Zwolle – Dertig zorgverleners lunchen in het donker op 16 oktober bij Bartiméus in de Bierton in Zwolle. Zij schuifelen, met een speciale bril op, hand in hand zoekend een donkere ruimte in. Als iedereen een plekje heeft gevonden, wenst de bediening de deelnemers smakelijk eten.
Geroezemoes vult de ruimte. Waar staat het eten dan? Waar kun je uit kiezen? De ene groep stelt zich afwachtend op, terwijl de andere groep vol enthousiasme onderzoekt wat er op tafel staat. Om vervolgens in een schaaltje met jam te grijpen en een glas om te stoten… ‘Lunchen in het donker’ is een onderdeel van de training voor medewerkers in de zorg, die Bartiméus, landelijke expertise-organisatie voor mensen met een visuele beperking, organiseert. Bartimeus doet dit in samenwerking met de Bierton, een bekende locatie in Zwolle, die veel gebruikt wordt voor festiviteiten en bijeenkomsten. De Bierton wil haar locatie overdag openstellen voor maatschappelijke doeleinden. Beide organisaties bundelen zo hun krachten om zo een bijzondere ervaring mogelijk te maken.
Naast de ervaring om als visueel beperkte te lunchen, wordt er ook theorie gegeven over slechtziendheid. Wat is een visuele beperking, hoe herken je slechtziendheid, hoe kun je er als zorgverlener mee om te gaan? Er is ruimte om ervaringen te delen naar aanleiding van de lunch met elkaar, maar ook met de visueel beperkte vrijwilligers die aanwezig zijn. De zorgverleners die deze keer te gast zijn bij Bartiméus zijn voornamelijk werkzaam in de zorg voor ouderen. Veel ouderen krijgen te maken met slechtziendheid. De meest bekende oogaandoeningen zijn staar, macula degeneratie (waarbij het details niet meer worden waargenomen) en diabetische retinopathie (waarbij delen van het gezichtsveld weg vallen). In de training wordt ook ingegaan op slechtziendheid als gevolg van hersenletsel, zoals een herseninfarct.
Uit de reacties blijkt dat de zorgverleners meer inzicht hebben gekregen in het gedrag van hun cliënten: "nu snap ik waarom een bewoner mij niet herkent, maar wel om een obstakel heen loopt". "Alle prikkels komen harder binnen, zowel auditief, als visueel". "Wat kost het veel energie als je slecht ziet en wat moet je je goed concentreren". "Je wordt aan het denken gezet en je kunt je ervaringen linken aan het verhaal van je cliënt". Bartiméus en de Bierton zullen deze succesvolle ‘lunch in het donker’ vaker aanbieden, ook voor zorgverleners die met een andere doelgroep werken. Indien gewenst kan dit ook op locatie van de zorginstelling zelf georganiseerd worden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen Zwiggelaar, hzwiggelaar@bartimeus.nl Kijk ook eens op de website www.bartimeus.nl