CU wil klachten over straatverkopers verminderen

Zwolle – Het is een terugkerende klacht. Het aantal straatverkopers op de Diezerstraat in Zwoille. Drie soms vier teams stellen zich in de winkelstraat als een vangnet op om winkelend publiek te verleiden tot snelle aankopen of het werven van leden voor goede doelen acties. Veel mensen storen zich daaraan. Weblog Zwolle maakte deze ergernis meerdere keren ter sprake. Onlangs nog! De ChristenUnie wil regulering van de colporteurs.

colporteurs_zwolle.jpg

Archieffoto Weblog Zwolle 

Fractievoorzitter Gerdien Rots: "Zwolle is een gastvrije stad. Steeds meer mensen komen naar de binnenstad om te genieten van het winkelaanbod, de horeca en de cultuurhistorie die het stadshart te bieden heeft. Daar is de ChristenUnie in Zwolle blij mee. Het streven van de CU is om verder te bouwen aan de kwaliteit en levendigheid van de stad, zowel voor de eigen Zwollenaren als voor iedereen die in Zwolle werkt of de stad bezoekt. Zo’n binnenstad heeft ook een aantrekkende werking op straatverkopers. Colporteurs die een product willen verkopen. Maar ook fondsenwervers voor goede doelen. Ook dat past bij Zwolle, stad waarin we ruimte geven aan ondernemerschap en initiatieven. Toch is het voor veel mensen, en ook binnenstadsondernemers, echter een terugkerende ergernis om regelmatig door straatverkopers te worden aangesproken."

Ros vervolgd: “De klachten worden door de Vereniging Direct Dialogue Donateurwervers Nederland herkend. De vereniging is bereid is om afspraken te maken teneinde de klachten van bezoekers en ondernemers te doen verminderen. De roep om een vorm van regulering van de straatverkopers is niet van vandaag.”
 
Al jaren is dit een onderwerp van discussie op Weblog Zwolle. In 2011 stelde de ChristenUnie-fractie schriftelijke vragen over de mogelijkheid om in de APV regelingen op te nemen over colportage in de binnenstad. In haar beantwoording gaf het college toen aan liever te kiezen voor deregulering.
 
Rots: “Daar kunnen we als fractie veel bij voorstellen. Maar nu de bovengenoemde vereniging zelf aangeeft best in gesprek te willen gaan met de gemeente en winkeliers om coöperatief afspraken te maken over bijvoorbeeld plekken waar straatverkopers hun werk kunnen doen, hebben wij
 
De CU heeft de volgende vraag aan het college:
 
1. Bent u bereid om het initiatief te nemen tot een gesprek met de Vereniging Direct Dialogue Donateurwervers Nederland, het Citycentrum en enkele bezoekers van de binnenstad om na te gaan welke afspraken kunnen worden gemaakt om enerzijds de klachten over straatverkoop te laten verminderen en anderzijds toch de ruimte te bieden aan coöperatieve colporteurs, zoals bijvoorbeeld fondsenwervers?
 
Namens de ChristenUniefractie
Gerdien Rots

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “CU wil klachten over straatverkopers verminderen”

  1. Als de CU dan ook direct de mensen de stad uitwerkt die het woord van Jezus Christus proberen te verkopen aan je op straat dan is dat ook direct een stuk prettiger.

  2. Doe er gewoon wat aan Ik ben er wel klaar mee En ook zeker van de mensen die over het geloof beginnen Iedereen mag zijn ding doen maar betekend nog niet dat je andere mensen er mee moet belasten >:(

  3. Dit is onder meer de reden dat ik de stad mijd als de pest, boodschappen doe ik helemaal niet meer in Zwolle. Het zijn niet alleen die opdringerige colporteurs maar ook al die bedelaars met krantjes, met nepkrantjes, met harmonica’s en de verslaafden die je lastig vallen.

