Zwolle – Ruim twee jaar voor de start van de Sociale Wijkteams werden er vanuit de wijkkringen/gemeenschapskringen van het Diaconaal Platform Zwolle al vragen gesteld over de plaats en positie van de vrijwilligers in de wijk.
Bij de presentaties van de Sociale Wijkteams in het najaar van 2014 bleken de Sociale Wijkteams geen zicht te hebben op het vrijwilligerswerk in de wijk. Dat is op zich niet vreemd omdat de meeste organisaties binnen het Sociale Wijkteam geen ervaring hadden en hebben in het werken met vrijwilligers, die structureel aan de slag willen. In de bijeenkomsten van de Algemene Hulpdienst Zwolle ontbreekt/ontbrak het Sociale Wijkteam, wel waren er afzonderlijke organisaties aanwezig. Nu er steeds meer vrijwilligers structureel aan de slag willen in de wijk blijkt dat de Sociale Wijkteams er nog niet klaar voor zijn. Vrijwilligers moeten lang wachten op contact of worden van het kastje naar de muur gestuurd.
In een goede presentatie op 10 november van Monique Esterik als coördinator van de Sociale Wijkteams voor het Diaconale Platform Zwolle bleek niets terug te komen in de presentatie over vrijwilligers." Dat hopen we volgend jaar op te pakken " deelde Monique het Diaconaal Platform mee.
Het welzijn in de wijk gaat ons allen aan, iedereen die een steentje bij wil dragen aan dat welzijn is een geschenk voor de wijk. Vandaar dat de wijkkringen/gemeenschapskringen alle betrokken partijen wil uitnodigen om te kijken wat we samen kunnen doen, met de nadruk op doen omdat de fase van praten rond de Sociale Wijkteams wel voorbij is.
wat compleet waardeloos !
laat de vrijwilligers gewoon een jaar wachten dus gewoon iets anders gaan doen = weg vrijwilliger voor de doelgroepen !
Wij zijn afhankelijk van SWT, ZwolleDoet en Stinskracht. Wij merken, dat we veel meer geholpen worden door de vrijwilligers, dan door het SWT. Daarmee wil ik overigens niet de Zwarte Piet naar het SWT spelen. Individueel willen ze wel, maar kunnen ze niet altijd. SWT heeft het duidelijk (nog) niet op orde, terwijl de vrijwilligersorganisaties dit in onze ogen wel hebben. Door met elkaar samen te werken zouden ze elkaar veel kunnen leren en aanvullen. Overigens…. Het kort geleden opgezette Stinskracht IS zo’n samenwerking. Vreemd dat ze deze in die presentatie schijnbaar niet hebben meegenomen?
Wat wij missen in de tegenwoordige hulpverlening is de casemanager. Iemand die regelmatig bij je thuis komt, vraagt hoe het met je gaat, eventuele problemen signaleert en deze uitzet naar de juiste instanties. Onze ervaring is, dat het veel te vermoeiend is voor ons om bij alles steeds weer opnieuw het wiel uit te moeten vinden, terwijl we van het kastje naar de muur worden gestuurd, omdat veel instanties van zichzelf nog niet goed weten wat er binnen hun eigen muren allemaal wel niet mogelijk is.
Meeste vrijwilligerswerk is tegenwoordig gewoon broodroof
Heb het eerder ook al gezegd, door die vrijwilligers komen mensen bijna nergens meer aan het werk terwijl die mensen hun gezinnen moeten onderhouden…
Geen werk , bezuinigingen..
Volgens mij is Isala ziekenhuis koploper daarin ze werken met veel vrijwilligers, tegelijkertijd worden medewerkers op straat gezet en zoek het verder maar uit…
Maar er wordt bijna overal met vrijwilligers gewerkt..
Lekker makkelijk en het kost niks..
Weg ermee!
Ik vind het een grote schande!
Navelstaren, daar zijn die wijkteams goed in. Er werken tientallen mensen en ze slaan geen deuk in een pakje boter. Nu hebben ze zelfs mensen die vanuit de kerk(!) vrijwillig(!!) in de wijk helpen, tegen zich in het harnas gejaagd(!!!)
?f er moet héél snel iets veranderen bij deze geldverslindende gemeentelijke teams óf we moeten er maar mee stoppen, doorgaan met geld te spenderen aan teams die niets voor elkaar krijgen is te gek voor woorden.
Helemaal mee eens Zwollenees….vergaderen, achter de pc zitten en netwerken is de core business geworden van dit soort organisaties…en maar praten en praten…en ondertussen maar spreken van hoe succesvol ze zijn….