“Omdat oorlog niet fijn is”

Zwolle – Honderden Amerikaanse bommenwerpers vlogen op 11 januari 1944 na hun bombardementsvluchten op de Duitse oorlogsindustrie over Nederland terug naar hun luchtmachtbases in Engeland. De B-17 bommenwerpers van de 388-ste Bombardmentgroup van de Amerikaanse luchtmacht hadden hun last afgeworpen op een Duitse vliegtuigfabriek in Braunschweig en waren op de terugweg naar het RAF vliegveld Knettishall in Engeland. 

george_gustav_hoehn.jpg
George Gustav Hoehn

De bommenwerper van commandant en piloot Tweede Luitenant George Gustav Hoehn verloor boven Nederland wegens motorproblemen snelheid en kon niet in formatie blijven en werd zo een makkelijke prooi voor een Duits jachtvliegtuig. De aangeschoten bommenwerper dreigde op het centrum van Zwolle neer te komen, maar piloot Hoehn kon nog net op tijd bijsturen en stortte met zijn vliegtuig neer op een toen nog leeg weiland net buiten Berkum. Het centrum van Zwolle was aan een ramp ontsnapt. Hoehn verloor daarbij zijn leven samen met nog vier andere bemanningsleden. "Killed In Action." De vijf overige bemanningsleden konden met hun parachute nog net op tijd het neerstortende vliegtuig verlaten en werden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. Luitenant Hoehn, afkomstig uit de stad Marengo in de staat Illinois, is eerst tijdelijk begraven in Nederland en na de oorlog herbegraven op de nationale begraafplaats Arlington bij Washington. Op de koude ochtend van maandagmorgen 11 januari 2016 werd op de plaats waar de bommenwerper in 1944 was neergestort de jaarlijkse herdenking gehouden. Deze plek is inmiddels volgebouwd en op de rampplek aan de Eikenlaan is een monument geplaatst. Het monument is een zwerfkei met daarop de namen van de tien bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig. "In memory of the brave young man who saved our town from a disaster." 

eikenlaan_3.jpg

eikenlaan_2.jpg

eikenlaan_1.jpgFoto’s: Rob van Essen 

Directeur Eef Wegerif van basisschool De Campherbeek opende de herdenkingsplechtigheid met een korte uitleg over de gebeurtenis van 72 jaar geleden op deze plek. De erewacht van de Stichting Oud Militairen en Veteranen Zwolle onder voorzitterschap van Fons Aarendonk nam plaats bij het monument en brachten in hun uniform of tenue de eregroet aan de op deze plaats voor onze vrijheid omgekomen Amerikaanse militairen. Desiree Wanders van het conservatorium blies op haar trompet the last post, waarna een minuut stilte in acht werd genomen. Tijdens het Wilhelmus hesen leden van de scoutinggroep Jan Lijding de Amerikaanse en Nederlandse vlag halfstok. Vervolgens lazen kinderen van de basisscholen De Duyvencamp en De Campherbeek hun persoonlijke gedichten voor. Namens het gemeentebestuur legde wethouder Filip van As een bloemstuk met een witblauw lint op het monument en ook de kinderen van beide basisscholen omringden het monument met hun bloemen. De schoolkinderen Jeanine en Dagmar lazen samen een door henzelf gemaakt gedicht voor dat eindigde met: “Omdat oorlog niet fijn is en nooit meer mag gebeuren.”

Hennie Vrielink
Redacteur Weblog Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over ““Omdat oorlog niet fijn is””

  1. Nee, oorlog is zeker niet fijn. Dat ondervinden ze ook nu nog dagelijks in Syrië, Irak, Afganistan, Eritrea, Jemen etc. Ben bang dat de mensheid het nooit zal leren.

Reacties zijn gesloten.