  4. Vreemd dat sommigen schijnbaar om deze reden mijden 😮

    * Ok van de momenteel heerschende “boos-menschen” kan ik het me dan wel weer voorstellen 😉

  5. Na het lezen van de titel, “CU wil klachten over straatverkopers verminderen”, hoopte ik op een artikel over hoe de ChristenUnie al dat over colporteurs klagende volk de mond wilde snoeren. Helaas liep het uit op een teleurstelling.

  6. @John,

    Op mijn weblog heb ik het wel gevraagd (14 december 2015), maar er is niks mee gedaan.

    Berste John, je had toch niet echt de illussie dat onze gemeenteraad reageert op weblogs, Facebookopmerkingen, ingezonden brieven, etc….:)

  7. Vooral die ‘muzikanten’bedelaars bij de supermarkten zijn erg irritant en opdringerig. Ze worden met een dure auto afgezet bij de verschillende bedelplekken. Daar mag wat mij betreft ook wat tegen gebeuren.
    Die studenten of marketeers laten zich nog wel afschepen.

  8. Zwolle is een gastvrije stad. Steeds meer mensen komen naar de binnenstad om te genieten van het winkelaanbod, de horeca en de cultuurhistorie die het stadshart te bieden heeft. 

    Is dat dan de reden waarom de helft van alle winkels inmiddels failliet is en parkeren 3 euro per uur kost?
    Deze vrouw is de realiteit behoorlijk kwijt.
    persoonlijk heb Ik geen last van straatverkopers, omdat ik er niet meer kom. Maar dat is geen objectief beeld natuurlijk.

  9. @robert dat dacht ik ook toen ik dat las inderdaad. Ben wel benieuwd naar de cijfers. Want het lijkt me stug dat er steeds meer mensen naar de binnenstad gaan.
    Het plan van de gemeente om fietsers uit de binnenstad te weren helpt bijvoorbeeld ook niet mee lijkt mij.

  10. Kom mensen, Zwolle mocht toch geen slaperig dorp meer zijn?
    Er moesten meer studenten, meer inwoners en meer reuring in de stad komen. Tja als je een grote stad wilt zijn moet je alle bijkomende zaken zoals fietsenoverlast, bedelaars, straatmuzikanten, horecaruzies, zakkenrollers, binnenstadsevenementen, parkeerdruk, etc, ook voor lief nemen. Een tip voor de klagers, In Drenthe koop je nog een heel mooie twee-onder-één kap woning voor de prijs van een Vinex-rijtjeswoning in Stadshagen hoor. 🙂

  11. He college van Zwolle gaat NIETS doen!!

    Stentor:

    Burgemeester en Wethouders vinden dat er een balans is tussen ‘de verlevendiging die de aanwezigheid van colporteurs geeft’ en het feit dat winkelend publiek soms ‘geen zin heeft of niet de juiste formulering kan vinden om ‘nee’ te zeggen’, aldus wethouder René de Heer. “Colportage komt steeds vaker voor”, zei De Heer vanavond in antwoorden op vragen van de ChristenUnie. “Ook in uw eigen buurt wordt u vaker gestoord tijdens het avondeten door straatverkopers die u energiecontracten willen verkopen. Ook dan lukt het om ‘nee’ te zeggen.”

  12. Wat een mieperts zitten er weer tussen hier als je de stad al mijdt omdat er toevallig een paar straatverkopers staan waar je gewoon “nee, geen interesse” of “nee, bedankt” tegen kunt zeggen.

    Bij een stad van enig formaat horen ook dit soort acties, en bedelaars, en straatmuzikanten. Ga dan lekker in Dalfsen, Wijhe of Olst wonen als je er niet tegen kunt.

  13. Ik zie een gat in de markt : een NEE button maken, zo in de trend van de bekende nee/nee sticker en die dragen als je de stad ingaat ;):P

  14. @Freddie

    Daar dacht ik ook al aan. Ik ga even een onderzoekje plegen of er interesse is bij de mensen. Mocht er interesse zijn dan ga ik het zeker proberen om het op de markt te brengen.

  15. @drama

    Nu ga je net iets aanhalen om iets te gaan doen wat juist bestreden moet worden. Een klein standje op de markt is al voldoende. Bestellen via internet mag ook.

Reacties zijn gesloten.