Start actie Kerkbalans

Zwolle – Op zaterdag 16 januari klonken rond het middaguur door heel Nederland de kerkklokken. In Zwolle werden de klokken van de Peperbus geluid door Wim Waanders, als start van de Actie Kerkbalans. Behalve kerkelijke betrokkenen waren ook Arie Slob en vicaris Cornelissen aanwezig.

kerkbalans_inluiden_zwolle_-_copyright_joop_van_putten_48_kopie_2.jpg  Foto: Joop van Putten 

Tot het einde van de maand zijn onder de noemer ‘Kerkbalans’ duizenden vrijwilligers actief om onder de bijna 6 miljoen ingeschreven leden geld in te zamelen voor de plaatselijke gemeente of parochie. De bijdrage van kerkleden is hard nodig om kerkgemeenschappen actief te laten zijn. Bekende Nederlanders zoals Piet Hein Donner, Annemarie Jorritsma, Addy van den Krommenacker en Sabine Uitslag gaven daarom het startsein van de actie door in ‘hun’ plaats de kerkklok te luiden. Daarmee onderschreven ze op persoonlijke wijze de maatschappelijke betekenis van de kerk. 

Kerk middenin de samenleving
De actie in Zwolle was een gemeenschappelijk initiatief van de Protestantse Kerk Zwolle en de Thomas a Kempisparochie. In de basiliek sprak vicaris Cornelissen over het belang van de kerk in het maatschappelijk leven, zoals de voedselbank, contact met vluchtelingen en bezoeken van mensen die eenzaam zijn. Om 12 uur luidde Wim Waanders de kerkklokken van de basiliek. Hierna gingen de aanwezigen naar de Grote Kerk. 

Daar sprak Coby Zandbergen, voorzitter van het College van Bestuur bij Cibap, over de centrale rol van de kerk in de stad. Arie Slob, oud-Tweede Kamerlid en nu directeur van het Historisch Centrum Overijssel, illustreerde dit in zijn toespraak met historische voorbeelden. Hier had een ‘rode dominee’ gepreekt tegen het nationaal-socialisme. Een andere dominee trok zoveel mensen naar de kerk met zijn preken dat er wel 300 dopelingen waren met Pasen. Slob noemde Stichting Present en Schuldhulpmaatje goede voorbeelden van hoe de kerk tegenwoordig haar roeping invult. "Kerken zonderen zich niet af van de stad, maar zijn er een levend onderdeel van", zegt Arie Slob. "Er is een warme betrokkenheid bij mensen, bijvoorbeeld bij de voedselbank of de opvang van vluchtelingen. De kerken in Zwolle zijn actief en krijgen daarom mijn hartelijke steun."

Onder het genot van een drankje maakten de aanwezigen van de diverse kerken nader kennis. Juist in tijden van bezorgdheid is het goed om te zien hoe een actie als deze mensen verbindt.

De Kerk in beeld
Kerken zijn in de eerste plaats belangrijk om het geloof in God te delen, om mooie momenten met elkaar te vieren en moeilijke momenten met elkaar te verwerken. Uit cijfers van de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland blijkt dat jaarlijks 50.000 mensen door pastoraal medewerkers ondersteund worden bij rouwverwerking; 314.000 ouderen en zieken krijgen bezoek van iemand uit de kerk; 80.000 mensen komen naar inloopochtenden of -middagen en 23.000 jongeren bezoeken jeugdavonden. Ruim 2.000 diaconieën steunen de voedselbank en diaconieën besteden ruim 1,6 miljoen uur aan financiële ondersteuning van mensen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)