaar beter te leren kennen.