Bouw Knarrenhof van start in Zwolle

Zwolle – Na 5 jaar zoeken naar locaties, onderhandelen daarover, het ontwikkelen van woningen en groepsprocessen, het informeren van de buurt, het bijstellen van het bestemmingsplan, het zo goed mogelijk aanpassen van het plan aan de opmerkingen in de buurt is het nu eindelijke definitief.

3d_volgvlucht_aahof_apr_15_hoek_arne_schelde_kopie.jpeg 

De Start Bouw van het 1e Knarrenhof in Nederland begint in Zwolle op de voormalige Aabad-locatie in april 2017. De 67 aankomende bewoners in de leeftijd van 45-90 jaar en de ondersteunende Stichting Knarrenhof Nederland en Wooncoöperatie Knarrenhof Nederland zijn hier ultiem blij mee! Knarrenhof gaat dooor!!

In 2011 is een aantal Zwollenaren met woon- en leefervaring begonnen om een hofje te ontwikkelen waar je zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk je 3e levenshelft zou kunnen slijten. Hier is niet ‘opbrengsmaximalisatie’ van een ontwikkelaar het Leitmotiv, maar het ontwikkelen van een gemeenschap met gelijkgestemde mensen, het maken van een plan gericht op privacy en onderlinge hulp en ontmoeting, en dit alles gehuisvest in een levensloopbestendige woning. In dit project is ‘noaberschap’ en toekomstbestendigheid belangrijk.

De leden hebben zich verenigd in de CPO vereniging Knarrenhof Zwolle. De Stichting Knarrenhof Nederland zorgt voor de professionele begeleiding in ontwerp, ontwikkeling, onderhandeling, juridische borging en bovenal groepsdynamica. Zij focussen op haalbaarheid voor meerderheidsstandpunten met een totaal nieuwe manier van ontwikkelen.

Trekker van Knarrenhof Zwolle Peter Prak noemt zichzelf dan ook wel ‘zachtgoed-ontwikkelaar’, stenen zijn bijzaak en het resultante. Het vinden van een locatie waar we ‘los mochten’ was veel moeilijker dan om geïnteresseerden te vinden. Op een bepaald moment hadden we meer dan 300 betalende leden, momenteel na 5 jaar hebben we nog steeds 233 leden. Van de 48 woningen zijn er 14 (30%) voor de sociale huur. De woningen worden afgenomen door de grootste Zwolse woningbouwcorporatie deltaWonen. De woningen worden gebouw door Trebbe Wonen. Deze partij werd in een meervoudig onderhandse aanbesteding geselecteerd. In Zwolle heeft uiteindelijk het College van B&W ons exclusiviteit op de locatie toegezegd, mits we een commerciële prijs betalen, dat is gelukt. We zijn daarin geholpen door de Provincie Overijssel die ons steunde met Raad en Daad en CPO-subsidie.

De woningen zijn toekomst voorbereid. De vereniging Eigen Huis schreef over onze woningen dat je er tot je 113e zelfstandig in kunt blijven wonen. Ook worden wij als maatschappelijke organisatie aanbevolen door de Consumentenbond, het KennisCentrum Wonen en Zorg (KCWZ) en kregen we positieve aandacht van onder meer het blad Zorgvisie, KRO-NCRV de Monitor, Omroep Max etc. Momenteel heeft Knarrenhof bijna 3000 deelnemers in Nederland in meer dan 60 gemeenten. In 11 gemeenten zijn we met projecten bezig. We beginnen overal waar groepen mensen ons dat vragen. Als landelijke belangenbehartiger voor onafhankelijk en toekomstvast leven en wonen (in die volgorde) krijgen we steeds meer steun. Knarrenhof gaat door.

Meer informatie op: www.knarrenhof.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Bouw Knarrenhof van start in Zwolle”

  1. stigmatisering van een bepaalde bevolkingsgroep. ik dacht dat we hier niet meer aan zouden doen.
    en ze allemaal concentreren in een hofje. ik zie een mooie ingang en een fantastische binnenplaats.
    tsai tsi in de ochtend, beste mensen??

    een collectieve ochtendgymnastiek voor deze groep vrijwillig geplaatsten??

  2. een Eigen keuze? goed lezen van ik schrijf, daar gaan we al de mist in.

    gemanipuleerd. vrijwillig een richting op geduwd. mensen met dezelfde gedachtegang aan een idealistische habitat laten snuffelen. lieden van hetzelfde pluimage bij elkaar stoppen. dat willen we toch niet meer? diversiteit en integratie. jong helpt oud, oud draagt kennis over aan jong.
    prop ze allemaal lekker bij elkaar.
    helemaal prima, mij hoor je er niet over, maar zo hebben we er volkswijken vol van.utrecht overvecht is een mooi voorbeeld.

  3. Mee eens de klinker. We hebben hier ook appartementen in zwolle volgens mij is dat kembang-baru waar alleen oude indonesiërs zitten. Want ook die willen graag met elkaar de oude dag kunnen genieten.

    Ik hoop straks mijn oude dag te kunnen genieten met alleen maar mijn eigen volk. Mja ik ben een nederlander dus achter in de rij aansluiten svp.

  4. Het kan prettig zijn om op je oude dag samen met anderen te wonen.

    Ps. In de Indische buurt heb je de Binnengasthuis straat, ook een hofje.

  5. Heerlijk hokjes denken inderdaad. Ik hoop dat er straks ook voor mij een hokje is, voor mijn soort mensen. Geen indoos, negers, zandhazen of eskimo’s. Gewone hollanders die een stampot of karbonade op het bord nog kunnen waarderen.

  6. Een Indische rijsttafel of lekkere nasi goreng is ook lekker.
    Maar regelmatig varkensvlees moet verplichte kost zijn inderdaad. Al was het maar om de minder tolerante mensen uit het hofje te houden.

Reacties zijn gesloten.