Zwolle – Engie en BOEi onderzoeken de mogelijkheid of er een herbestemming komt van het dienstengebouw van Centrale Harculo. Op dit moment zouden er geen concrete plannen voor herbestemming zijn. Er staat voor 6 februari een informatieavond gepland in SIO.
Het dienstengebouw is een gebouw met typische stijlkenmerken van gebouwen uit de periode van de wederopbouw. Er werd geëxperimenteerd met een industriële aanpak van het bouwen. Zo zijn er op de gevel van het gebouw kunstwerken aangebracht die verwijzen naar onderwerpen als elektriciteit en welvaart. Deze kunstwerken kwamen er dankzij de ‘percentage regeling beeldende kunst’. Dit was een regeling die het mogelijk maakte dat een percentage van 1,5 procent van de totale bouwsom aan kunst kon worden besteed.
Een bronzen sculptuur in de hoofdtrap is van G. Peter en stelt ‘een energiebron in een elektrisch krachtveld’ voor. In de koffiekamer van het gebouw bevindt zich een kunstwerk van brons van Huib de Ra. Het thema van dit kunstwerk is ‘vrijetijdsbesteding en sport’. In de centrale hal zit een wandschildering van H. Bayens. De afbeelding stelt ‘zonne-energie als bron voor verschillende menselijke werkzaamheden’ voor.
Aan de buitenzijde van het gebouw zijn vijf verschillende reliëfs aangebracht, die uitgevoerd zijn in schokbeton. Deze reliëfs zijn van de hand van Titus Leeser. Ze verbeelden toepassingen van elektriciteit en ambachten in de industrie.
Veel Zwollenaren zal de naam Titus Leeser bekend voorkomen. Hij is de maker van het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle.
‘Het dienstengebouw is een gebouw met typische stijlkenmerken van gebouwen uit de periode van de wederopbouw. Er werd geëxperimenteerd met een industriële aanpak van het bouwen.’
Prima in die tijd, tegen de vlakte ermee NU.
Prima in die tijd, uniek in deze tijd. Mooi laten staan 😉