Zwolle – In de nacht van dinsdag op woensdag 21 september is het precies een jaar geleden dat de Veerallee 29 grotendeels werd verwoest door een felle brand.
Het monumentale pand werd op dat moment van binnen verbouwd tot kantoorruimte voor deltaWonen en zou bijna worden opgeleverd door aannemer Salverda. Nu, exact een jaar later, is de wederopbouw na de brand zo ver gevorderd dat het pand over een paar weken alsnog kan worden opgeleverd. "Nu kunnen we gelukkig echt zeggen dat alles goed is gekomen", vertelt Evert Leideman, directeur deltaWonen. ‘Vandaag een jaar geleden waren we allemaal erg bang dat Zwolle dit mooie monumentale gebouw voorgoed zou moeten missen." Nadat bekend was hoe groot de schade was en welke delen verwoest waren, bleek uiteindelijk toch dat het mogelijk was om het authentieke jaren 30 pand weer volledig te herstellen.
Met medewerking van Monumenten zorg werd op basis van oude bouwtekeningen uit het historisch archief van Zwolle, een wederopbouwplan gemaakt. Het herstel kon volledig worden betaald uit de vergoeding van de verzekeraars. Vanwege de vele historische bouwelementen in het pand, vroeg het herstel om klassiek vakmanschap, handwerk en kennis van oude ambacht. Voor de brand lagen er op het dak nog de oorspronkelijke dakpannen. Het was een uitdaging een bedrijf te vinden dat de kennis en kunde in huis had om dergelijke dakpannen volgens oude techniek opnieuw te kunnen maken. Toch is dat gelukt. In Sneek werden 10.000 nieuwe dakpannen (na)gemaakt in originele stijl door Dijkstra Kleiwaren, een familiebedrijf uit 1898. Ook kon door hand- schaafwerk de authentieke houten boogconstructie weer worden nagemaakt. De herbouw verliep voorspoedig en vandaag staat het pand dan ook weer aan de Veerallee alsof er nooit iets is gebeurd.
DeltaWonen, die lang drie vestigingen had (in Zwolle, Kampen en Wezep), heeft het pand in 2014 aangekocht vanuit een lang gekoesterde wens van de medewerkers om als één organisatie onder één dak te gaan werken. Leideman: "We waren ons van meet af aan bewust van het feit dat we met de Veerallee 29 een heel bijzonder pand in handen hadden gekregen, met grote, -hoewel donkere- , historische waarde voor Zwolle. Het pand is gebouwd als gymzaal behorend bij het schoolpand van het Gymnasium Celeanum aan Veerallee 30 (het hoofdkantoor van deltaWonen). In de Tweede Wereldoorlog werd de gymzaal door de Nazi’s gebruikt als verzamelplaats voor Joodse mensen uit Zwolle en omgeving. Vanuit hier werden zij op de trein gezet en verder gedeporteerd naar werk- en vernietigingskampen zoals Westerbork, Auschwitz, Sobibor en/of Mauthausen. "Het sprak voor zich dat wij wilden dat de verbouw van Veerallee 29 werd vorm gegeven met respect voor deze geschiedenis," aldus Leideman.
Sinds 2006 is het hoofdkantoor van deltaWonen gevestigd in het oude schoolpand aan de Veerallee 30. Met een verbindingsgang tussen Veerallee 29 en Veerallee 30, werd het voor deltaWonen mogelijk met alle (bijna) 200 medewerkers in één kantoorpand samen te werken. De Veerallee 30 was al ingericht als kantooromgeving. Binnen in de Veerallee 29 worden vergaderzalen en een eetwerkcafé gerealiseerd. Hiermee staat in dit pand ‘ontmoeting’ centraal. Leideman: "Van sommige mensen kregen we de vraag: ‘past het thema ‘ontmoeting’ wel bij de (zware) geschiedenis van het pand’? Juist wel vinden wij, want in ontmoeting ontstaat verbinding. De Joodse geschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, laat ons zien waar het toe kan leiden als je mensen stigmatiseert en uitsluit van de samenleving. En juist daarom benadrukt de geschiedenis van de Veerallee 29 het belang van verbinden". Veerallee 29 wordt eind dit jaar door deltaWonen in gebruik genomen.
Mooi dat dit pand weer helemaal in de oude stijl is teruggebouwd, ook natuurlijk omdat het een bepalende geschiedenis heeft voor veel mensen. Fijn ook dat er niet voor is gekozen om er een ‘moderne twist’ aan te geven, want in 9 van de 10 gevallen valt dat toch vaak tegen.
Dit zou in Zwolle veel vaker mogen gebeuren, renoveren/verbouwen met historisch inzicht, dat geeft alleen maar meer karakter aan de stad, in plaats van al die nietszeggende goedbedoelde nieuwbouwprojecten.
Volproppen met asielzoekers .
zittenn ze gelijk dicht bij de kermis op de turfmarkt en de binnenstad.