In de raadsvergadering van Maandag 22 oktober zal de fractie van Plaatselijk Belang Zwolle een blanco stem utbrengen op het door de GroenLinks/De Groenen voorgedragen oud-raadslid Henny Kenkhuis als beoogd opvolger van oud-wethouder Peter Pot .
PBZ vind het een schijnvertoning, omdat andere gemeenteraadsfracties te weinig bij het proces betrokken worden. De partij stelt voor om een hoorzitting te houden, waarin wethouderskandidaten bevraagd kunnen worden. Zo zouden de partijen een goed beeld kunnen vormen van de kandidaat.
Een schijnvertoning? Het is een schijnvertoning dat deze man in de raad zit. Hij is er bijna nooit in de raad of zijn bijdrage is summier en weinig steekhoudend. Maar mooi, dat raadslid de boer weer een keer aanwezig is in de raad om in ieder geval mee te stemmen. Alhoewel, blanco stemmen is hetzelfde als niet stemmen. Wat ik zeg, een schijnvertoning!
Vertegenwoordigers van overbodige partijen, kramen overbodige wartaal uit. Helaas kent ons land veel te veel overbodige partijen. Het zijn nog gesubsidieerde praatgroepjes ook!
John van Boven, de fractievoorzitter van de CU, schrijft op zijn weblog johnvanboven.nl:
Zwolle staat voor de benoeming van 2 nieuwe wethouders. Maandag 22 oktober wordt de eerste gekozen en benoemd (Hennie Kenkhuis, GroenLinksDeGroenen) en de PvdA is ?? neem ik aan – druk bezig met de opvolging van Emmy Witbraad.
PBZ bij monde van Albert de Boer vroeg zich af of de Raad niet een grotere vinger in de pap moet hebben bij de procedure die leidt tot de voordracht.
Ik vraag me dat sterk af.
Het is een politieke benoeming. Er spelen dus meerdere overwegingen een rol dan alleen de kwaliteitsargumenten. Het is een verantwoordelijkheid van de politieke partij, die de kandidaat voordraagt. Wel is het zo dat een partij nooit ter verantwoording wordt geroepen, wanneer een wethouder aftreedt. Ik zou een grotere betrokkenheid van de Raad liever daar zoeken, dan aan de voorkant.
Stel dat de Raad een eigen rol krijgt.
Hoe zit het dan met de rol van de burgemeester. Hij is ten slotte verantwoordelijk voor het functioneren van de club wethouders. In de huidige regelgeving heeft de burgemeester geen beschreven plek in de procedure.
Waarom dan wel bij een wethoudersvoordracht en niet bij de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing. De Raad is tenslotte het hoogste orgaan van de gemeente. Het klinkt natuurlijk absurd, maar bij mij komt die vraag wel boven als ik nadenk over de rol van de raad bij een wethoudersbenoeming.
We werken in een politieke omgeving. Die heeft eigen regels en verantwoordelijkheden. Ik heb geen behoefte aan Amerikaanse toestanden, waar kandidaten in de openbaarheid het vuur aan de schenen wordt gelegd. En dan nog treden met regelmaat functionarissen af.
Als er wat moet veranderen, dan een verantwoording achteraf van de partij aan de Raad.
John van Boven
Helemaal mee eens, al is CU mijn partij niet. Maar gaat de weblog nu zelf politiekgevoelige teksten van de sites/logs sleuren? Bij een vorig toppic vond ik juist dat de discussies tussen lappen tekst (van uitgesproken politieke signatuur) uit de klauw dreigden te lopen. Maar goed het is jullie log 😉