Zwolle – Op 20 januari is het burgerinitiatief ‘Stop de hobbyjacht’ bij de provincie ingediend en een maand later geldig verklaard door Provinciale Staten. Met het burgerinitiatief willen de indieners bereiken dat de provincie, met de komst van de nieuwe Natuurwet, een einde maakt aan de hobbyjacht: de jacht zonder nut of noodzaak of maatschappelijk belang. Zij hebben ruim 1.800 handtekeningen verzameld van Overijsselaars die hun initiatief steunen.
Op 13 april is het burgerinitiatief besproken in de commissievergadering Landbouw en Natuur en heeft de initiatiefnemer met de aanwezige Statenleden van gedachten gewisseld. Deze stelden prijs op een zorgvuldige behandeling; de reden waarom het voorstel niet in de eerstvolgende Provinciale Statenvergadering geagendeerd werd. Rondom de inwerkingtreding van de nieuwe Natuurwet werd een serie van zes ‘Groene Tafels’ georganiseerd door de provincie, met als doel om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe de provincie hiermee kan omgaan. Gedeputeerde Maij (CDA) heeft tijdens de commissievergadering uitgesproken ook te hechten aan zorgvuldige behandeling van het burgerinitiatief en toegezegd dat het bij de Groene Tafels zou worden betrokken.
Naar nu blijkt heeft de provincie het burgerinitiatief achter gesloten deuren besproken met alleen het bestuur van de Faunabeheereenheid. De Partij voor de Dieren wil opheldering waarom voor de Groene Tafel Faunabeheer noch de initiatiefnemer, noch Statenleden zijn uitgenodigd. Ook vraagt de partij om de gespreksverslagen openbaar te maken.
De partij overweegt een WOB verzoek om de verslagen alsnog in te kunnen zien wanneer de provincie dat weigert. Fractievoorzitter Lia van Dijk: "Het is onbegrijpelijk dat een voorstel om de hobbyjacht aan banden te leggen alleen met jagers wordt besproken. Dit draagt niet bij aan het bevorderen van vertrouwen tussen burgers en de politiek. De jagerslobby schijnt de provincie in een wurggreep te houden, mede gezien de verloren rechtszaken met betrekking tot de ganzenjacht. "
Aan banden leggen is volgens mij iets anders dan een totaal verbod.
Waarom wilde mevr. Van Dijk ?berhaupt graag aan tafel zitten? Mevrouw heeft geen toegevoegde waarde in de discussie. Het gaat om wildbeheer. Door het gebruik van de term hobby jacht, laat mevr. Van Dijk zien dat ze slecht op de hoogte is en daarnaast erg voor ingenomen is.
De ganzenjacht is een goed voorbeeld. Door het jaren lange traineren, hebben we nu een behoorlijk probleem (de boeren dan). Drie hoog achter, kun je de schade erg slecht beoordelen…. maar ze spreekt er wel schande van?!
Voor elke doodgeschoten gans is er het volgende jaar weer een terug, dus hoezo “goed wildbeheer”. Er zijn betere manieren om van de overlast af te komen maar daar wil men nog steeds niet aan.
Naar mijn idee is het burgerinitiatief dan nog helemaal niet besproken. De initiatiefnemer zat er immers niet bij. Er is een overleg met de Faunabeheereenheid geweest. Altijd goed, maar het burgerinitiatief moet natuurlijk óók besproken worden.